Terugverdientijd van zonnepanelen

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Laatst bewerkt:

De terugverdientijd van zonnepanelen is +- 6 jaar. Voor veel consumenten is de terugverdientijd een belangrijke indicatie voor het kopen van zonnepanelen. Door de huidige stroomtarieven en de gunstige prijsontwikkelingen zijn zonnepanelen erg rendabel en verdien je de zonnepanelen snel terug. Benieuwd naar de terugverdientijd van jouw dak? Vraag een offerte voor zonnepanelen aan.

Vrijblijvende offerte voor zonnepanelen

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

De tijd waarin je zonnepanelen zichzelf terugverdienen hangt af van meerdere factoren. Om de terugverdientijd te berekenen heb je de opbrengst van de panelen, de kosten van het gehele systeem inclusief installatie en de actuele stroomprijs nodig.

Opbrengst en kosten van zonnepanelen

De opbrengst van het aantal pv panelen hangt voor een groot gedeelte af van de richting, hellingshoek en zonuren af. In onze offerte nemen we deze opbrengst verwachting mee en kijken we naar de prijs van de zonnepanelen. Zo kunnen we concreet op jouw situatie ingaan en de terugverdientijd schetsen.

Opbrengst van zonnepanelen

Om de opbrengst te berekenen kunnen we met het piekvermogen van de panelen rekenen. De zonnepanelen van Zonneplan hebben een wattpiek vermogen van 440 Wp. Wanneer je 10 zonnepanelen op je dak legt leveren deze gezamenlijk, in ideale omstandigheden, 4.400 Wp op.

In Nederland is de kans nihil dat je deze cijfers ook haalt. Zodoende vermenigvuldigen we het piekvermogen maal 0,88 om op het aantal kilowattuur (kWh) uit te komen. In ons rekenvoorbeeld is dat 3.872 kWh. Door hiermee te rekenen weet je zeker dat er een reële schatting uitkomt. Door dit aantal te vermenigvuldigen met de huidige prijs (€0,35 / kWh) kom je uit op een opbrengst van €1.355,-.

Kosten van zonnepanelen

Net als de opbrengst kunnen de kosten voor een zonnepanelen systeem verschillen. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld steigerbouw vereist door de hoogte van het dak en soms dient er gewerkt te worden met optimizers door de schaduwval. Dit soort situaties kunnen kunnen van invloed zijn op de prijs.

Gemiddeld kost een systeem van 10 panelen inclusief montage rond de €4.629 – €6.529-.

Terugverdientijd berekenen

In ons voorbeeld weten we wat de te verwachten opbrengst is en wat de kosten zijn. Met deze gegevens kunnen we eenvoudig de gemiddelde terugverdientijd berekenen.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Door de opbrengst te delen door de kosten weten we de gemiddelde terugverdientijd van een set zonnepanelen.

  • Gemiddelde prijs voor een set van 10 zonnepanelen: €6.259,-
  • Opbrengst per jaar: €1.355,-

De gemiddelde terugverdientijd is dan rond de 4,7 jaar.

Wat bepaalt de terugverdientijd van panelen?

We stonden er al even bij stil maar de exacte terugverdientijd hangt af van een aantal factoren tezamen, namelijk:

Daarnaast spelen garanties, de levensduur en salderingsregeling mee in het rendement dat je ook na de terugverdientijd blijft behouden. Bij ons heb je de eerste 10 jaar extra garantie, naast de fabrieksgarantie, waardoor je zorgeloos kunt genieten van de opbrengst van de panelen.

Waarom je niet naar de terugverdientijd moet kijken

Wanneer je zonnepanelen op je dak laat leggen, dan hoef jij je eigenlijk geen zorgen te maken over de terugverdientijd. Dit komt doordat huizen met zonnepanelen simpelweg meer waard zijn dan huizen zonder panelen. Gemiddeld kennen huizen met zonnepanelen een waardestijging van €5.500. Meer weten? Lees alles over de woningwaarde.

Vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen aanschaffen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy