Dak geschikt voor zonnepanelen

Alle informatie over wat daken geschikt maakt voor zonnepanelen

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Als jij momenteel nadenkt om over te stappen op zonne-energie, dan is de volgende vraag vast wel eens door je hoofd geschoten: “Is mijn dak eigenlijk wel geschikt voor zonnepanelen?”. Een logische vraag, gezien je wel genoeg rendement uit je investering in de zonnepanelen wil halen. Wij geven je inzicht in de factoren die een dak geschikt maken voor zonnepanelen en op welke daken Zonneplan installeert.

schuin dak met symmetrische zonnepanelenset

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een plat dak of schuin dak: het verschil

De hellingshoek waarin zonnepanelen op een dak geplaatst worden heeft invloed op het rendement. Op het moment dat deze hoek gunstig is, idealiter 35 graden, heeft de zon een goede instraling op de panelen en kan regenwater het vuil goed van de zonnepanelen spoelen.

 • Bij een schuin dak worden zonnepanelen vaak met haken bevestigd.
 • Bij een plat dak is er een constructie nodig waarbij de panelen op een aluminium frame geplaatst worden. Het frame zorgt ervoor dat de zonnepanelen in een hellingshoek worden geplaatst, zodat de panelen het optimale opbrengen.

Precies weten hoe zonnepanelen worden bevestigd? We laten het zien op deze pagina.

De ligging van een dak

De ligging van het dak speelt uiteraard ook mee bij het rendement van je dak. Ligt jouw dak bijvoorbeeld op het zuiden? Dan zullen jouw panelen meer instraling van de zon hebben, meer stroom opwekken en daarom meer opbrengen dan panelen die gericht zijn op het oosten.

Ben je benieuwd naar een inschatting van de gemiddelde opbrengst per oriëntatie, uitgaande van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen?

 • Noord € 549,-
 • Oost € 630,-
 • Zuid € 709,-
 • West € 680,-

Schaduwvorming op het dak

Het kan voorkomen dat delen van jouw dak af en toe in de schaduw liggen. Dat kan bijvoorbeeld door een boom, ander gebouw of dakkapel. Dit kan invloed hebben op je opbrengsten. Maar gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Bij daken zonder schaduwwerking wordt een standaard serieel geschakeld systeem gebruikt, waarbij de zwakste schakel in de serie zonnepanelen de totale opbrengst bepaalt. Zonnepanelen op daken met schaduwwerking zijn daarentegen parallel geschakeld naar een omvormer. Zo haalt de omvormer afzonderlijk de energie uit ieder zonnepaneel, om maximale opbrengst van de installatie te garanderen.

Op welke daken installeren wij wel?

 • Schuin dak met dakpannen: vrijwel altijd geschikt voor zonnepanelen.
 • Plat dak: meestal geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.

 

Op welke daken installeren wij niet?

 • Schuin dak met leisteen en bitumen: Zonneplan installeert op schuine daken met dakhaken. Op dit type daken is de bevestiging van deze haken nauwelijks of niet mogelijk.
 • Rieten daken: de constructies van deze daken zijn ook vaak niet geschikt voor de haken waarmee de zonnepanelen aan het dak bevestigd moeten worden. Daarnaast zijn zonnepanelen op rieten daken vaak brandgevaarlijk.
 • Daken met asbest: vanwege de veiligheid van onze monteurs wordt er ook niet geïnstalleerd op asbest daken.
 • Daken van monumentale panden: de Nederlandse wetgeving schrijft voor dat er op monumentale panden geen zonnepanelen geplaatst mogen worden.

Een Zonneplan voor jouw dak

Benieuwd naar het Zonneplan-advies voor jouw dak?

Je weet nu alle basisinformatie over daken en zonnepanelen. Nog steeds benieuwd naar het rendement van jouw dak? Daar kan één van onze persoonlijke adviseurs jou nog veel meer over vertellen. Met verschillende tools kunnen ze namelijk op afstand precies zien wat er in jouw situatie mogelijk is.

Vraag hieronder eenvoudig een Zonneplan aan en een adviseur zal binnenkort contact met jou opnemen om te praten over de verschillende mogelijkheden en geschiktheid van jouw dak.

Let op: Huizen die binnen dit beschermd stadsgezicht vallen, moeten voor installatie een vergunning bij de gemeente aanvragen.