Dak geschikt voor zonnepanelen

Alle informatie over wat daken geschikt maakt voor zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Als jij momenteel nadenkt om over te stappen op zonne-energie, dan is de volgende vraag vast wel eens door je hoofd geschoten: “Is mijn dak eigenlijk wel geschikt voor zonnepanelen?”. Een logische vraag, gezien je wel genoeg rendement uit je investering in de zonnepanelen wil halen. Wij geven je inzicht in de factoren die een dak geschikt maken voor zonnepanelen en op welke daken Zonneplan installeert.

Wil je gelijk weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een dakcheck aan. Onze adviseurs kijken naar de geschiktheid van jouw dak, de te verwachten opbrengst en natuurlijk de prijs en mogelijke financieringsopties.

Bereken jouw besparing

Binnen 60 seconden geregeld

Een van onze adviseurs gaat aan de slag met jouw persoonlijke Zonneplan: een optimaal dakplan met de beste producten voor jouw situatie.

Eenvoudige en heldere informatie

We helpen jou het beste uit jouw dak te halen met zonnepanelen. Maximaal profiteren van (eigen) groene stroom is het doel. Zo bespaar jij het meest op jouw energierekening.

Zonnepanelen op een plat dak of schuin dak: het verschil

De hellingshoek waarin zonnepanelen op een dak geplaatst worden heeft invloed op het rendement. Op het moment dat deze hoek gunstig is, idealiter 35 graden, heeft de zon een goede instraling op de panelen en kan regenwater het vuil goed van de zonnepanelen spoelen.

 • Bij een schuin dak worden zonnepanelen vaak met haken bevestigd.
 • Bij een plat dak is er een constructie nodig waarbij de panelen op een aluminium frame geplaatst worden. Het frame zorgt ervoor dat de zonnepanelen in een hellingshoek worden geplaatst, zodat de panelen het optimale opbrengen.

Precies weten hoe zonnepanelen worden bevestigd? We laten het zien op deze pagina.

schuin dak met symmetrische zonnepanelenset

De ligging van een dak

De richting van het dak speelt uiteraard ook mee bij het rendement van je dak. Ligt jouw dak bijvoorbeeld op het zuiden? Dan zullen jouw panelen meer instraling van de zon hebben, meer stroom opwekken en daarom meer opbrengen dan panelen die gericht zijn op het oosten.

Ben je benieuwd naar een inschatting van de gemiddelde opbrengst per oriëntatie, uitgaande van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen?

 • Noord € 846,24
 • Oost € 1.269,36
 • Zuid € 1.692,48
 • West € 1.353,98

Schaduwvorming op het dak

Het kan voorkomen dat delen van jouw dak af en toe in de schaduw liggen. Dat kan bijvoorbeeld door een boom, ander gebouw of dakkapel. Dit kan invloed hebben op je opbrengsten. Maar gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Bij daken zonder schaduwwerking wordt een standaard serieel geschakeld systeem gebruikt, waarbij de zwakste schakel in de serie zonnepanelen de totale opbrengst bepaalt. Zonnepanelen op daken met schaduwwerking zijn daarentegen parallel geschakeld naar een omvormer. Zo haalt de omvormer afzonderlijk de energie uit ieder zonnepaneel, om maximale opbrengst van de installatie te garanderen.

Op welke daken installeren wij wel?

 

Op welke daken installeren wij niet?

 • Schuin dak met leisteen en bitumen: Zonneplan installeert op schuine daken met dakhaken. Op dit type daken is de bevestiging van deze haken nauwelijks of niet mogelijk.
 • Rieten daken: de constructies van deze daken zijn ook vaak niet geschikt voor de haken waarmee de zonnepanelen aan het dak bevestigd moeten worden. Daarnaast zijn zonnepanelen op rieten daken vaak brandgevaarlijk.
 • Daken met asbest: vanwege de veiligheid van onze monteurs wordt er ook niet geïnstalleerd op asbest daken.
 • Daken van monumentale panden: de Nederlandse wetgeving schrijft voor dat er op monumentale panden geen zonnepanelen geplaatst mogen worden.
 • Zinken daken: Het is in sommige vaak niet mogelijk om zonnepanelen op een dak van zink te leggen. De bevestigingsmaterialen die worden gebruikt zijn net even anders dan die op een dak met dakpannen. Zonneplan biedt deze bevestigingsmaterialen niet aan.
 • Sedumdaken: Doorgaans worden zonnepanelen niet op sedumdaken gelegd omdat de planten hier slecht tegen kunnen door gebrek aan zon en regen. Ook is het bevestigen van de installatie lastiger op een sedumdak. Wel kunnen de zonnepanelen gelegd worden met het groen eromheen.

Een Zonneplan voor jouw dak

Benieuwd naar het Zonneplan-advies voor jouw dak?

Je weet nu alle basisinformatie over daken en zonnepanelen. Nog steeds benieuwd naar het rendement van jouw dak? Daar kan één van onze persoonlijke adviseurs jou nog veel meer over vertellen. Met verschillende tools kunnen ze namelijk op afstand precies zien wat er in jouw situatie mogelijk is.

Vraag hieronder eenvoudig een Zonneplan aan en een adviseur zal binnenkort contact met jou opnemen om te praten over de verschillende mogelijkheden en geschiktheid van jouw dak.

Let op: Huizen die binnen dit beschermd stadsgezicht vallen, moeten voor installatie een vergunning bij de gemeente aanvragen.

Lees meer:

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen dakcheck

Vraag je je af: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Zonneplan kijkt graag met je mee. Doe de gratis dakscan en een adviseur neemt binnenkort contact met u op om een vrijblijvende zonnepanelen dakcheck uit te voeren. Dit gebeurt volledig online op basis van 3D satelliet- en straatbeelden, een fysieke schouw is niet nodig.

Tijdens deze check wordt er onder andere gekeken naar of jouw dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op jouw dak kunnen, wat dit zal kosten en een schatting van wat het je op gaat leveren. Daarnaast krijg je de ruimte om vragen te stellen en worden eventuele bijzonderheden van jouw dak besproken. Zo kan er een zonnepanelen advies op maat worden opgesteld.

We hebben een handige checklist samengesteld waarmee je snel en eenvoudig kunt bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. De checklist neemt je mee in belangrijke factoren zoals de hellingshoek, het type dak en mogelijke obstakels op het dak. Volg gewoon de stappen en je krijgt direct een idee of jouw dak geschikt is.

Veelgestelde vragen over geschikte daken voor zonnepanelen

 • Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

  Zonneplan installeert zonnepanelen op platte daken en op schuine daken met dakpannen. Deze soorten daken zijn vrijwel altijd geschikt voor zonnepanelen. Op schuine daken met leisteen en bitumen, rieten daken en daken met asbest installeren wij niet. Op daken van monumentale panden kunnen we wel installeren, maar dit mag volgens de Nederlandse wetgeving vaak niet.

 • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Om zeker te weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, kan je een adviseur van Zonneplan (op afstand) mee laten kijken. Op basis van satellietbeelden en beelden vanaf de straat kunnen we inschatten of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

 • Wat als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

  Indien je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, is het soms mogelijk om naar alternatieven te kijken. Denk hierbij aan het leggen van zonnepanelen op een plat dak van een bijgebouw, op een schuur of garage.

 • Hoe voert Zonneplan een zonnepanelencheck uit?

  Nadat je een dakcheck hebt aangevraagt, kijkt jouw persoonlijke adviseur online naar de beschikbare ruimte op het dak en hoe dit optimaal benut kan worden met zonnepanelen. Voorafgaand het uitvoeren van de daktest en het opstellen van een plan op maat, is er altijd een telefonisch adviesgesprek. Tijdens dit gesprek worden eventuele bijzonderheden besproken en stelt de adviseur vragen die nodig zijn om tot het perfecte zonneplan te komen. Vervolgens ontvang je per e-mail jouw plan op maat, die de adviseur vervolgens met je doorneemt.

 • Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

  In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan.  Een adviseur van Zonneplan kijkt graag met je mee naar jouw situatie. Ook kun je bij je gemeente terecht voor meer informatie hierover.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: