Zonnepanelen op het noorden

Aid Henic
Door: Aid Henic

In weinig gevallen zijn daken met een oriëntatie richting het noorden interessant genoeg om zonnepanelen op te laten installeren. Er hangt namelijk een behoorlijk grote voorwaarde aan het geschikt zijn van een noordelijk-georiënteerd dak voor zonnepanelen. De hellingshoek moet namelijk zo laag zijn – ofwel, het dak moet zo vlak zijn – dat de zon voldoende over de nok van het dak kan komen en daardoor genoeg directe instraling heeft op de zonnepanelen.

Ben je benieuwd wat zonnepanelen op het noorden voor jou op kunnen leveren? Doe de dakcheck!

Zonnepanelen op het noorden laten plaatsen?

Beste ligging en hellingshoek op het noorden

Om je een goed beeld te geven van wat een zonnepaneel op kan leveren met een oriëntatie op het noorden hebben we een rendementstabel opgesteld. Hierin zie je de ligging van de zonnepanelen en de hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen functioneren.

15º 30º 45º 60º 75º 90º
Noord 75% 60% 45% 35% 30% 20%
Noordoost 75% 65% 55% 45% 40% 35%
Noordwest 75% 65% 35% 50% 40% 35%

De figuur hieronder laat eveneens zien dat zonnepanelen op het noorden een niet al te hoge opbrengst leveren. Hoe vlakker het dak (dus hoe minder de hellingshoek in graden), hoe hoger de opbrengst wordt, omdat de zon dan beter over het dak heen kan schijnen.

Invloed richting en hellingshoek opbrengst zonnepanelen

Invloed van de richting en helling van de zonnepanelen op de opbrengst van je zonnepanelen. 100% is de hoogst haalbare opbrengst (op het zuiden).

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op het noorden

  • Wat is het rendement van zonnepanelen op het noorden?

    Een dak op het noorden is bijna nooit interessant genoeg voor zonnepanelen. De hellingshoek moet namelijk zo laag zijn dat de zon goed genoeg over de nok van het dak kan komen en voldoende instraling heeft op de zonnepanelen. Een dak dat op het noorden staat met een hellingshoek van 30 graden, geeft een rendement van slechts 60% ten opzichte van een dak dat op het zuiden staat.

  • Hoe zit het met zonnepanelen op het noordoosten?

    Zonnepanelen op het noordoosten hebben een iets beter rendement dan panelen op het noorden. Een dak op het noordoosten met een hellingshoek van 30 graden heeft gemiddeld een rendement van 65% ten opzichte van een dak op het zuiden, terwijl dit bij een dak op het noorden 60% is.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: