Flashtest

Het uiteindelijk vermogen van zonnepanelen testen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Door de stroom- en spanningswaarden van zonnepanelen te testen, zorgt een Flashtest voor meer inzicht in het vermogen van de zonnepanelen. Dit is belangrijk, gezien het vermogen dat zonnepanelen leveren niet altijd overeenkomt met het vermogen dat de fabrikant aangeeft. Doordat Zonneplan alleen zonnepanelen levert die positief uit de Flashtest komen, ben jij er zeker van dat de panelen die op jouw dak liggen de genoemde opbrengst halen.

Hoe werkt de Flashtest?

Tijdens de flashtest wordt het vermogen van de zonnepanelen gemeten in een zonnesimulator. Hierin worden de zonnepanelen blootgesteld aan een instraling van 1000W/m2, ook wel 1 zon genoemd. Daarnaast wordt de celtemperatuur constant op 25˚C gehouden en de luchtdruk op 1,5 atmosfeer. Het resultaat van de test weerspiegelt het vermogen van het paneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Bovengenoemde omstandigheden worden Standard Test Conditions genoemd, ofwel STC.

​Het uiteindelijke vermogen van zonnepanelen

Elk zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen, gemiddeld 120 per paneel, hebben elk hun eigen vermogen van ongeveer 4-5 watt. Combineren we het vermogen van alle zonnecellen, dan komen we uit op het totale vermogen van het zonnepaneel.

De zonnecellen met ongeveer hetzelfde vermogen worden bij elkaar genomen en in dezelfde serie gezet. Deze series worden verdeeld in 365, 370, 375 etc. wattpiek zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat een zonnepaneel na productie vaak meer Watt heeft dan verwacht werd. De panelen van Zonneplan hebben vaak 1-3% meer wattpiek.

Veel verschil tussen zonnepanelen in een serie kan nadelig zijn. De stroom die door de panelen loopt, wordt namelijk beperkt door de cel met het laagste vermogen binnen de serie. Door vooraf te berekenen wat de vermogens van de panelen zijn, kunnen de panelen met hetzelfde vermogen in een serie geplaatst worden. Zo wek jij de ideale opbrengst op.

Langere garanties door Flashtest

Een zonnepaneel dat de test doorstaat, biedt meer dan alleen opbrengst. Het biedt een garantie op kwaliteit en opbrengst voor de langere termijn . Met geteste panelen ben je verzekerd van optimale prestaties, uitgebreide garantieperiodes, en een zonnige toekomst zonder verborgen kosten. Wil je meer weten over de zonnepanelen en garanties van Zonneplan? Neem contact op voor een vrijblijvend zonnepanelenadvies. Wil je meer weten over de zonnepanelen en garanties van Zonneplan? Neem contact op voor een vrijblijvend zonnepanelenadvies.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: