Levensduur omvormer

Hoe lang gaat een omvormer gemiddeld mee?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, omgezet wordt in bruikbare wisselstroom. Alleen op deze manier kan jij er ook daadwerkelijk gebruik van maken. De vraag: ‘Hoe lang gaat een omvormer mee?’ is daarom zeker niet onbelangrijk. Dit bepaalt indirect eigenlijk ook de levensduur van de rest van het zonnepanelensysteem.

Levensduur omvormer

De werking van een zonnepanelensysteem hangt dus sterk samen met de werking van de omvormer. Fabrikanten geven vaak aan dat hun omvormer een levensduur heeft tussen de 15 en 20 jaar. Toch zien we dat dit in de praktijk wel kan verschillen. Goed onderzoek doen naar de kwaliteit en garantie van de omvormer is dus zeker niet onverstandig.

Kenmerken van een goede omvormer

Pas na meerdere jaren weet jij hoe goed een omvormer werkt en kan je met zekerheid zeggen of de omvormer voldoet aan de verwachtingen. Toch kunnen wij je een aantal tips geven, waarmee je de kwaliteit van een omvormer ook vooraf al relatief goed kan inschatten.

1. Kijk naar de koeling van de omvormer

De koeling van de omvormer is belangrijk, want dit zorgt ervoor dat componenten minder snel verouderen. Daarom geven wij de voorkeur aan omvormers met een zogenaamde ‘die-case’. De behuizing is dan gegoten uit één stuk aluminium en zorgt voor een gelijkmatige koeling van de onderdelen van de omvormer.

2. Onderzoek de faillure-rate statistieken

Veel omvormerfabrikanten hebben inzicht in hoe hun omvormers functioneren. Aan de hand hiervan kan je zien hoe vaak deze apparaten een storing hebben of stuk gaan. Deze gegevens worden met ons gedeeld en combineren wij met onze eigen statistieken. Dit vormt een zo betrouwbaar mogelijke basis voor het advies dat onze adviseurs jou geven voor de inrichting van jouw zonnepanelensysteem.

3. Keep it simple

Wij adviseren om de complexiteit van de omvormer af te stemmen op de opties die je nodig hebt om jouw zonnepanelensysteem te laten functioneren. Want hoe minder compontenten, hoe minder er kapot kan gaan.

4. Ga voor een gerenommeerde fabrikant

Een fabrikant met jaren aan ervaring haalt bij iedere update fouten uit het ontwerp van de omvormer. Dit zorgt continue voor verbetering van de omvormers. Daarnaast is een merk-omvormer betrouwbaarder, omdat de fabrikanten de beloofde kwaliteit waar moeten blijven maken.

Kenmerken van een goede garantie

Naast de kwaliteit van je omvormer is het belangrijk dat je let op de garantie van de omvormer. Want hoe goed een omvormer ook is, iedere omvormer kan kapot gaan.

1. Ga voor meer dan alleen productgaranties

Gaat jouw omvormer kapot, dan moet deze vervangen worden. Bij veel omvormerfabrikanten brengt dit extra voorrijkosten, onderzoekskosten en montagekosten met zich mee. Deze liggen in veel gevallen hoger dan de kosten van de nieuwe omvormer. Gelukkig wordt dit bij Zonneplan opgevangen door het Zonneplan Serviceplan, waarin jij 10 jaar profiteert van geen voorrij- of montagekosten, gratis reparatieservice en direct inzicht in de opbrengst. Zonder extra kosten.

2. Kies voor een financieel sterke verkopende partij

Het geven van garanties is makkelijk, maar het nakomen van garanties op lange termijn kan uitdagingen bieden. Let daarom bij het aanschaffen van een zonnepanelensysteem erop dat het bedrijf er financieel goed voorstaat en lees reviews zorgvuldig door. Hierdoor weet jij dat je op lange termijn ook verzekerd bent van een werkend zonnepanelensysteem.

String- of parallel geschakelde omvormer?

Ons advies is om alleen voor een parallel-geschakelde omvormer te kiezen op één moment dat jouw daksituatie hier écht om vraagt, bijvoorbeeld bij het geval van veel schaduwwerking op het dak of installatie op verschillende dakoppervlaktes. Hierdoor loop jij geen potentiele opbrengsten mis. Is dit bij jouw dak niet het geval, dan is het verstandig om voor een stringomvormer te gaan. Alle onderdelen van stringomvormers worden namelijk binnen geïnstalleerd en zijn bij eventuele storingen iets eenvoudiger te vervangen. Daarnaast is de techniek van een string omvormer minder foutgevoelig, want je hebt maar te maken met 1 point of failure.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: