Hoge omgevingstemperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een versnelling van het verouderingsproces van een zonnepaneel. Het doel van de Dampheat test is daarom om inzicht te geven wat prestatie van zonnepanelen onder deze omstandigheden is. De dampheat test is onderdeel van de keuring voor het Europese IEC61215 certificaat. Hoewel een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid in Nederland niet vaak voorkomt, is het wel belangrijk dat de zonnepanelen hier tegen bestand zijn.
De dampheat test is een zonnepanelen test waarbij zonnepanelen 1000 uur worden blootgesteld aan een constante temperatuur van 85 graden en een luchtvochtigheid van 85%. Hierdoor wordt het zonnepaneel volledig nat en verzadigd met vocht. Dit is sterk belastend voor alle onderdelen van het zonnepaneel.
Recentelijk kwam echter naar voren dat zonnepanelen die deze test goed doorkomen alsnog kapot kunnen gaan wanneer de test wordt verlengd met een paar honderd uur. Voor de PV Module Reliability Scorecard is daarom gekozen om de testperiode te verlengen naar 3000 uur. Over het algemeen is 2000 uur voldoende voor regio’s met minder extreme luchtvochtigheid, zoals Nederland.
Het grondig testen van zonnepanelen staat niet alleen garant voor kwaliteit en prestaties, maar het speelt ook een cruciale rol bij het verstrekken van garanties. Fabrikanten die hun producten uitgebreid testen zijn zekerder van hun kwaliteit. Hierdoor zijn ze bereid langere en meer omvattende garanties aan te bieden. Zo kun jij zorgeloos genieten van de opbrengst van de zonnepanelen. Benieuwd naar de zonnepanelen en garanties van Zonneplan? Vraag gratis zonnepanelenadvies aan.
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan Academy