Beste richting zonnepanelen

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

De beste richting bepalen voor jouw zonnepanelen. Dit is een belangrijk onderdeel voor het optimaal rendement uit je dak halen. De oriëntatie van de zonnepanelen ten opzichte van de zon heeft namelijk grote invloed op de opbrengsten die de zonnepanelen gaan opleveren.  

Richtingen van zonnepanelen vergelijken

Er kan gesproken worden van niet vier, maar vijf oriëntaties: Noord, Oost, Zuid, West en Oost-West. Binnen deze richtingen zijn er eigenlijk twee opties die in veel gevallen het meest gunstig zijn. Logischerwijs is dit de zuid-opstelling, gezien zonnepanelen in deze oriëntatie over de loop van de dag de meeste zon zien. Daarnaast kan de Oost-West opstelling ook gunstig zijn in sommige situaties, afhankelijk van jouw daksituatie.

Beste richting zonnepanelen in combinatie met daktype

De richting van zonnepanelen staat dus niet op zichzelf. Naast de oriëntatie ten opzichte van de zon is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met het oppervlakte waarop de zonnepanelen liggen. Heb jij namelijk een schuin dak, dan zal jij een ander type installatie beter bij jouw dak passen dan bij een plat dak. 

Opstelling zonnepanelen bij schuin dak

In het geval van een schuin dak oppervlak is er sprake van een natuurlijke hellingshoek, namelijk die van het dak zelf. Hierdoor kan het gehele dak optimaal benut worden, zonder dat er rekening gehouden moet worden met schaduwwerking door andere zonnepanelen. In het geval van een schuin dak heeft een oriëntatie op het Zuiden de grootste voorkeur. Daarnaast is een oost-west opstelling ook geschikt, met name wanneer men van plan is om zonnepanelen op meerdere dakvlakken te installeren.  

Opstelling zonnepanelen bij plat dak

Heb jij een plat dak, dan geeft jou dit qua installatie meerdere mogelijkheden. Gezien het dak van zichzelf geen helling heeft, zal deze zelf gecreëerd moeten worden. Maar doordat jij dit zelf kan bepalen, kan je ook direct bepalen richting welke zijde deze helling moet zijn.  

In het algemeen ligt de voorkeur van de installatie van zonnepanelen op een oriëntatie op het Zuiden. Toch gaat dit niet helemaal op in het geval van een plat dak. Omdat je geen natuurlijke helling hebt bij een plat dak, creëer je deze zelf. Maar door deze helling te creëren, zorg je automatisch ook voor een minimale schaduwwerking. Om een negatief effect van deze schaduwval op de volgende rij zonnepanelen te voorkomen is het daarom noodzakelijk om tussen de rijen zonnepanelen tussen de 0,5 en 1,2 meter ruimte te laten. Hierdoor gaat automatisch wel extra te benutten ruimte verloren. 

Een manier om dit op te lossen is om te kiezen voor een oost-west opstelling van de zonnepanelen. In deze opstelling worden de zonnepanelen met de rug van de helling tegen elkaar aan geplaatst. De zonnepanelen vangen nu aan beide kanten de zon op en staan met hoge kanten tegen elkaar aan. Hierdoor veroorzaken zij geen schaduw. 

Welke opstelling kies jij?

Welke voordelen van een bepaalde oriëntatie van zonnepanelen het zwaarst wegen, daar is geen algemeen antwoord op te geven. Dit is namelijk afhankelijk van iedere afzonderlijke situatie. Belangrijk is daarom om goed te kijken naar jouw dak. Welke type dak heb je? Is er sprake van een hellingshoek? En hoeveel energie, en daarmee zonnepanelen, heb jij nodig om jezelf te voorzien in energie? 

Wil jij hulp in het uitzoeken van een passende opstelling van jouw zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is. Eén van onze adviseurs kijkt graag met je mee.

Deel dit artikel: