Onderhoud zonnepanelen en omvormer

Minimaal onderhoud, maximale opbrengsten

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

Periodieke controles, onderhoudscontracten, schoonmaakbeurten; er zou van alles nodig zijn om je zonnepanelen optimaal te laten werken. Goed nieuws! Een zonnepanelensysteem heeft eigenlijk geen onderhoud nodig. Om zeker te zijn van jouw opbrengsten is het verstandig om de werking van jouw zonnepanelen en omvormer in de gaten te houden.

Onderhoud zonnepanelen

In een zonnepaneel zitten geen bewegende delen. Is jouw zonnepanelensysteem eenmaal goed geïnstalleerd dan gebeurt er weinig mee. Onderhoud is dus ook niet nodig. En omdat de panelen schuin op het dak liggen, zorgt iedere regenbui ervoor dat ze weer mooi schoonspoelen.

Zonnepanelen schoonmaken

Het reinigen van je zonnepanelen is in 99% van de gevallen niet nodig. Er zit een vuil-afstotende laag op de panelen waardoor er weinig vuil op de panelen blijft liggen. Een goede regenbui spoelt overgebleven vuil eraf. Pas wanneer jouw opbrengsten substantieel teruglopen zou je schoonmaken kunnen overwegen. Dit gaat bijvoorbeeld om situaties als:

  • Tijdens lange droge periodes.
  • Hardnekkige vogelplaag. Denk aan meeuwen in de kustgebieden.
  • Aanslag/roet van een houtkachel is opgehoopt, aanslag op je panelen zie je duidelijk zitten.
  • Omgeving van fabriek.

Hoe moet je dan wel je zonnepanelen schoonmaken? Lees onze tips over het schoonmaken van zonnepanelen. Gebruik in ieder geval kalkvrij (regen)water of osmosewater om te voorkomen dat er strepen of vlekken ontstaan. Gebruik een zachte doek, en nooit schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers.

Tip! Glazenwassers reinigen ook vaak zonnepanelen.

Onderhoud omvormer

Zonnepanelen zijn niets zonder omvormer. Dit onderdeel van het zonnepanelensysteem zorgt er namelijk voor dat jij jouw zonne-energie ook daadwerkelijk in huis kunt gebruiken. Ook aan je omvormer is geen onderhoud nodig. Wel is het verstandig om de werking van je omvormer te controleren. Hoe kun je dat doen?

1. Staat je omvormer aan?

Loop eens per maand langs je omvormer. Branden overdag de juiste lampjes? Heb je ook een monitoringssysteem waarmee je de opbrengsten online kunt zien? Dan kun je ook deze omgeving checken om te controleren of je zonnepanelen netjes energie produceren.

Tip! Zijn er werkzaamheden in de meterkast geweest? Controleer dan of ook de groep waarop de zonnepanelen zijn aangesloten weer is ingeschakeld. Dit wordt nog wel eens vergeten. Zonde, want als deze groep uitstaat zijn er geen opbrengsten. Met de genoemde check komt dit gelukkig snel aan het licht.

2. Controleer je opbrengsten

Controleer de opbrengsten van je zonnepanelen. Komen deze overeen met de afgegeven opbrengstverwachting? Idealiter check je dit één of twee keer per jaar. Alleen het controleren van je energierekening is niet genoeg omdat deze alleen de teruglevering weergeeft. Je gebruikt de opbrengst van je zonnepanelen eerst in huis. Alles wat je op dat moment niet gebruikt lever je terug aan het net. De energierekening laat alleen deze teruglevering zien. Deze is dus lager dan de totale opbrengst van je zonnepanelen.

Niet alle omvormers zijn hetzelfde. Dit zorgt ervoor dat de controle van iedere omvormer net iets anders in zijn werk gaat. Zoek hieronder jouw type omvormer en lees hoe jij jouw omvormer en de eventuele monitoring kan controleren.

Het Zonneplan Serviceplan

Zorgeloos genieten van zonne-energie, dat willen wij mogelijk maken voor onze klanten. Daarom bieden wij het 10 jaar Zonneplan Serviceplan aan, die is inbegrepen bij de aankoop van zonnepanelen van Zonneplan. Het komt weinig voor, maar krijg jij onverhoopt toch te maken met storingen of problemen met jouw zonnepanelen? Dan komt één van onze Zonneplan servicemonteurs langs om dit op te lossen. Het product en de reparatie is volledig voor onze rekening. Kortom: onderhoud voor je zonnepanelen is niet nodig, en je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Met het serviceplan heb je ook nog eens 10 jaar all-inclusive garantie. Tel uit je voordeel.

Met welke (onderhouds)kosten moet je wel rekening houden?

Zonnepanelen hebben gemiddeld een levensduur van 25 tot 40 jaar. Gedurende deze periode is de enige (onderhouds)kostenpost de aanschaf van een nieuwe omvormer. De omvormer is een cruciaal onderdeel van het zonnestroomsysteem, omdat het de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom. De levensduur van een omvormer varieert meestal van 10 tot 15 jaar, wat betekent dat je waarschijnlijk één keer een nieuwe omvormer moet aanschaffen tijdens de levensduur van je zonnepanelen.

Zonneplan biedt zonnepanelen van hoge kwaliteit met uitstekende garanties. De zonnepanelen van Zonneplan hebben 25 jaar fabrieksgarantie, en 30 jaar vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen. Bij de Zonneplan ONE krijg je 10 jaar fabrieksgarantie. De zonnepanelen van Zonneplan ondergaan grondige kwaliteitstest dus kun je rekenen op een optimale werking van je installatie.

Veelgestelde vragen over onderhoud van zonnepanelen en omvormers

  • Wat voor onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

    Jouw zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Het is echter wel verstandig om regelmatig de prestaties van je zonnepanelen en omvormer te controleren om zeker te zijn van je opbrengsten. Lees hierboven alles wat je moet weten over het onderhoud van je zonnepanelen.  

  • Biedt Zonneplan een onderhoudscontract op zonnepanelen?

    Wij bieden het 10 jaar Zonneplan Serviceplan aan om onze klanten zonder zorgen te laten profiteren van de voordelen van zonne-energie. Indien er onverwachte storingen of problemen optreden met jouw zonnepanelen, staan onze Zonneplan servicemonteurs klaar om deze te verhelpen. De kosten voor de reparatie nemen wij voor onze rekening 

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Iris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel:

Alles over Onderhoud zonnepanelen en omvormer