Optimizers voor zonnepanelen

De kracht van optimizers voor zonnepanelen

Joëlle Kreuze
Door: Joëlle Kreuze

Optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wij leggen je alles uit over de werking van deze optimizers.

Wat is een zonnepanelen optimizer?

Een optimizer is een klein apparaatje dat tussen de zonnepanelen en de omvormer kan worden geplaatst. Deze worden aangesloten op de standaard bekabeling van de zonnepanelen en vervolgens aangesloten op de centrale omvormer. Je kan een optimizer zien als een soort MPP tracker, of wel een maximum powerpoint tracker. Per zonnepaneel bepaalt de optimizer het punt waarop het zonnepaneel optimaal functioneert en past hier de werking van het zonnepanelen op aan.

Wanneer is het slim om een optimizer te gebruiken?

Wanneer er bij jouw dak sprake is van minder gunstige zonsituaties, zoals veel schaduw op een aantal van jouw zonnepanelen of bij een zonnepaneleninstallatie die op meerdere dakvlakken met verschillende oriëntaties wordt geïnstalleerd, is het verstandig om voor een parallel-geschakeld systeem met optimizers te gaan in plaats van een seriegeschakeld zonnepanelensysteem.

We leggen het verschil kort uit: Een seriegeschakeld systeem zou je kunnen vergelijken met een tuinslang. Vervuiling of schaduw op een van de zonnepanelen heeft hetzelfde effect als wanneer je met een voet op de tuinslang gaat staan: er komt minder water uit de tuinslang. Deze verminderde werking van je zonnepanelen wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Dat doen de optimizers in een zonnepanelensysteem. Zij zorgen ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk uitgelezen kan worden en het minder functioneren van één zonnepaneel niet direct invloed heeft op de opbrengsten van de andere zonnepanelen.

​Betekent dit dat het altijd beter is om optimizers voor zonnepanelen te gebruiken?

Simpel gezegd is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Indien er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of tijdelijke schaduw, dan is het gebruik van optimizers niet nodig. Wanneer de zon altijd op dezelfde gunstige manier op het dak valt, kiezen we voor een serieschakeling met één omvormer en 1 of 2 MPP trackers. In deze situaties zijn de optimizers in verhouding namelijk te duur.

​Eerlijk advies van Zonneplan over optimizers

Om te zorgen dat wij onze klanten altijd het beste advies geven, houden wij vaste richtlijnen aan in het beoordelen of het gebruik van optimizers echt nodig is. Hieronder sommen we nog even kort een aantal situaties op, waarin wij adviseren optimizers te gebruiken:

  • Er valt behoorlijk wat schaduw op één of meer zonnepanelen door verschillende objecten die zich op of rondom het dak bevinden. Je kan hierbij denken aan ontluchtingspijpjes, een dakkapel of bomen.
  • Wanneer de instralingshoek van de zonnepanelen verschillend is, bijvoorbeeld bij het gebruik van drie of meer verschillende dakvlakken.
  • Je wilt zelf graag altijd inzicht hebben in hoe jouw zonnepanelen afzonderlijk functioneren.

Wil jij weten welk dakplan het beste bij jouw dak past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een persoonlijk advies.

Deel dit artikel: