Optimizers voor zonnepanelen

De kracht van optimizers voor zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Power optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wij leggen je alles uit over de werking van deze optimizers.

Wil je een schaduwberekening voor jouw dak?

Ieder dak heeft zijn eigen uitdagingen. Met onze software zien wij precies hoe de schaduw op jouw dak valt en zo berekenen we exact het maximale rendement.

Laat jouw rendement berekenen!

Wat is een zonnepanelen optimizer?

Een optimizer is een klein apparaatje dat tussen de zonnepanelen en de omvormer kan worden geplaatst. Deze worden aangesloten op de standaard bekabeling van de zonnepanelen en vervolgens aangesloten op de centrale omvormer. Je kan een optimizer zien als een soort MPP tracker, of wel een maximum powerpoint tracker. Per zonnepaneel bepaalt de optimizer het punt waarop het zonnepaneel optimaal functioneert en past hier de werking van het zonnepanelen op aan.

Wanneer is het slim om een optimizer te gebruiken?

Wanneer er bij jouw dak sprake is van minder gunstige zonsituaties, zoals veel schaduw op een aantal van jouw zonnepanelen of bij een zonnepaneleninstallatie die op meerdere dakvlakken met verschillende oriëntaties wordt geïnstalleerd, is het verstandig om voor een parallel-geschakeld systeem met optimizers te gaan in plaats van een seriegeschakeld zonnepanelensysteem.

We leggen het verschil kort uit: Een seriegeschakeld systeem zou je kunnen vergelijken met een tuinslang. Vervuiling of schaduw op een van de zonnepanelen heeft hetzelfde effect als wanneer je met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt minder water uit de tuinslang. Deze verminderde werking van je zonnepanelen wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Dat doen de optimizers in een zonnepanelensysteem. Zij zorgen ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk uitgelezen kan worden en het minder functioneren van één zonnepaneel niet direct invloed heeft op de opbrengsten van de andere zonnepanelen.

Werking zonnepanelen zonder optimizers - serieschakeling
Werking zonnepanelen met optimizers - parallelschakeling

Er zijn systemen waarbij wanneer je de keuze voor optimizers maakt je direct alle zonnepanelen met optimizers moet uitrusten. Heb je een systeem met 12 zonnepanelen en liggen er 3 in de schaduw dan moet je dus wel 12 optimizers plaatsen.

Partially optimized

Met de nieuwe generatie omvormer, de Zonneplan One optimized, is het nu ook mogelijk om gedeeltelijk optimizers te plaatsen. Je plaatst dus geen optimizers op de gehele string of mpp, maar enkel achter het zonnepaneel dat schaduw heeft. De andere zonnepanelen kunnen zonder optimizers blijven presteren. Dit scheelt uiteraard in de kosten van aanschaf, maar ook geldt; hoe minder onderdelen, hoe minder storingsgevoelig.

Werking zonnepanelen met gedeeltelijk optimizers - Partially optimized

​Betekent dit dat het altijd beter is om optimizers voor zonnepanelen te gebruiken?

Simpel gezegd is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Indien er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of tijdelijke schaduw, dan is het gebruik van optimizers niet nodig. Wanneer de zon altijd op dezelfde gunstige manier op het dak valt, kiezen we voor een serieschakeling met één omvormer en 1 of 2 MPP trackers. In deze situaties zijn de optimizers in verhouding namelijk te duur.

Wat kost een optimizer?

De prijs van een optimizer ligt zo rond de 40 tot 60 euro exclusief btw. Voor een set van 10 zonnepanelen volledig geïnstalleerd met optimizers betaal je dus al gauw 500 euro ex btw meer. Dat is alleen voor de optimizers. Dit staat nog los van de extra kosten voor een omvormer die parallelschakeling ondersteunt. Het is dus goed om na te denken of deze extra kosten uit kunnen met de ligging van jouw zonnepanelen en ook de eventuele alternatieven te overwegen.

​Eerlijk advies van Zonneplan over optimizers

Om te zorgen dat wij onze klanten altijd het beste advies geven, houden wij vaste richtlijnen aan in het beoordelen of het gebruik van optimizers echt nodig is. Hieronder sommen we nog even kort een aantal situaties op, waarin wij adviseren optimizers te gebruiken:

  • Er valt behoorlijk wat schaduw op één of meer zonnepanelen door verschillende objecten die zich op of rondom het dak bevinden. Je kan hierbij denken aan ontluchtingspijpjes, een dakkapel of bomen.
  • Wanneer de instralingshoek van de zonnepanelen verschillend is, bijvoorbeeld bij het gebruik van drie of meer verschillende dakvlakken.

Wil jij weten welk dakplan het beste bij jouw dak past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een persoonlijk zonnepanelen advies.

Benieuwd naar het beste advies voor jouw dak?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: