Micro omvormer

Aid Henic
Door: Aid Henic

Een micro omvormer is een compact apparaat dat achter elk zonnepaneel wordt geplaatst. Zijn primaire functie is het omzetten van de gelijkstroom (DC) die zonnepanelen produceren, naar wisselstroom (AC) die door huishoudelijke apparaten wordt gebruikt. Hoe werkt dit precies? Zonneplan duikt dieper in dit onderwerp.

De werking van een micro omvormer

Elk zonnepaneel produceert gelijkstroom (DC) wanneer het zonlicht omzet in elektriciteit. Voor huishoudelijke apparaten is wisselstroom (AC) nodig. De micro omvormer zit op paneelniveau en neemt de DC die door een specifiek zonnepaneel wordt gegenereerd. Vervolgens zet het deze stroom om in AC, zodat het direct kan worden gebruikt of teruggevoerd naar het net. Door deze conversie op paneelniveau kunnen micro omvormers de efficiëntie van elk afzonderlijk paneel optimaliseren, wat vooral voordelig is bij schaduw of vuil op enkele panelen.

Voordelen en nadelen van een micro omvormer

 • Voordelen: Ze optimaliseren de prestaties van individuele panelen, wat betekent dat als één paneel schaduw krijgt of onderpresteert, de andere panelen daar geen last van hebben.
 • Nadelen: Ze kunnen duurder zijn dan traditionele omvormers en, omdat er meer elektronica op het dak wordt geplaatst, is er een grotere kans op defecten.

Hoe wordt een micro omvormer geïnstalleerd?

Het installeren van een micro omvormer is relatief eenvoudig. Elk paneel krijgt zijn eigen omvormer, die direct op de achterkant van het paneel wordt gemonteerd. Vervolgens worden de omvormers verbonden met het elektriciteitsnet van de woning.

Gemiddelde kosten van een micro-omvormer

Gemiddeld liggen de kosten van een micro omvormer voor zonnepanelen tussen de €100 en €250 per stuk. Over het algemeen variëren de prijzen voor micro-omvormers aanzienlijk. Dit is grotendeels te wijten aan factoren zoals merkbekendheid, technologische innovaties en de specificaties van het product.

Merken die aan de hogere kant van dit prijsspectrum zitten, bieden vaak geavanceerdere functies of een langere levensduur. Daarnaast kunnen bulk-aankopen of pakketdeals met zonnepanelen soms leiden tot kortingen of voordeligere prijzen per omvormer. Het is daarom altijd raadzaam om verschillende opties en aanbiedingen te overwegen voordat je een definitieve keuze maakt.

Micro-inverter versus micro omvormer

Hoewel ze vaak door elkaar worden gehaald, is er een subtiel verschil. Een micro-inverter zet gelijkstroom om in wisselstroom op paneelniveau, terwijl een micro omvormer dit voor het gehele systeem doet. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Verschil tussen een micro omvormer en een optimizer

Het verschil tussen een optimizer en een micro-omvormer kan soms voor verwarring zorgen, omdat beide apparaten ontworpen zijn om de efficiëntie van zonnepanelen te verbeteren. Echter, ze hebben elk hun eigen unieke functies en toepassingen.

Micro omvormer:

 1. Functie: Een micro-omvormer zet de gelijkstroom (DC) die door een specifiek zonnepaneel wordt geproduceerd direct om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor huishoudelijk gebruik en het elektriciteitsnet.
 2. Plaatsing: Ze worden achter elk individueel zonnepaneel geplaatst, waardoor elk paneel zijn eigen omvormer heeft.
 3. Voordelen: Ze maken het mogelijk dat elk paneel onafhankelijk functioneert. Dus als één paneel wordt beïnvloed door schaduw of defect is, heeft dit geen invloed op de prestaties van de andere panelen.
 4. Nadelen: Over het algemeen zijn ze duurder dan traditionele omvormers en, vanwege de grotere hoeveelheid elektronica op het dak, kan er een verhoogde kans op defecten zijn.

Optimizer (of Power Optimizer):

 1. Functie: In plaats van de stroom om te zetten, past een optimizer de spanning en stroom van elk paneel aan om de efficiëntie te maximaliseren. De gelijkstroom die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens naar een centrale omvormer gestuurd die de DC omzet in AC.
 2. Plaatsing: Net als micro-omvormers worden optimizers achter elk zonnepaneel geplaatst.
 3. Voordelen: Ze verbeteren de prestaties van elk paneel afzonderlijk, net zoals micro-omvormers, maar omdat ze werken in combinatie met een centrale omvormer, kunnen ze voordeliger zijn dan systemen die volledig uit micro-omvormers bestaan.
 4. Nadelen: Ze vereisen nog steeds een centrale omvormer, wat een extra kostenpost kan zijn.

Kortom, terwijl micro-omvormers rechtstreeks de DC van zonnepanelen omzetten in AC, regelen optimizers enkel de spanning en stroom van elk paneel en vertrouwen ze op een centrale omvormer voor de daadwerkelijke conversie naar AC.

Het advies van Zonneplan

Bij Zonneplan hebben we een voorkeur voor (partially) power optimizers. Deze combineren het beste van beide werelden: ze optimaliseren de prestaties van individuele zonnepanelen, net zoals micro omvormers, maar werken samen met een centrale omvormer. Dit leidt tot minder kans op defecten en een efficiënter energiebeheer. Ook bespaar je hiermee op de kosten.

Voor meer diepgaande informatie over omvormers en optimizers, bezoek onze pagina’s over omvormers en optimizers. Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, bekijk dan zeker ook onze pagina over zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over micro omvormers

 • Wat is het voordeel van een micro omvormer zonnepanelen systeem?

  Elk zonnepaneel werkt onafhankelijk, wat betekent dat als één paneel onderpresteert, de anderen nog steeds optimaal werken.

 • Hoe lang gaat een micro omvormer mee?

  De meeste micro omvormers hebben een levensduur van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van het merk en de gebruiksomstandigheden.

 • Waarom kiest Zonneplan voor (partially) power optimizers in plaats van micro omvormers?

  Optimizers bieden een efficiëntere energiebeheer en hebben minder kans op defecten in vergelijking met micro omvormers.

Deel dit artikel: