Dampheat test

Zonnepanelen bij hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Hoge omgevingstemperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een versnelling van het verouderingsproces van een zonnepaneel. Het doel van de Dampheat test is daarom om inzicht te geven wat prestatie van zonnepanelen onder deze omstandigheden is. De dampheat test is onderdeel van de keuring voor het Europese IEC61215 certificaat. Hoewel een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid in Nederland niet vaak voorkomt, is het wel belangrijk dat de zonnepanelen hier tegen bestand zijn.

Hoe werkt de dampheat test?

De dampheat test is een zonnepanelen test waarbij zonnepanelen 1000 uur worden blootgesteld aan een constante temperatuur van 85 graden en een luchtvochtigheid van 85%. Hierdoor wordt het zonnepaneel volledig nat en verzadigd met vocht. Dit is sterk belastend voor alle onderdelen van het zonnepaneel.

Recentelijk kwam echter naar voren dat zonnepanelen die deze test goed doorkomen alsnog kapot kunnen gaan wanneer de test wordt verlengd met een paar honderd uur. Voor de PV Module Reliability Scorecard is daarom gekozen om de testperiode te verlengen naar 3000 uur. Over het algemeen is 2000 uur voldoende voor regio’s met minder extreme luchtvochtigheid, zoals Nederland.

Deel dit artikel: