De EL-test

Onzichtbare gebreken in een zonnepaneel ontdekken

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De EL-test is een extreem waardevolle zonnepanelen test voor het garanderen van de kwaliteit van zonnepanelen. Met röntgentechniek kunnen onzichtbare gebreken, zoals kleine scheurtjes, slechte cellen (ook wel hotspots) en andere gebreken, namelijk onderschept worden. Was dit niet mogelijk, dan zouden de onzichtbare gebreken zorgen voor een lagere opbrengst en een kortere levensduur van jouw zonnepanelen.

100% foutvrije zonnepanelen

Zonneplan levert uitsluitend zonnepanelen die voor, tijdens en na de assemblage aan een EL-test zijn onderworpen. Omdat deze methode het mogelijk maakt om slechte of defecte cellen te vinden voordat alle lagen van de zonnecel definitief worden samengesmolten (het lamineringsproces), kunnen wij onze klanten 100% foutvrije zonnepanelen garanderen.

Let op: niet alle producenten voeren dit uit, omdat dit de prijs van de zonnepanelen verhoogt. Het grote risico hiervan is dat het rendement over de gehele levensduur onzeker wordt.

Hoe werkt een EL-scan?

Fabrikanten van zonnepanelen laten hun zonnepanelen vaak testen onder controle van het Duitse testinstituut TÜV Rheinland. Bij de EL-scan worden er röntgenfoto’s gemaakt van de zonnecellen waarop haarscheuren, gebroken cellen en hotspots te zien zijn. Zijn deze gebreken aanwezig? Dan worden deze zonnecellen eruit gehaald.

Deel dit artikel: