Zonnepanelen op het zuiden

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Bevindt jouw dak zich op het zuiden? Dan heb jij een ideale situatie voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen op het zuiden vangen namelijk gedurende de dag de meeste zon. Met name rondom de middag bereiken zij hun piekproductie, want dit is het moment waarop de zon op z’n hoogste punt staat. 

Hoe rendabel zijn zonnepanelen op het zuiden?

Het zuiden is de meest gunstige oriëntatie die je kan hebben voor zonnepanelen. En ligt de helling van jouw dak ook nog eens tussen de 34 en 38 graden? Dan profiteer je helemaal optimaal. 

Het opwekken van zonne-energie met zonnepanelen op het zuiden zorgt ervoor dat de terugverdientijd aanzienlijk wordt verkort. Waar dit bij zonnepanelen op het westen rond de 10 of 11 jaar zit, gaat dit bij zonnepanelen op het zuiden terug naar 7 jaar. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van zonnepanelen rond de 30 jaar, ga jij met zonnepanelen op het zuiden meer dan 20 jaar volledig profiteren van jouw opbrengsten.

Beste ligging en hellingshoek op het zuiden

Om je een goed beeld te geven wat een zonnepaneel op kan leveren met een oriëntatie op het zuiden hebben we een rendementstabel opgesteld. Hierin zie je de ligging van de panelen en de hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen functioneren.

15º 30º 45º 60º 75º 90º
Zuidoost 90% 95% 90% 85% 75% 65%
Zuid 95% 100% 100% 95% 85% 70%
Zuidwest 90% 95% 95% 90% 80% 70%

De figuur hieronder laat eveneens zien dat zonnepanelen op het zuiden de beste opbrengst leveren niet de beste opbrengst leveren. Hoe meer naar het zuiden, hoe hoger de opbrengst wordt, omdat de zonnepanelen dan langer in de zon liggen. Wanneer de hellingshoek van je dak rond de 40 graden is, behaal je de beste opbrengst.

Invloed richting en hellingshoek opbrengst zonnepanelen

Invloed van de richting en helling van de zonnepanelen op de opbrengst van je zonnepanelen. 100% is de hoogst haalbare opbrengst (op het zuiden).

Zonnepanelen op het zuiden laten plaatsen?

Doe de dakcheck

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op het zuiden

  • Wat is het rendement van zonnepanelen op het zuiden?

    Zonnepanelen op het zuiden hebben het meest gunstige rendement. Een dak op het zuiden en een hellingshoek tussen de 34 en 38 graden geeft een rendement van 100%.

  • Moeten zonnepanelen op het zuiden gericht zijn?

    Hoewel zonnepanelen op het zuiden het beste rendement hebben, is het zeker ook mogelijk om panelen op het oosten, westen of met een oost-west opstelling te installeren. Een oost-west opstelling kan na wijzigingen in de salderingsregeling misschien zelfs gunstiger zijn dan een systeem op het zuiden, omdat hiermee de spreiding van de opbrengst over de dag wordt verdeeld, en daardoor beter overeenkomt met de momenten waarop jij energie verbruikt.

  • Hoe zit het met zonnepanelen op het zuidoosten?

    Zonnepanelen op het zuidoosten hebben een rendement dat bijna net zo gunstig is als panelen die strak op het zuiden staan. Een dak op het zuidoosten en een hellingshoek van 30 graden, geeft een rendement van 95% ten opzichte van een dak op het zuiden.

Deel dit artikel: