Zonnepanelen op het westen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

In het algemeen richt men zich zo veel mogelijk op het installeren van zonnepanelen op het zuiden. Maar dit betekent niet dat andere oriëntaties, zoals zonnepanelen op het westen, in zijn geheel niet geschikt zijn voor zonnepanelen. De opbrengsten van zonnepanelen op het westen zijn namelijk alleen minder hoog, omdat de zon alleen aan het eind van de dag op de zonnepanelen schijnt. Benieuwd wat zonnepanelen op het westen voor jouw opbrengen? Doe vrijblijvend de dakcheck.

Zijn zonnepanelen op het westen rendabel?

Ondanks dat zonnepanelen op het westen gemiddeld rond de 20% minder opbrengen, blijft het toch interessant om in deze optie te investeren. De hoeveelheid opbrengst is namelijk in veel gevallen nog meer dan voldoende om de energierekening te laten dalen. 

Het enige is dat het nét iets langer zal duren voordat jij optimaal van je totale opbrengsten kan genieten. De terugverdientijd van zonnepanelen op het westen is namelijk langer dan daken op het zuiden. Toch blijft dit vaak onder één derde van de totale gemiddelde levensduur van jouw zonnepanelen. Het merendeel van de tijd dat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen, geniet jij dus volop van jouw opbrengsten.

Beste ligging en hellingshoek op het westen

Om je een goed beeld te geven wat een zonnepaneel op kan leveren met een oriëntatie op het westen hebben we een rendementstabel opgesteld. Hierin zie je de richting waar de zonnepanelen liggen en de hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen functioneren.

15º 30º 45º 60º 75º 90º
Noordwest 75% 65% 55% 50% 40% 35%
West 85% 80% 75% 70% 60% 55%
Zuidwest 90% 95% 95% 90% 80% 70%

De figuur hieronder laat zien dat zonnepanelen op het westen een niet al te hoge opbrengst leveren. De zon schijnt namelijk vooral richting het einde van de middag op je dak.

Invloed richting en hellingshoek opbrengst zonnepanelen

Invloed van de richting en helling van de zonnepanelen op de opbrengst van je zonnepanelen. 100% is de hoogst haalbare opbrengst (op het zuiden).

Panelen op het zuiden nog steeds de beste optie?

Eerder werden zonnepanelen vooral naar het zuiden geplaatst, maar het is nu raadzaam om te onderzoeken of je meerdere zijden van je dak kunt gebruiken. Mocht de salderingsregeling in de toekomst verdwijnen, dan is het terugleveren van de door je zonnepanelen opgewekte energie aan het netwerk steeds minder lonend.

Je doel is om zo veel mogelijk van de energie die je opwekt zelf te gebruiken. Als je zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn, komt er meestal rond het middaguur een piek in de zonne-energie die je binnenkrijgt. Deze piek is vaak zo groot dat je meer stroom produceert dan je op dat moment nodig hebt, waardoor je toch nog stroom terug aan het net levert. Maar als je je zonnepanelen over bijvoorbeeld het oosten en het westen verdeelt, vermijd je zo’n piek en verspreid je de stroomproductie over de hele dag. Zo kun je een groter deel van de stroom die je opwekt, meteen in huis gebruiken.

Zonnepanelen op het westen laten plaatsen?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op het westen

  • Wat is het rendement van zonnepanelen op het westen?

    Daken op het westen liggen niet het grootste deel van de dag in de zon, maar dit betekent niet dat deze daken ongeschikt zijn voor zonnepanelen. De opbrengsten vallen alleen minder hoog uit dan zonnepanelen op het zuiden. Het rendement van een dak op het oosten met een hellingshoek van 30 graden is 80% ten opzichte van een dak dat op het zuiden staat.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op het westen?

    Na het invullen en van versturen van je gegevens via de online zonnescan, neemt een adviseur contact met je op. Samen wordt er gekeken naar wat voor jouw dak op het westen de beste oplossing is, of er nog bijzonderheden zijn, en worden er eventuele vragen beantwoord. Na dit gesprek stelt de adviseur een persoonlijke en vrijblijvende offerte op die vervolgens rustig met je wordt doorgenomen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: