Zonnepanelen 375 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Ben jij opzoek naar de beste zonnepanelen voor jouw dak, dan bekijk jij alle beschikbare opties in de markt. Eén van de opties zijn zonnepanelen van 375 Wp. Over het algemeen zijn dit zonnepanelen met een gunstige verhouding qua kwaliteit, prijs en afmeting. 

Toch zijn we bij Zonneplan overgestapt op zonnepanelen met een hogere vermogen: zonnepanelen van 410 Wattpiek. Kijken we naar de combinatie van kwaliteit, prijs en afmeting, dan komen deze zonnepanelen namelijk het beste uit de bus. Daarom verwerken wij deze pv panelen in jouw offerte als jij een aanvraag bij ons doet. Wil jij meer weten over de wattpiek bij zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende dakcheck aan.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Met de term ‘wattpiek’ wordt het vermogen van zonnepanelen aangeduid. Hebben we het over het maximale vermogen van zonnepanelen, dan wordt beschreven als ‘het piekvermogen’. Goed om te weten, is dat zonnepanelen met een piekvermogen van 375 Wp niet altijd ook de 375 wattpiek opleveren. 

Dit verschil tussen voorspeld en daadwerkelijk vermogen wordt veroorzaakt door het verschil tussen de situatie waarin het vermogen wordt vastgesteld en de situatie op het dak. In het testcentrum worden zonnepanelen namelijk getest onder ideale testomstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. De schaduwwerking op daken, het verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Zelfs met kleine verschillen tussen de voorspelde en daadwerkelijk wattpiek is het nemen van zonnepanelen in Nederland erg rendabel. Woon je in Nederland, dan kan je ervan uitgaan dat de opwek van 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan 0,88 kWh per jaar. Rekenen we dit door naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen, van 375 Wp, dan levert dit dus het volgende op:

375 Wp * 12 = 4.500 Wp → 0,88 kWh * 4.500 Wp = 3.960 kWh per jaar

Hoogste Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Natuurlijk wil je graag met zoveel mogelijk opbrengsten binnenhalen met jouw zonnepanelen. Kan dit ook nog met minder zonnepanelen, dan lijkt dit direct de beste keuze. 

Toch is deze redenering niet geheel waterdicht. Zonnepanelen met hoog vermogen brengen namelijk ook een nadelen met zich mee. Ze zijn vaak duurder en groter. Met name deze toename in afmeting geeft extra uitdagingen. Je hebt namelijk minder legmogelijkheden op het dak, gezien je minder goed rekening kan houden met obstakels op het dak of een kleiner dakoppervlak. Een zonnepaneel met een hoger wattpiek vermogen hoeft dus niet altijd de beste keuze te zijn. Wij adviseren daarom om écht op zoek te gaan naar de beste deal voor jouw dak. 

Beste deal 375 of 410 wattpiek zonnepanelen

Tussen de zonnepanelen van 375 Wp en 410 Wp zit een klein verschil. Helemaal al we uitgaan van de veelvoorkomende standaard afwijking van het piekvermogen van zonnepanelen. Bij Zonneplan hebben wij voor onze zonnepanelen van 410 wattpiek gekozen door de optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Wil jij hulp in het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen die het beste bij jouw energieverbruik en daksituatie passen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk zijn. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Overwegingen bij het kiezen van zonnepanelen

 • Energieverbruik: Het inzicht in je jaarlijkse energieverbruik is cruciaal bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Maar denk ook aan toekomstige energiebehoeften – als je van plan bent om elektrisch te rijden, koken of verwarmen, dan zou je meer zonnepanelen moeten overwegen.
 • Energieproductie spreiding: Het kan nuttig zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, in plaats van op het zuiden. Hierdoor wordt de energieproductie gelijkmatiger over de dag verspreid, waardoor je beter gebruik maakt van je zonne-energie.
 • Garantie: Lange fabrieksgaranties kunnen misleidend zijn. De belangrijkste kosten zijn vaak gekoppeld aan de installatie, niet aan het product zelf. Het is daarom belangrijk om een leverancier te kiezen die goed bereikbaar is en over een betrouwbaar servicenetwerk beschikt. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn servicebezoeken volledig gratis.
 • Data veiligheid: Thuisnetwerken kunnen kwetsbaar zijn. Overweeg daarom een systeem dat gebruik maakt van 4G en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Ga jij voor zonnepanelen van Zonneplan, dan ontvang jij hoog kwaliteit zonnepanelen. De producten zijn namelijk rechtstreeks ingekocht in bij een Tier-1 fabrikant. De zonnepanelen worden uitgebreid getest en zijn voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Zo weten wij zeker dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

Daarnaast profiteer jij van het Zonneplan Serviceplan. 10 jaar lang kan jij hierdoor gebruik maken van de beste zonnepanelen garanties, verzekerd bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties. 

Veelgestelde vragen over 375 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 375 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor 375 Wp panelen betekent dit gemiddeld een prijs van €413 tot €638 per paneel. Zonneplan levert geen 375 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Elk zonnepaneel heeft een eigen vermogen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Heeft een zonnepaneel een vermogen van 375 Wp? Dan levert het paneel 375 kWh op per jaar – onder ideale omstandigheden (de beste ligging/oriëntatie, maximale zoninstraling en een temperatuur van 25 graden). Deze ideale omstandigheden worden nooit gehaald, waardoor we het vermogen altijd vermenigvuldigen met 0,88. Dat betekent een jaarlijkse opbrengst van zo’n 330 Wp per jaar.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en oriëntatie van je dak, je energieverbruik en de gewenste opbrengst van de zonnepanelen. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan jouw energiebehoefte te voldoen? In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? vind je alle informatie die je nodig hebt. Hier leggen we je uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we voorbeeldberekeningen, zodat je een goed beeld hebt van de hoeveelheid zonnepanelen die bij jouw situatie passen. Zo ben je goed voorbereid om de stap naar duurzame energie te zetten!

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: