Wattpiek zonnepanelen

Alles over wattpiek, de verschillende Wp's op de markt en hoeveel Wp jij nodig hebt

Koop je een product, dan kijk je vaak naar de specificaties. Eén van de bepalende specificaties bij zonnepanelen is het wattpiek. Vaak wordt wattpiek niet voluit geschreven, maar wordt de afkorting Wp gebruikt.

Wat is een wattpiek? 

Wattpiek is een technisch begrip waarmee wordt de capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Dus de hoeveelheid stroom vermogen die het zonnepaneel kan opwekken onder de meest gunstige omstandigheden. Dit houdt in dat het het zonnepaneel de meest voordelige opstelling heeft (richting het zuiden), gebruik maakt van maximale zoninstraling en zich bevindt in een omgeving van rond de 25 graden.

Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt vaak ook wel het piekvermogen genoemd. Het piekvermogen van een zonnepaneel wordt gemeten in een testcentrum. Daarna wordt de gemeten  hoeveelheid Wp toegekend aan het zonnepaneel.

Hoeveel kWh is 1 wp?

Vermogen in wattpiek kan nog wat onduidelijk zijn. Want wat levert het zonnepaneel je nou daadwerkelijk op? In Nederland brengt 1 wattpiek (Wp) gemiddeld rond de 0,88 kWh per jaar op, uitgaande van de meest gunstige ligging van de zonnepanelen. Dit maakt een berekening van de opbrengsten van één zonnepaneel met een specifieke wattpiek (Wp) eenvoudig. Stel we kijken naar de huidige zonnepanelen van Zonneplan, dan krijg je de volgende berekening:

0,88 kWh * 400 Wp = 352 kWh per jaar

Hoeveel wattpiek heb ik nodig?

Hoeveel wattpiek jouw zonnepanelen moet zijn, is afhankelijk van jouw situatie. Beter gezegd: hoeveel zonnestroom heb jij nodig om jouw jaarlijkse energieverbruik te dekken?

Jouw energieverbruik geeft je een indicatie hoeveel de zonnepanelen per jaar moeten opbrengen om de kosten van jouw energieverbruik te dekken. Dus stel: je hebt een verbruikt 3.000 kWh per jaar, dan heb jij minimaal een systeem van 3.000 / 0,88 kWh = 3.409 Wp nodig.

Verschillende soorten wp van zonnepanelen

Maar niet ieder dak is even groot. Soms moet je dezelfde hoeveelheid Wp bijvoorbeeld met een kleiner dak opwekken. In dit geval kunnen meer kleinere zonnepanelen met een lager wattpiek jouw meer plaatsingsmogelijkheden en opbrengsten bieden dan minder zonnepanelen met een hogere capaciteit. Want over het algemeen geldt: hoe hoger het piekvermogen van het zonnepaneel, hoe groter de afmeting van het paneel. 

Bij Zonneplan werken wij momenteel met zonnepanelen met een piekvermogen van 400 Wp. Daarnaast bestaan er veel andere zonnepanelen met uiteenlopende piekvermogens in de markt. Wij lopen ze met je langs en leggen je uit waarom wij ervoor kiezen om zonnepanelen van 400 Wp aan te bieden. 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: