Zonnepanelen testen

De kwaliteit van zonnepanelen garanderen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Bij Zonneplan leveren we uitsluitend de best geteste zonnepanelen met het TÜV keurmerk. Dit houdt in dat deze zonnepanelen succesvol verschillende tests hebben doorstaan.

Waarom is het testen van zonnepanelen belangrijk?

Het testen van zonnepanelen is van cruciaal belang om de kwaliteit, duurzaamheid en prestaties van de panelen te garanderen. Door het uitvoeren van specifieke tests kunnen de fabrikanten defecten, inefficiënties of fabricagefouten vroegtijdig opsporen.
Wat geeft dit voor voordeel? De tests geven de zekerheid dat jouw investering rendeert en dat de panelen optimaal zullen presteren gedurende hun levensduur. Bovendien dragen grondige tests van jouw zonnepanelen bij aan:

 • de veiligheid van de installatie,
 • vaak langere garanties op de zonnepanelen,
 • voorkomen ze onvoorziene kosten op de lange termijn,
 • zorgen ze voor een duurzamere en betrouwbaardere opbrengst.

Welke testen moeten zonnepanelen doorstaan?

Zonneplan koopt zonnepanelen en omvormers direct in bij de fabrikant. Wij willen graag de kwaliteit van deze ingekochte zonnepanelen garanderen aan onze klant en daarom laten we onze producten zo breed mogelijk testen.

Hieronder zie je een overzicht van de tests met een korte uitleg. Wil je meer details van een test weten? Klik dan op de link.

 • EL-test: bekijkt of er geen onzichtbare gebreken zijn bij zonnepanelen, zoals kleine scheurtjes, slechte cellen (ook wel hotspots) of andere gebreken.
 • PID test: spoort bij zonnepanelen interne fouten op, zoals slecht functionerende cellen.
 • Flashtest: test het uiteindelijk vermogen van zonnepanelen.
 • Hageltest: onderzoekt of de zonnepanelen bestand zijn tegen hagel en soortgelijke weersomstandigheden.
 • Humidity freeze test: test in hoeverre de zonnepanelen bestand zijn tegen vocht in het paneel tijdens vriestemperaturen.
 • Dampheat test: bepaalt de prestatie van zonnepanelen onder omstandigheden van hoge temperatuur in combinatie met hoge luchtvochtigheid.

Wie test de zonnepanelen?

De tests van onze zonnepanelen, van onder andere JA Solar en Trina Solar, worden uitgevoerd door de Duitse keuringsinstantie TÜV Rheinland. TÜV voldoet aan de eisen van de IEC (International Electrotechnical Commission). De meeste van de hierboven genoemde speciale tests voert de TÜV voor ons uit. Daarnaast doen zij ook nog algemene veiligheidstests.

Langere garanties door testen

Testen garanderen de kwaliteit en prestaties van zonnepanelen. Ze sporen vroegtijdig defecten op, verzekeren een rendabele investering en zorgen voor veiligheid. De voordelen? Langere garanties, geen onverwachte kosten in de toekomst en een duurzame opbrengst.
Benieuwd naar de zonnepanelen en garanties van Zonneplan? Vraag gratis zonnepanelenadvies aan.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen testen

 • Is een zonnepanelen keuring verplicht?

  Bij een zonnepanelen keuring wordt er gekeken naar de mate van veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie. Voor zowel particulieren als bedrijven is het in Nederland wettelijk niet verplicht om je zonnepaneleninstallatie te laten keuren.

  Mocht je dit als bedrijf wel willen doen, bijvoorbeeld om de installatie te laten keuren op brandgevaar, dan kan je dit vaak via de verzekeraar regelen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: