Hypotheek voor zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Investeren in zonnepanelen is altijd een slim idee. Je bespaart namelijk direct op je energierekening, je woningwaarde stijgt en de panelen verdienen zichzelf snel terug. Wanneer je nadenkt over het kopen van een huis of de hypotheek al afgesloten hebt is het mogelijk om je zonnepanelen mee te financieren. Je kunt de aanschaf van je zonnepanelen namelijk onderbrengen in de hypotheek. Ontdek wat de voorwaarden zijn en welke voordelen het jou kan bieden.

Zonnepanelen meefinancieren in je hypotheek

De investering in zonnepanelen kan worden ondergebracht in de hypotheek. Als je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek aangeeft dat je energiebesparende maatregelen wil nemen zoals een zonnepaneleninstallatie, wordt dat vaak geaccepteerd. Heb je al een hypotheek afgesloten? Dan is het meestal mogelijk deze te verhogen. Doordat je met zonnepanelen direct gaat besparen op je woonlasten (je verlaagt immers direct je energierekening), kun je met dat geld de extra hypotheek betalen. De besparing op je energiekosten is hoger dan de extra kosten voor de hypotheek wat het financieel gezien aantrekkelijk maakt om de zonnepanelen te bekostigen met de hypotheek.

Zonnepanelen financieren met hypotheek: 3 voorwaarden

Wanneer je het bekostigen van de zonnepanelen wil meenemen in de hypotheek zijn er drie voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

  1. Je mag tot 106% van de waarde van je woning lenen om te besteden aan verduurzaming van je huis. Naast zonnepanelen kun je bij energiebesparende maatregelen ook denken aan isolering van je dak of muren, of bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp.
  2. Het (gezamenlijk) bruto jaarinkomen moet minimaal €33.000 zijn.
  3. Er geldt een maximaal extra hypotheekbedrag van €9.000. Wanneer je een energieneutrale woning wil kopen mag je tot €25.000 extra lenen. Dit is een hoger bedrag omdat je energierekening bij een energieneutrale woning heel laag is en je dus hierdoor meer aan de hypotheek kunt besteden.

 

Zonnepanelen worden geïnstalleerd

Lenen binnen 100% van de woningwaarde

Koop jij een nieuw huis en betaal je dit voor een gedeelte met eigen vermogen? Dan kun je de gewenste energiemaatregelen (gedeeltelijk) financieren vanuit jouw hypotheek. Je kunt namelijk tot 100% van je woningwaarde lenen. Een voorbeeld: Wanneer je een huis koopt van €350.000 euro en je gebruikt €50.000 eigen spaargeld, dan heb je nog een hypotheek nodig van €300.000. Als je dan een hypotheek neemt van €310.000 heb je €10.000 om te besteden aan verduurzaming. Hiermee blijf je met de hoogte van de lening onder 100% van de woningwaarde. 

Lenen boven de maximale hypotheek

Is je maximale hypotheek (100% van de woningwaarde) maar net voldoende om het huis te kopen en is er dus niet genoeg ruimte om bijvoorbeeld zonnepanelen te financieren? Dan mag je een hogere hypotheek nemen tot 106 procent van de woningwaarde. Hiervoor geldt een maximum van €9.000. Bij een woningwaarde van €250.000 is de extra hypotheek dus maximaal €9.000 euro (en niet 6% van €250.000 = €15.000). Met deze €9000 kun je al gauw een zonnepanelensysteem van 16 tot 18 zonnepanelen financieren. Hiermee verlaag je je energierekening aanzienlijk. Gemiddeld bespaar je met een set van bijvoorbeeld twaalf zonnepanelen al 1.143 euro per jaar. 

Zonnepanelen financieren vanuit een bouwdepot

Wanneer je van plan bent je huis te verbouwen kan een ophoging van je hypotheek in een bouwdepot worden gestopt. Dit is als het ware een extra spaarrekening waar je de kosten voor de verbouwing van betaalt. Je mag het bouwdepot gebruiken wanneer de kwaliteit van je woning verbetert of de woningwaarde stijgt. Bij het treffen van energiebesparende maatregelen is dat natuurlijk het geval! Uit een bouwdepot mag je maximaal twee jaar lang geld opnemen. Er zijn ook verschillende duurzame leningen die je kunt gebruiken om zonnepanelen te financieren. Bij zo’n persoonlijke lening bepaal je zelf de looptijd, maar ligt de rente ook hoger.

Voordelen zonnepanelen financieren met hypotheek

  • Door de aanschaf van zonnepanelen onder te brengen in de hypotheek wordt de investering over lange termijn uitgesmeerd. Zo is het niet nodig om in één keer het volledige aanschafbedrag te betalen.
  • Een zonnepanelensysteem voegt letterlijk waarde toe aan jouw huis. Door de stijging van je woningwaarde krijg je het bedrag van de zonnepanelen terug in de verkoopprijs.
  • Het afsluiten van een hogere lening betekent dat de hypotheekrenteaftrek stijgt. Dit is weer aftrekbaar voor de belasting. 
  • Door energiebesparende maatregelen te treffen kan je huis wel tot twee energielabel sprongen maken. Woningzoekers zijn steeds vaker op zoek naar huizen met zonnepanelen en bovendien worden huizen met hogere energielabels beter en sneller verkocht.

 

Onze adviseurs helpen je graag.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: