Werking zonnecel

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn aan elkaar geschakeld en wekken samen de energie op die u daarna kan gebruiken. Hoe dit proces precies werkt, leggen we hieronder uit.

Een zonnecel zet zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit wordt ook wel het fotovoltaïsche proces genoemd. In 1839 werd dit effect ontdekt door Edmond Becquerel. Zonnecellen worden voornamelijk gemaakt van het materiaal silicium.

Wist u dat silicium het hoofdbestandsdeel is van zand?

​Hoe ziet een zonnecel eruit?

ZonnecelEen zonnecel bestaat uit verschillende lagen. Onder de beschermingslagen van het zonnepaneel liggen de twee belangrijke lagen. De negatieve of wel n-laag bestaat vaak uit fosfor en de positieve of wel p-laag bestaat vaak uit borium. In deze twee lagen bevinden zich elektronen.

Hoe werkt een zonnecel?

Werking zonnecelHet fotovoltaïsch proces in 4 stappen:

1. De fotonen (lichtdeeltjes) in het zonlicht raken het zonepaneel en de zonnecellen. Deze deeltjes worden door de cel geabsorbeerd.
2. De n-laag in de zonnecel bestaat uit elektronen die door zonlicht vrij worden gemaakt om te bewegen. De p-laag bestaat uit vrije ruimten waar de elektronen naartoe kunnen bewegen.
3. Door het verplaatsen van de elektronen ontstaat een constante spanning in de verbinding van de zonnecel.
4. Deze spanning wordt als elektrische stroom afgevoerd door het zonnepaneel naar de omvormer.

​Hoeveel wekt een zonnecel op?

Gemiddeld wekt een zonnepaneel van Zonneplan 300 watt op onder de standaard test condities. Een zonnepaneel bestaat uit 72 cellen. Dat betekent dat elke cel gemiddeld 4,2 watt vermogen levert onder de ideale omstandigheden. Houd er wel rekening mee dat de opbrengst van een zonnepaneel verschilt over de seizoenen.