Omvormer dimensioneren

Bij welk vermogen start een omvormer met werken?

Dorien Hilarius
Door: Dorien Hilarius

Om maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat jouw zonnepanelensysteem zo efficiënt mogelijk werkt. Dit kan door het vermogen van de zonnepanelen en de omvormer zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Hoe dit wordt gedaan en waar je op moet letten, leggen we je uit.

Dimensioneren

Het dimensioneren van een omvormer is simpel gezegd eigenlijk gewoon het instellen van het ingangsvermogen van de omvormer. Dus bij welk vermogen jouw omvormer opstart en gaat werken. Belangrijk is dat dit ingangsvermogen van jouw omvormer in verhouding staat met het vermogen dat jouw zonnepanelen leveren.

Tijdens het dimensioneren van de omvormer kan gekozen worden voor twee opties: overdimensioneren en onderdimensioneren.

  • Overdimensioneren: De omvormer heeft een hoger maximaal ingangsvermogen dan wat de zonnepanelen gezamenlijk maximaal opbrengen. Dit wordt in Nederland niet aangeraden, omdat de zonnestraling vaak niet extreem hoog is. De omvormer zal daarom moeilijker in haar optimale MPP-bereik komen, wat een lagere efficiëntie en opbrengst tot gevolg heeft.
  • Onderdimensioneren: De omvormer heeft een lager ingangsvermogen dan de gezamenlijke maximale opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor zal de omvormer ook tijdens minder zonnige dagen sneller opstarten en komt de omvormer beter in haar optimale MPP-bereik. De opbrengsten die door het onderdimensioneren verloren gaan, wegen niet op tegen de verliezen die je met overdimensioneren lijdt.

Belangrijke punten tijdens dimensioneren van de omvormer

  1. Ga voor een nieuwe generatie omvormer, deze heeft een hoog bereik. Dit betekent dat de omvormer bij een lage zon-instraling al veel van dit zonlicht (>95%) omzet in bruikbare wisselstroom. Daarnaast zet deze omvormer ook op extreem zonnige dagen, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, alle zonne-energie om stroom.
  2. Let op dat de omvormer beschikt over slimme software (met Maximum Power point Tracking (MPPT). Deze omvormer past zich snel aan. Wanneer het weer omslaat, is dit geen moeite voor de omvormer. Zo haal jij altijd een goed rendement.
Deel dit artikel: