Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van je zonnepanelen berekenen

Rosalie Snoeken
Door: Rosalie Snoeken

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden. De opbrengsten van een zonnepaneel worden uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en geven aan hoeveel stroom het zonnepaneel daadwerkelijk heeft opgewekt gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar. Het vermogen is dus een theoretische waarde die aangeeft hoeveel stroom het zonnepaneel maximaal kan opwekken, terwijl de opbrengst aangeeft hoeveel stroom het zonnepaneel daadwerkelijk heeft opgewekt onder de gegeven omstandigheden.

Hoe bereken je het vermogen van je zonnepanelen?

Het vermogen van je zonnepanelen hoeft je dus niet uit te rekenen, dit staat namelijk al vast. Daarentegen kun je de opbrengsten van je (eigen) zonnepanelen wel berekenen. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Er zijn verschillende manieren om dit uit te rekenen, namelijk:

  • Per paneel
  • Per vierkante meter (m2)
  • Per installatie

We leggen je hier graag uit hoe je de opbrengst van je zonnepanelen kunt berekenen. Ook beantwoorden we de vraag of een hoger vermogen automatisch betekent dat je meer bespaart. Maar laten we beginnen met de basis: hoe bereken je de opbrengst van je zonnepanelen?

Wat is een Wattpiek?

Om de opbrengsten van je zonnepanelen te berekenen is het van belang om te weten wat het vermogen per zonnepaneel is. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Wattpiek is een begrip waarmee de capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. De hoeveelheid stroom (vermogen) die het zonnepaneel kan opwekken onder de meest gunstige omstandigheden. De meest gunstige omstandigheden voor een zonnepaneleninstallatie is een opstelling gericht op het zuiden, met maximale zoninstraling en een temperatuur van ongeveer 25 graden.

1 Wp is ook 1 kWh

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dit is de capaciteit van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. De omstandigheden die als optimaal worden beschouwd zijn een opstelling gericht op het zuiden, maximale zoninstraling en een temperatuur van ongeveer 25 graden.

Onder ideale omstandigheden staat 1 wattpiek vermogen gelijk aan een opbrengst van 1 kWh. Helaas is er in Nederland weinig sprake van ideale omstandigheden voor de zonnepanelen en leveren de panelen bijna nooit hun maximale vermogen. In Nederland gaan we ervan uit dat 1 wattpiek gelijk staat aan een opbrengst van 0,88 kWh.

Vermogen zonnepanelen berekenen

Het vermogen van je zonnepanelen kun je berekenen op drie verschillende manieren. Hieronder leggen we per methode uit hoe je dit (zelf) kunt doen.

Vermogen per paneel berekenen

Het vermogen per zonnepaneel kun je niet berekenen. Dat is al bepaald in de fabriek. Daar worden de panelen getest en daarna wordt er bepaald hoeveel vermogen de panelen hebben. Het vermogen van een paneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden. Zonneplan werkt uitsluitend met zonnepanelen van 410 wattpiek (Wp).

Wat je wel kunt berekenen zijn de verwachte opbrengsten per paneel. Gemiddeld brengt 1 wattpiek in Nederland jaarlijks rond de 0,88 kWh op. Hiermee kun je eenvoudig de opbrengsten per zonnepaneel berekenen. Dit doe je door het aantal wattpiek (Wp) te vermenigvuldigen met de jaarlijkse gemiddelde opbrengst in kWh. Dan krijg je de volgende berekening:

410 Wp * 0,88 kWh = 361 kWh per jaar

Kortom, één zonnepaneel van Zonneplan wekt jaarlijks gemiddeld 361 kWh aan stroom op. Dit is uiteraard wel afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht op de panelen.

Vermogen per vierkante meter berekenen

Het vermogen van een zonnepaneel per vierkante meter kun je berekenen door het totale vermogen van het paneel te delen door de afmetingen van het paneel.

Zonneplan werkt met panelen van 410 Wp met een standaardafmeting van 113 cm x 171 cm. Één zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,13 x 1,71 = 1,93 m² en het vermogen per paneel is 410 Wp. Hieruit volgt de volgende berekening om het vermogen per vierkante meter te berekenen:

410 Wp / 1,93 m² = 212,44 Wp per m²

Een zonnepaneel van 410 Wp heeft per m² een vermogen van 212,44 Wp.

Vermogen per installatie berekenen

Naast het berekenen van het vermogen per paneel of per vierkante meter kun je ook het totale vermogen van je installatie berekenen. Dit kun je doen door het aantal (gewenste) panelen te vermenigvuldigen met het vermogen per paneel. Bij een installatie van 12 panelen is de berekening als volgt:

12 panelen x vermogen per paneel 410 Wp = een installatie met een totaal vermogen van 4920 Wp.

Zorgt een zonnepanelen installatie met meer vermogen automatisch voor een hogere besparing?

Naast panelen met een vermogen van 410 Wp zijn er ook panelen met een hoger vermogen, zoals bijvoorbeeld panelen van 1000 Wp. Een hoger vermogen zonnepanelen zorgt ervoor dat je meer stroom kunt opwekken, maar dat betekent niet automatisch dat je ook meer bespaart. Panelen met een hoger vermogen zijn vaak duurder in aanschaf. Daarnaast hebben panelen met meer vermogen ook meer ruimte nodig op het dak. Ze zijn vaak groter qua afmetingen en dit zorgt ervoor dat er minder panelen op het dak geplaatst kunnen worden.

Daarnaast zorgt een installatie met meer vermogen ook niet automatisch voor een hogere besparing door de wisselende terugleververgoeding. Wanneer je veel stroom terug levert aan het net, maar hier een lage vergoeding voor krijgt, zal dit niet gunstig zijn voor de terugverdientijd van de installatie. Het is bij aanschaf van de zonnepanelen belangrijk om niet alleen te kijken naar het vermogen van de zonnepanelen, maar ook naar de prijs die je ervoor betaald en de terugverdientijd die daarbij komt kijken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op je dak hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je dak, de oriëntatie van je dak en je energieverbruik. Lees meer over hoe je de opbrengst van je zonnepanelen kunt berekenen en hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt op basis van je jaarlijkse energieverbruik.

Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je graag een persoonlijk zonnepanelen advies? Vraag dan hier vrijblijvend een dakcheck aan, dan neemt een van onze adviseurs snel contact met je op om voor jou een geschikt dakplan te maken!

Benieuwd hoeveel vermogen er op jouw dak past?

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: