Beste richting zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De beste richting bepalen voor jouw zonnepanelen. Dit is een belangrijk onderdeel voor het optimaal rendement uit je dak halen. De oriëntatie van de zonnepanelen ten opzichte van de zon heeft namelijk grote invloed op de opbrengsten die de zonnepanelen gaan opleveren.

Richtingen van zonnepanelen vergelijken

Er kan gesproken worden van niet vier, maar vijf oriëntaties: Noord, Oost, Zuid, West en Oost-West. Binnen deze richtingen zijn er eigenlijk twee opties die in veel gevallen het meest gunstig zijn. Logischerwijs is dit de zuid-opstelling, gezien zonnepanelen in deze oriëntatie over de loop van de dag de meeste zon zien. Daarnaast kan de Oost-West opstelling ook gunstig zijn in sommige situaties, afhankelijk van jouw daksituatie.

Beste richting zonnepanelen in combinatie met daktype

De richting van zonnepanelen staat dus niet op zichzelf. Naast de oriëntatie ten opzichte van de zon is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met het oppervlakte waarop de zonnepanelen liggen. Heb jij namelijk een schuin dak, dan zal jij een ander type installatie beter bij jouw dak passen dan bij een plat dak.

Opstelling zonnepanelen bij schuin dak

In het geval van een schuin dak oppervlak is er sprake van een natuurlijke hellingshoek, namelijk die van het dak zelf. Hierdoor kan het gehele dak optimaal benut worden, zonder dat er rekening gehouden moet worden met schaduwwerking door andere zonnepanelen. In het geval van een schuin dak heeft een oriëntatie op het Zuiden de grootste voorkeur. Daarnaast is een oost-west opstelling ook geschikt, met name wanneer men van plan is om zonnepanelen op meerdere dakvlakken te installeren.

Opstelling zonnepanelen bij plat dak

Heb jij een plat dak, dan geeft jou dit qua installatie meerdere mogelijkheden. Gezien het dak van zichzelf geen helling heeft, zal deze zelf gecreëerd moeten worden. Maar doordat jij dit zelf kan bepalen, kan je ook direct bepalen richting welke zijde deze helling moet zijn.

In het algemeen ligt de voorkeur van de installatie van zonnepanelen op een oriëntatie op het Zuiden. Toch gaat dit niet helemaal op in het geval van een plat dak. Omdat je geen natuurlijke helling hebt bij een plat dak, creëer je deze zelf. Maar door deze helling te creëren, zorg je automatisch ook voor een minimale schaduwwerking. Om een negatief effect van deze schaduwval op de volgende rij zonnepanelen te voorkomen is het daarom noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen tussen de 0,5 en 1,2 meter ruimte te laten. Hierdoor gaat automatisch wel extra te benutten ruimte verloren.

Een manier om dit op te lossen is om te kiezen voor een oost-west opstelling van de zonnepanelen. In deze opstelling worden de zonnepanelen met de rug van de helling tegen elkaar aan geplaatst. De zonnepanelen vangen nu aan beide kanten de zon op en staan met hoge kanten tegen elkaar aan. Hierdoor veroorzaken zij geen schaduw.

Welke opstelling kies jij?

Welke voordelen van een bepaalde oriëntatie van zonnepanelen het zwaarst wegen, daar is geen algemeen antwoord op te geven. Dit is namelijk afhankelijk van iedere afzonderlijke situatie. Belangrijk is daarom om goed te kijken naar jouw dak. Welke type dak heb je? Is er sprake van een hellingshoek? En hoeveel energie, en daarmee zonnepanelen, heb jij nodig om jezelf te voorzien in energie? 

Wil jij hulp in het uitzoeken van een passende opstelling van jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Invloed richting en hellingshoek opbrengst zonnepanelen

Invloed van de richting en helling van de zonnepanelen op de opbrengst van je zonnepanelen. 100% is de hoogst haalbare opbrengst (op het zuiden).

Is op het zuiden nog steeds de beste optie?

Eerder werd voornamelijk geadviseerd om zonnepanelen op het zuiden te richten, maar nu is het een goed idee om te overwegen of je meerdere delen van je dak kunt inzetten. Mocht de salderingsregeling ooit verdwijnen, dan wordt het minder aantrekkelijk om de energie die je zonnepanelen opwekken, terug te geven aan het elektriciteitsnetwerk.

Het is het beste om zoveel mogelijk van de energie die je opwekt zelf te gebruiken. Als je zonnepanelen op het zuiden gericht zijn, ervaar je vaak een piek in zonne-energie rond het middaguur. Deze piek is vaak zo hoog dat je meer energie opwekt dan je op dat moment nodig hebt, wat betekent dat je alsnog energie teruggeeft aan het net. Als je echter je zonnepanelen verdeelt over bijvoorbeeld het oosten en het westen, vermijd je deze piek en spreid je de energieproductie over de dag. Zo kun je meer van de energie die je opwekt, direct in je huis gebruiken. Meer weten? Een adviseur van Zonneplan staat je graag te woord.

Zonnepanelen op jouw dak?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen aanschaffen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: