De EL-test

Onzichtbare gebreken in een zonnepaneel ontdekken

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De EL-test is een extreem waardevolle zonnepanelen test voor het garanderen van de kwaliteit van zonnepanelen. Met röntgentechniek kunnen onzichtbare gebreken, zoals kleine scheurtjes, slechte cellen (ook wel hotspots) en andere gebreken, namelijk onderschept worden. Was dit niet mogelijk, dan zouden de onzichtbare gebreken zorgen voor een lagere opbrengst en een kortere levensduur van jouw zonnepanelen.

100% foutvrije zonnepanelen

Zonneplan levert uitsluitend zonnepanelen die voor, tijdens en na de assemblage aan een EL-test zijn onderworpen. Omdat deze methode het mogelijk maakt om slechte of defecte cellen te vinden voordat alle lagen van de zonnecel definitief worden samengesmolten (het lamineringsproces), kunnen wij onze klanten 100% foutvrije zonnepanelen garanderen.

Let op: niet alle producenten voeren dit uit, omdat dit de prijs van de zonnepanelen verhoogt. Het grote risico hiervan is dat het rendement over de gehele levensduur onzeker wordt.

Hoe werkt een EL-scan?

Fabrikanten van zonnepanelen laten hun zonnepanelen vaak testen onder controle van het Duitse testinstituut TÜV Rheinland. Bij de EL-scan worden er röntgenfoto’s gemaakt van de zonnecellen waarop haarscheuren, gebroken cellen en hotspots te zien zijn. Zijn deze gebreken aanwezig? Dan worden deze zonnecellen eruit gehaald.

Langere garanties door EL-test

Het zorgvuldig testen van zonnepanelen is een stap die je niet wilt overslaan. Met bijvoorbeeld de EL-test krijg je meer zekerheid rondom de kwaliteit en prestaties van je zonnepanelen. Voordelen? Zorgeloos genieten van je opbrengst, langere garanties en minder onverwachte uitgaven in de toekomst. Benieuwd naar de zonnepanelen en garanties van Zonneplan? Vraag gratis zonnepanelenadvies aan.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: