Zonnepanelen op het oosten

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Daken op het oosten zijn vaak geen favoriet voor zonnepanelen. Toch betekent dit niet dat deze daken ingeschikt zijn. De opbrengst valt alleen minder hoog uit dan bij zonnepanelen op het zuiden. Dit komt omdat de zon alleen aan het begin van de dag op de zonnepanelen valt. 

Ben je toch benieuwd wat zonnepanelen op het oosten op kunnen opleveren? Doe dan vrijblijvend een dakscan.

Zijn zonnepanelen op het oosten rendabel?

Ondanks dat zonnepanelen met een oriëntatie op het oosten rond de 20% minder opbrengst leveren, is het zeker rendabel genoeg om in te investeren. Vaak kan je namelijk met de opbrengst al besparen op je energierekening.

Het duurt wel iets langer voordat je maximaal van de totale opbrengst kan genieten. De terugverdientijd van zonnepanelen op het oosten is namelijk langer. Toch blijft dit vaak onder één derde van de totale gemiddelde levensduur van jouw zonnepanelen. Daarna heb je de investering dus alsnog terugverdiend. Het merendeel van de tijd dat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen, geniet jij dus volop van jouw opbrengsten.

Beste ligging en hellingshoek op het oosten

Om je een goed beeld te geven wat een zonnepaneel op kan leveren met een oriëntatie op het oosten hebben we een rendementstabel opgesteld. Hierin zie je de richting van de oznnepanelen en de hellingshoek. Hoe hoger het percentage, hoe beter de zonnepanelen functioneren.

15º 30º 45º 60º 75º 90º
Noordoost 75% 65% 55% 45% 40% 35%
Oost 85% 80% 75% 70% 60% 50%
Zuidoost 90% 95% 90% 85% 75% 65%

De figuur hieronder laat eveneens zien dat zonnepanelen op 0osten niet de beste opbrengst leveren. Hoe meer naar het zuiden, hoe hoger de opbrengst wordt, omdat de zonnepanelen dan langer in de zon liggen.

Invloed richting en hellingshoek opbrengst zonnepanelen

Invloed van de richting en helling van de zonnepanelen op de opbrengst van je zonnepanelen. 100% is de hoogst haalbare opbrengst (op het zuiden).

Of toch op het zuiden plaatsen?

In het verleden was het beste advies om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen, maar nu is het slim om na te gaan of je meerdere delen van je dak kunt inzetten. Mocht de salderingsregeling in de toekomst vervallen, is het minder lonend om de door jouw zonnepanelen opgewekte stroom terug te leveren aan het netwerk.

Het is beter om de energie die je opwekt zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Bij zuidgerichte panelen is er vaak een sterke toename in zonne-energie rond het middaguur. Meestal is deze piek zo hoog dat je meer stroom genereert dan je op dat moment nodig hebt, waardoor je alsnog stroom teruggeeft aan het net. Als je echter je zonnepanelen verdeelt over bijvoorbeeld het oosten en het westen, voorkom je een dergelijke piek. Zo wordt de stroom die je produceert meer verspreid over de dag. Daardoor kun je meer van de opgewekte zonne-energie direct in je huis gebruiken.

Zonnepanelen laten plaatsen op het Oosten?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op het oosten

  • Wat is het rendement van zonnepanelen op het oosten?

    Daken op het oosten liggen niet het grootste deel van de dag in de zon, maar dit betekent niet dat deze daken ongeschikt zijn voor zonnepanelen. De opbrengsten vallen alleen minder hoog uit dan zonnepanelen op het zuiden. Het rendement van een dak op het oosten met een hellingshoek van 30 graden is 80% ten opzichte van een dak dat op het zuiden staat.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op het oosten?

    Na het invullen en van versturen van je gegevens via de online zonnescan, neemt een adviseur contact met je op. Samen wordt er gekeken naar wat voor jouw dak op het oosten de beste oplossing is, of er nog bijzonderheden zijn, en worden er eventuele vragen beantwoord. Na dit gesprek stelt de adviseur een persoonlijke en vrijblijvende offerte op die vervolgens rustig met je wordt doorgenomen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: