Humidity freeze test

Vriestemperaturen en vocht in een zonnepaneel

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Verschillende materialen in zonnepanelen, zoals de junction box, het achterfolie, het frame hechtmiddel en het ‘inkapselmateriaal’, kunnen vocht gedeeltelijk absorberen. De humidity freeze test onderzoekt in hoeverre de absorberende onderdelen van het zonnepaneel de combinatie van vocht en vriestemperaturen aankunnen en is onderdeel van de keuring voor het Europese IEC61215 certificaat.

Nederlandse weersomstandigheden

In Nederland regent het regelmatig. Totdat de winter om de hoek komt kijken, hoeft dit voor zonnepanelen geen probleem te zijn. Maar gaat het in de wintermaanden vriezen, dan zet het geabsorbeerde vocht in de zonnepanelen zich uit en kunnen de ijskristallen voor schade aan de absorberende materialen en aangrenzende onderdelen zorgen.

Hoe werkt de humidity freeze test?

De humidity freeze test bestaat uit een cyclus, waarin een zonnepaneel eerst wordt blootgesteld aan temperaturen van 85 graden en een relatieve vochtigheid van 85% voor een minimum van 20 uren. Hierdoor is het zeker dat de zonnepanelen verzadigd zijn met water. Vervolgens wordt de temperatuur snel naar -40 graden gebracht, voor minimaal een half uur en maximaal 4 uur. Op deze manier bevriest al het vocht in de zonnepanelen.

Voor de standaardtest wordt deze cyclus 10 keer herhaald en voor PV Module Reliability Scorecard test wordt de cyclus zelfs 30 keer herhaald. Komt het paneel deze zonnepanelen test ongeschonden uit? Dan is hij bestand tegen de vriestemperaturen in de winter.

Deel dit artikel: