Onderhoud zonnepanelen en omvormer

Minimaal onderhoud, maximale opbrengsten

Dorien Hilarius
Door: Dorien Hilarius

Goed nieuws! Over het algemeen heeft een zonnepanelensysteem nauwelijks onderhoud nodig. Om zeker te zijn van jouw opbrengsten is het verstandig af en toe de werking van jouw zonnepanelen en omvormer te controleren. Wij vertellen hoe je deze controle eenvoudig kan uitvoeren en welke andere dingen je nog kan doen in het onderhoud van jouw zonnepanelen.

Onderhoud zonnepanelen

In principe gaan wij er dus vanuit dat zonnepanelen bijna geen onderhoud nodig hebben en je dus ook niet met onderhoudskosten voor de zonnepanelen te maken krijgt. Er zitten geen bewegende delen in een zonnepaneel en doordat ze schuin op het dak liggen, zorgt iedere regenbui ervoor dat de zonnepanelen weer mooi schoonspoelen. Voor daken die dicht bij een drukke weg of industriegebied staan, kan het nuttig zijn om af en toe de zonnepanelen schoon te (laten) maken.

Ons advies:

  • zonnepanelen schoonmaken hoeft pas op het moment dat je ziet dat jouw opbrengsten substantieel teruglopen, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes.
  • zorg dat je zeker bent dat je gehele zonnepanelensysteem verder goed werkt. Hieronder leggen wij je uit hoe jij de werking van de omvormer kan controleren.

Onderhoud omvormer

Zonnepanelen zijn niets zonder omvormer. Dit onderdeel van het zonnepanelensysteem zorgt er namelijk voor dat jij jouw zonne-energie ook daadwerkelijk kan gebruiken. De werking van jouw zonnepanelen kan jij eenvoudig controleren met behulp van deze omvormer.

Niet alle omvormers zijn hetzelfde. Dit zorgt er automatisch voor dat de controle van iedere omvormer net iets anders in zijn werk gaat. Zoek hieronder jouw type omvormer en lees hoe jij jouw monitoring op de omvormer kan controleren.

Het Zonneplan Serviceplan

Zorgeloos genieten van zonne-energie, dat willen wij mogelijk maken voor onze klanten. Daarom bieden wij het 10 jaar Zonneplan Serviceplan aan, gratis inbegrepen bij de aankoop van zonnepanelen van Zonneplan. Met name voor het onderhoud is de gratis reparatieservice perfect. Het komt weinig voor, maar krijg jij onverhoopt toch te maken met storingen of problemen met jouw zonnepanelen? Dan komen één van onze Zonneplan servicemonteurs langs om dit op te lossen. Deze reparatie is voor onze rekening, jij betaalt dus geen onverwachte onderhoudskosten.

Deel dit artikel:

Alles over Onderhoud zonnepanelen en omvormer