Dak geschikt voor zonnepanelen

Alle informatie over wat daken geschikt maakt voor zonnepanelen

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Als jij momenteel nadenkt om over te stappen op zonne-energie, dan is de volgende vraag vast wel eens door je hoofd geschoten: “Is mijn dak eigenlijk wel geschikt voor zonnepanelen?”. Een logische vraag, gezien je wel genoeg rendement uit je investering in de zonnepanelen wil halen. Wij geven je inzicht in de factoren die een dak geschikt maken voor zonnepanelen en op welke daken Zonneplan installeert.

Wil je gelijk weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een dakcheck aan. Onze adviseurs kijken naar de geschiktheid van jouw dak, de te verwachten opbrengst en natuurlijk de prijs en mogelijke financieringsopties.

schuin dak met symmetrische zonnepanelenset

Zonnepanelen op een plat dak of schuin dak: het verschil

De hellingshoek waarin zonnepanelen op een dak geplaatst worden heeft invloed op het rendement. Op het moment dat deze hoek gunstig is, idealiter 35 graden, heeft de zon een goede instraling op de panelen en kan regenwater het vuil goed van de zonnepanelen spoelen.

 • Bij een schuin dak worden zonnepanelen vaak met haken bevestigd.
 • Bij een plat dak is er een constructie nodig waarbij de panelen op een aluminium frame geplaatst worden. Het frame zorgt ervoor dat de zonnepanelen in een hellingshoek worden geplaatst, zodat de panelen het optimale opbrengen.

Precies weten hoe zonnepanelen worden bevestigd? We laten het zien op deze pagina.

De ligging van een dak

De richting van het dak speelt uiteraard ook mee bij het rendement van je dak. Ligt jouw dak bijvoorbeeld op het zuiden? Dan zullen jouw panelen meer instraling van de zon hebben, meer stroom opwekken en daarom meer opbrengen dan panelen die gericht zijn op het oosten.

Ben je benieuwd naar een inschatting van de gemiddelde opbrengst per oriëntatie, uitgaande van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen?

 • Noord € 549,-
 • Oost € 630,-
 • Zuid € 709,-
 • West € 680,-

Schaduwvorming op het dak

Het kan voorkomen dat delen van jouw dak af en toe in de schaduw liggen. Dat kan bijvoorbeeld door een boom, ander gebouw of dakkapel. Dit kan invloed hebben op je opbrengsten. Maar gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Bij daken zonder schaduwwerking wordt een standaard serieel geschakeld systeem gebruikt, waarbij de zwakste schakel in de serie zonnepanelen de totale opbrengst bepaalt. Zonnepanelen op daken met schaduwwerking zijn daarentegen parallel geschakeld naar een omvormer. Zo haalt de omvormer afzonderlijk de energie uit ieder zonnepaneel, om maximale opbrengst van de installatie te garanderen.

Een Zonneplan voor jouw dak

Benieuwd naar het Zonneplan-advies voor jouw dak?

Je weet nu alle basisinformatie over daken en zonnepanelen. Nog steeds benieuwd naar het rendement van jouw dak? Daar kan één van onze persoonlijke adviseurs jou nog veel meer over vertellen. Met verschillende tools kunnen ze namelijk op afstand precies zien wat er in jouw situatie mogelijk is.

Vraag hieronder eenvoudig een Zonneplan aan en een adviseur zal binnenkort contact met jou opnemen om te praten over de verschillende mogelijkheden en geschiktheid van jouw dak.

Let op: Huizen die binnen dit beschermd stadsgezicht vallen, moeten voor installatie een vergunning bij de gemeente aanvragen.

Lees meer:

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen dakcheck

Vraagt u zich af: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Zonneplan kijkt graag met u mee. Doe de gratis dakscan en een adviseur neemt binnenkort contact met u op om een vrijblijvende zonnepanelen dakcheck uit te voeren. Dit gebeurt volledig online op basis van 3D satelliet- en straatbeelden, een fysieke schouw is niet nodig.

Tijdens deze check wordt er onder andere gekeken naar of jouw dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op jouw dak kunnen, wat dit zal kosten en een schatting van wat het je op gaat leveren. Daarnaast krijg je de ruimte om vragen te stellen en worden eventuele bijzonderheden van jouw dak besproken. Zo kan er een advies op maat worden opgesteld.

Veelgestelde vragen over geschikte daken voor zonnepanelen

 • Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

  Zonneplan installeert zonnepanelen op platte daken en op schuine daken met dakpannen. Deze soorten daken zijn vrijwel altijd geschikt voor zonnepanelen. Op schuine daken met leisteen en bitumen, rieten daken en daken met asbest installeren wij niet. Op daken van monumentale panden kunnen we wel installeren, maar dit mag volgens de Nederlandse wetgeving vaak niet.

 • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

  Om zeker te weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, kan je een adviseur van Zonneplan (op afstand) mee laten kijken. Op basis van satellietbeelden en beelden vanaf de straat kunnen we inschatten of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

 • Wat als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

  Indien je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, is het soms mogelijk om naar alternatieven te kijken. Denk hierbij aan het leggen van zonnepanelen op een plat dak van een bijgebouw, op een schuur of garage.

 • Hoe voert Zonneplan een zonnepanelencheck uit?

  Nadat je een dakcheck hebt aangevraagt, kijkt jouw persoonlijke adviseur online naar de beschikbare ruimte op het dak en hoe dit optimaal benut kan worden met zonnepanelen. Voorafgaand het uitvoeren van de daktest en het opstellen van een plan op maat, is er altijd een telefonisch adviesgesprek. Tijdens dit gesprek worden eventuele bijzonderheden besproken en stelt de adviseur vragen die nodig zijn om tot het perfecte zonneplan te komen. Vervolgens ontvang je per e-mail jouw plan op maat, die de adviseur vervolgens met je doorneemt.

 • Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

  In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan.  Een adviseur van Zonneplan kijkt graag met je mee naar jouw situatie. Ook kun je bij je gemeente terecht voor meer informatie hierover.

Deel dit artikel: