De PID test

Het opsporen van interne fouten bij zonnepanelen

Renate van den Brink
Door: Renate van den Brink

De meeste zonnepanelen zien er vanaf de buitenkant kwalitatief goed uit. Toch kunnen er intern slechte cellen tussen zitten, die op lange termijn zorgen voor opbrengstproblemen. De PID-test is een speciale zonnepanelen test die alle interne fouten opspoort en is een essentiële controle die elk zonnepaneel met een TÜV keurmerk ondergaat.

Hoe werkt een PID-test?

Door zonnepanelen één week lang onder hoge negatieve spanning te zetten, worden ze kunstmatig blootgesteld aan extreme situaties. Zo extreem dat deze situaties eigenlijk nergens op de wereld voorkomen en gelijk staan aan tientallen jaren gebruik. Na de PID-test moeten de zonnepanelen nog minimaal 95% van hun werking hebben. Hiermee zijn ze namelijk in staat om alsnog voldoende opbrengsten te leveren.

De PID-test voorkomt elektrisch verlies

Tijdens de PID-test kijken we of de zonnepanelen last hebben van elektrisch verlies. Een veelvoorkomend probleem is dat de soldeerverbinding van de zonnecellen niet goed is uitgevoerd. Een zonnepaneel kan hierdoor uitvallen, terwijl het systeem gewoon doorwerkt. In het ergste geval is het zelfs mogelijk dat jouw hele systeem stopt met werken.

Zekerheid dat aansluitingen binnen een zonnepaneel alle weersomstandigheden kunnen doorstaan en dat er geen vocht bij de elektriciteitsdraden kan komen, is daarom belangrijk. Deze kwetsbare punten worden getest.

Deel dit artikel: