Zonnepanelen op het Westen

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

In het algemeen richt men zich zo veel mogelijk op het installeren van zonnepanelen gericht op het Zuiden. Maar dit betekent niet dat andere dak oriëntaties, zoals zonnepanelen op het Westen, in zijn geheel niet geschikt zijn voor zonnepanelen. De opbrengsten van zonnepanelen op het Westen zijn namelijk alleen minder hoog, omdat de zon alleen aan het eind van de dag op de zonnepanelen schijnt. Benieuwd wat zonnepanelen op het Westen voor jouw opbrengen? Doe vrijblijvend de dakcheck.

Zonnepanelen op het westen laten plaatsen?

Zijn zonnepanelen op het Westen rendabel?

Ondanks dat zonnepanelen op het Westen gemiddeld rond de 20% minder opbrengen, blijft het toch interessant genoeg om in deze optie te investeren. De hoeveelheid opbrengsten zijn namelijk in veel gevallen nog meer dan voldoende om de energierekening te laten dalen. 

Het enige is dat het nét iets langer zal duren voordat jij optimaal van je totale opbrengsten kan genieten. De terugverdientijd van zonnepanelen op het Westen is namelijk langer dan reguliere daken op het Zuiden. Toch blijft dit vaak onder één derde van de totale gemiddelde levensduur van jouw zonnepanelen. Het merendeel van de tijd dat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen, geniet jij dus volop van jouw opbrengsten.

Beste ligging en hellingshoek op het Westen

Om je een goed beeld te geven wat een zonnepaneel op kan leveren met een oriëntatie op het Westen hebben we een rendementstabel opgesteld. Hierin zie je de richting waar de zonnepanelen liggen en de hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen functioneren.

15º 30º 45º 60º 75º 90º
Noordwest 75% 65% 55% 50% 40% 35%
West 85% 80% 75% 70% 60% 55%
Zuidwest 90% 95% 95% 90% 80% 70%

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: