Zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig! Eventueel vuil kan de opbrengst van uw zonnepanelen beïnvloeden. Daarom is het wel verstandig om zo nu en dan goed te controleren hoe uw zonnepanelen erbij liggen, om het rendement te behouden. In principe worden de zonnepanelen vanzelf schoongespoeld door regen of sneeuw.


Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. De meeste fabrikanten geven een lineaire vermogensgarantie. Dit houdt in dat ze garanderen dat na 25 jaar de zonnepanelen nog steeds 80% van het originele vermogen opwekken. Een omvormer gaat minder lang mee dan de zonnepanelen. De meeste omvormers gaan tot de 10 en 15 mee. Na deze periode zal de omvormer dus een keer vervangen moeten worden. De kosten die dit met zich meebrengen hangen af van het type omvormer en de installatie. Lees meer over de levensduur van zonnepanelen.

Wanneer moet ik onderhoud uitvoeren?

In principe hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in en vervuiling is geen probleem doordat ze schuin worden geplaatst. De hellingshoek zorgt ervoor dat bij iedere regenbui de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. Voor objecten die dicht bij een drukke weg of zware industrie staan, kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te maken met kalkvrij water. Dit hoeft echter alleen wanneer de opbrengst substantieel terugloopt in bijvoorbeeld lange droge periodes.


Zonnepanelen schoonmaken

Als u ziet dat de zonnepanelen vuil zijn, of u merkt dat de opbrengst terugloopt, is het verstandig om de zonnepanelen schoon te (laten) maken. Hiervoor is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal voorschriften zodat de zonnepanelen niet beschadigen. Twijfelt u of uw zonnepanelen schoongemaakt moeten worden? Neem dan contact op met uw adviseur.

Allereerst is het belangrijk dat er absoluut niet gereinigd wordt met gewone zeep of schoonmaakmiddel. Hiermee kan de vuil afstotende laag beschadigd raken. Als u besluit de panelen zelf schoon te maken, gebruik dan lauw (zacht) kalkvrij water en een zachte spons. U kunt ook regenwater gebruiken. Vermijd de schuurspons en de hogedrukreiniger. Deze kunnen de zonnepanelen ernstig beschadigen!

U kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen te laten reinigen door een specialist. Neem hiervoor bijvoorbeeld contact op met een glazenwasser bij u in de buurt. De meeste glazenwassers hebben speciaal materiaal om zonnepanelen te reinigen.

Zie ook: Levensduur