Zonnepanelen op het Oosten

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Daken op het Oosten vaak niet favoriet zijn voor zonnepanelen, betekent dit niet dat deze daken ongeschikt zijn voor zonnepanelen. De opbrengsten vallen alleen minder hoog uit dan zonnepanelen op het zuiden. Dit komt omdat de zon alleen aan het begin van de dag op de zonnepanelen valt.

Ben je toch benieuwd wat zonnepanelen op het Oosten op kunnen opleveren? Doe dan vrijblijvend een dakcheck.

Zonnepanelen laten plaatsen op het Oosten?

Zijn zonnepanelen op het Oosten rendabel?

Desondanks zonnepanelen met een oostelijke oriëntatie rond de 20% minder opbrengen opleveren, zijn ze zeker rendabel genoeg om in te investeren. Vaak kan je namelijk met de overgebleven opbrengsten nog genoeg besparen op de energierekening.

Het enige is dat het langer duurt voordat je maximaal van de totale opbrengsten kan genieten. De terugverdientijd van zonnepanelen op het Oosten valt namelijk langer uit. Toch blijft dit vaak onder één derde van de totale gemiddelde levensduur van jouw zonnepanelen. Het merendeel van de tijd dat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen, geniet jij dus volop van jouw opbrengsten.

Beste ligging en hellingshoek op het Oosten

Om je een goed beeld te geven wat een zonnepaneel op kan leveren met een oriëntatie op het Oosten hebben we een rendementstabel opgesteld. Hierin zie je de richting waar de zonnepanelen liggen en de hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen functioneren.

15º 30º 45º 60º 75º 90º
Noordoost 75% 65% 55% 45% 40% 35%
Oost 85% 80% 75% 70% 60% 50%
Zuidoost 90% 95% 90% 85% 75% 65%

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: