Zonnepanelen op bitumen dak

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Niet alle ondergronden zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen. Bitumen is een veelgebruikt materiaal als het om daken gaat. Naast bitumen zijn er ook soortgelijke ondergronden op de markt zoals EPDM of PVC. 

Deze materialen worden vaak gebruikt voor platte daken en er kunnen zonnepanelen op worden gelegd. Wil jij zonnepanelen laten plaatsen op jouw bitumen, EPDM of PVC dak? Vraag de dakcheck aan.

Zonnepanelen op bitumen daken

Bitumen kan op zowel een plat als een schuin dak worden gelegd. Wij maken onderscheid in deze daken wat betreft het monteren van pv panelen.

Panelen plaatsen op een plat bitumen dak

Op een plat dak met bitumen, EPDM of PVC plaatsen wij zonnepanelen als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet het dak waterdicht zijn en voldoende draagkracht hebben. Onze vuistregel voor het gewicht is; als men over het dak kan lopen is het geschikt.

Op een plat dak wil je voldoende randafstand hebben. Deze afstand verschilt per verdieping, op de eerste verdieping moet de afstand tot de rand 30 centimeter zijn, op de tweede verdieping 50 centimeter en op de derde verdieping 70 centimeter. 

Bij een plat dak gaat in 90% van de gevallen de bekabeling via pijpjes of de gevel naar beneden. Is dit niet mogelijk, dan wordt er een dakdoorvoer gemaakt. De kosten voor een dakdoorvoer belasten wij niet door.

Montageframe zonnepanelen

De pv panelen worden op een plat dak gemonteerd met de bevestigingsmaterialen van Solar Construct. Deze Nederlandse leverancier heeft twee montage types voor platte daken: een Zuid opstelling en de Oost/West opstelling. Onze adviseurs voorzien je van passend advies in wat het best is voor jouw dak situatie.

Bitumen dak met grind

Wanneer je een plat bitumen dak hebt met grind, dan plaatsen we zonnepanelen enkel als het niet is vastgekoekt. Dit kan namelijk leiden tot schade aan de dakbedekking.

Als het grind los ligt schuiven we dit aan de kant om de stellages met panelen te plaatsen. Daarna plaatsen we het grind terug op de oude plek.

Panelen plaatsen op een schuin bitumen dak

Op schuine daken met bitumen wordt niet geïnstalleerd. Bij het bevestigen van de zonnepanelen dient er dan geboord te worden in het dak. Dit vergroot het risico op lekkages.

Een uitzondering is het plaatsen van zonnepanelen op een licht hellend bitumen dak. Wanneer het dak een maximale hellingshoek tot aan 4 graden heeft, dan kunnen we de panelen wel plaatsen.

Wanneer zonnepanelen laten plaatsen op bitumen dak?

De levensduur van een bitumen dak is niet oneindig. Een bitumen dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Bij PVC-dakbedekking is de levensduur afhankelijk van de foliedikte en kan de duur verschillen van 25 tot wel 35 jaar. EPDM kan minstens wel 40 jaar meegaan. Wanneer je zonnepanelen wil laten plaatsen is het goed om hier rekening mee te houden.

Helemaal overtuigd van zonnepanelen op jouw dak? Lees dan meer over het kopen van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: