Kenniscentrum

Levensduur omvormer

Hoe lang gaat een omvormer gemiddeld mee?

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

De omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem. De vraag: ‘Hoe lang gaat een omvormer mee?’ is daarom zeker niet onbelangrijk. Kijken we namelijk naar onze reparatiestatistieken, dan is de omvormer het kritieke punt in de hele zonnepaneleninstallatie.

Fabrikanten geven vaak aan dat ze een omvormer hebben gemaakt met een levensduur tussen de 15 en 20 jaar. In de praktijk zijn storingen aan het zonnepanelensysteem in de meeste gevallen te wijten aan een probleem met de omvormer. Daarom is de keuze voor de juiste omvormer van groot belang, net zoals de garantie die je bij je zonnepanelensysteem afsluit.

Kenmerken van een goede omvormer

Als kopende partij weet jij pas na meerdere jaren of de omvormer zo goed was als wat de fabrikant oorspronkelijk aangaf. Toch kunnen wij vooraf een relatief goede inschatting maken van de kwaliteit van de omvormer. Zonneplan doet dit door een inschatting te maken op basis van de volgende zes punten:

1. Koeling van de omvormer
Een goede koeling van de omvormer is belangrijk. Daarom prefereren wij omvormers met een zogenaamde ‘die-case’. De behuizing is dan gegoten uit één stuk aluminium en zorgt voor een gelijkmatige koeling van interne componenten. Een goede koeling zorgt ervoor dat de componenten minder snel verouderen.

2. Kwalitatieve technische componenten
De omvormer is opgebouwd uit verschillende breed beschikbare componenten. Fabrikanten kunnen kiezen voor duurdere merkcomponenten of gaan voor een lagere prijs. Op basis van de ‘bill of material’ kunnen wij zien hoe de omvormer is opgebouwd en wat de verwachte levensduur is.

3. Faillure-rate statistieken
Op basis van historische gegevens weten veel gerenommeerde omvormerfabrikanten hoe vaak hun producten ‘stuk’ gaan. Deze gegevens worden vaak met ons gedeeld. Natuurlijk zijn wij ervan bewust dat deze data enigszins gekleurd is en vergelijken dit daarom graag met onze eigen statistieken. Onze eigen statistieken zijn betrouwbaar, gezien wij er bewust voor kiezen maar enkele omvormermerken in te zetten tijdens onze installaties. Dit zorgt voor een zo compleet mogelijk beeld.

4. Keep it simple
Wat er niet opzit, kan ook niet kapot. Daarom adviseren wij om geen ingewikkelde omvormer te installeren als je de opties niet gebruikt. Om wat concreter te worden: de meeste vervelende storingen die wij ervaren hebben te maken met Wifi problemen, apps van externe fabrikanten die niet werken en optimizers die dienst weigeren. Niet voor niets hebben wij onze eigen Zonneplan app en bijbehorende 4G verbinding opgezet. Minder problemen met wifi-netwerken thuis verminderen de servicekosten op lange termijn. Daarnaast blijft alle data in Nederland en wordt niet naar China gestuurd.

5. Hou het zoveel mogelijk binnenshuis
Mocht een omvormer dan toch een storing hebben, dan is vervangen vrij simpel: één monteur kan de omvormer binnen een half uurtje wisselen voor een werkend exemplaar. Tenminste: als de omvormer zich binnen in het huis bevindt. Dit geldt niet voor systemen die op het dak zijn geïnstalleerd, zoals bij omvormers met optimizer of micro-omvormers. Deze systemen zijn achter de zonnepanelen op het dak achter geïnstalleerd. Naast dat deze systemen vaker met storingen kampen (meer componenten die stuk kunnen, dus meer points of failure) zijn deze storingen ook moeilijk op te lossen. Zo is er vanuit veiligheidsoogpunt altijd een team van twee monteurs om werkzaamheden op het dak uit te voeren. Daarnaast moet er vaak een steiger opgebouwd worden en zullen er een aantal zonnepanelen van het dak afgehaald worden. Hierdoor kan een simpele storing wel tot vijf keer duurder zijn om op te lossen.

6. Gerenommeerde fabrikant
Een fabrikant met jaren aan ervaring haalt bij iedere update fouten uit het ontwerp van de omvormer. Dit zorgt voor betere omvormers. Daarnaast is een merk-omvormer betrouwbaarder, omdat de fabrikanten de kwaliteit verbonden aan hun merk waar moeten blijven maken.

Kenmerken van een goede garantie

Naast dat je omvormer kwalitatief goed moet zijn, zoals hierboven beschreven, is het belangrijk dat je op de garantie van de omvormer let. Want hoe goed je omvormer ook is, iedere omvormer gaat een keer kapot.

1. Productgaranties alleen zijn vrijwel niks waard
Mocht jouw omvormer stuk gaan en je gaat zelf je garantie verhalen bij de omvormerfabrikant, dan wordt dit een grote uitdaging. Vaak hebben de fabrikanten in Nederland geen serviceorganisatie, waardoor garanties niet meer dan een marketingtool blijken. Mocht je het wel lukken om de fabrikant een nieuwe omvormer te laten opsturen, dan ben je er nog niet. Je zal nog steeds de voorrijkosten, onderzoekskosten en montagekosten moeten betalen. In veel gevallen liggen deze kosten hoger dan de kosten van de nieuwe omvormer.

2. Financieel sterke verkopende partij
Het geven van garanties is heel gemakkelijk. Het nakomen van garanties op lange termijn is moeilijk. Let bij het aanschaffen van een zonnepanelensysteem op dat het bedrijf er financieel goed voorstaat en lees reviews zorgvuldig door.

String- of parallel geschakelde omvormer?

Wij adviseren een stringomvormer te nemen, zolang een parallel-geschakelde omvormer niet noodzakelijk is. Stringomvormers worden binnen geïnstalleerd en zijn bij eventuele storingen gemakkelijk te vervangen. Daarnaast is de techniek minder foutgevoelig: je hebt te maken met 1 point of failure. Een systeem met optimizers of micro-omvormers hebben meer onderdelen die in jaar 1 tot en met jaar 25 stuk (zullen) gaan. Dit is geen mening, maar zien wij terug in de storingsstatistieken die wij de afgelopen jaren door  50.000 zonnepaneleninstallaties hebben opgebouwd.