Hoe werkt een omvormer?

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

In vergelijking met een zonnepaneel is een omvormer een stuk ingewikkelder. Een omvormer zet opgewekte stroom die vanuit het zonnepaneel komt om in bruikbare stroom voor de apparaten in en rondom jouw huis. Maar hoe doet een omvormer dit zo efficiënt mogelijk? Dat lees je in dit artikel.

Benieuwd naar wat de juiste omvormer in combinatie met zonnepanelen in jouw situatie kan opleveren? Vraag een vrijblijvende dakscan aan op en een van onze adviseurs maakt een plan op maat voor je.

De taak van de omvormer

Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. De taak van een omvormer is vervolgens om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare stroom voor jouw elektrische apparaten. Deze stroom wordt ook wel wisselstroom genoemd.

De MPP tracker

Een MPP tracker bepaalt het maximale punt van de zonnepanelen om zo de hoogste opbrengst te halen.  De omvormer zorgt er ook voor dat zonnepanelen op de maximaal efficiënte spanning werken. Dit wordt ook wel Maximum Power Point (MPP) Tracking genoemd. Het doel van het MPP-trackersysteem is om de output van de serie zonnepanelen te meten en de juiste weerstand te bieden: om zo de energieopbrengst maximaal te maken. Is er op een andere manier een hoger Maximum Power Point te bereiken? Dan schakelt de omvormer naar dat punt en wordt de opbrengst in dat punt bepaald. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk verlies van rendement optreedt.

Soms kan het ook voorkomen dat er twee of meer MPP-trackers worden gebruikt:

De juiste omvormer

Bij het kiezen van de beste omvormer voor jouw zonnepanelen letten wij op:

In de regel is het: hoe meer zonnepanelen, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben. Wat het vermogen van de zonnepanelen is, wordt bepaald onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden vaak niet ideaal, waardoor zonnepanelen zelden hun maximale vermogen opwekken. Daarom worden sommige omvormers op een lager vermogen ingesteld. Zo werken deze omvormers bij minder ideale omstandigheden een stuk efficiënter. Andere omvormers zijn minder gevoelig voor het vermogen van de zonnepanelen. Het proces van het instellen van de omvormer op het vermogen van de zonnepanelen wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Optimizers

Wanneer er sprake is van schaduwwerking of verschillende oriëntaties, wekken niet alle zonnepanelen dezelfde hoeveelheid energie op. Wekt één zonnepaneel minder op, dan heeft het hele systeem daar last van. Een oplossing is het gebruik van optimizers. Dit zijn slimme kastjes die onder het zonnepaneel worden bevestigd. De optimizers zorgen ervoor dat de energie-opbrengst van elk paneel maximaal is en afzonderlijk gemeten wordt.

Benieuwd naar wat de juiste omvormer in combinatie met zonnepanelen in jouw situatie kan opleveren? Vraag een vrijblijvende dakscan aan op en een van onze adviseurs maakt een plan op maat voor je.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: