Zonnepanelen op bitumen dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Niet alle ondergronden zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen. Bitumen is een veelgebruikt materiaal als het om daken gaat. Naast bitumen zijn er ook soortgelijke ondergronden op de markt zoals EPDM of PVC.

Deze materialen worden vaak gebruikt voor platte daken en er kunnen zonnepanelen op worden gelegd. Wil jij zonnepanelen laten plaatsen op jouw bitumen, EPDM of PVC dak? Vraag de dakcheck aan.

Zonnepanelen op bitumen daken

Bitumen kan op zowel een plat als een schuin dak worden gelegd. Wij maken onderscheid in deze daken wat betreft het monteren van pv panelen.

Panelen plaatsen op een plat bitumen dak

Op een plat dak met bitumen, EPDM of PVC plaatsen wij zonnepanelen als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet het dak waterdicht zijn en voldoende draagkracht hebben. Onze vuistregel voor het gewicht is; als men over het dak kan lopen is het geschikt.

Op een plat dak wil je voldoende randafstand hebben. Deze afstand verschilt per verdieping, op de eerste verdieping moet de afstand tot de rand 30 centimeter zijn, op de tweede verdieping 50 centimeter en op de derde verdieping 70 centimeter.

Bij een plat dak gaat in 90% van de gevallen de bekabeling via pijpjes of de gevel naar beneden. Is dit niet mogelijk, dan wordt er een dakdoorvoer gemaakt. De kosten voor een dakdoorvoer belasten wij niet door.

Montageframe zonnepanelen

De pv panelen worden op een plat dak gemonteerd met de bevestigingsmaterialen van Solar Construct. Deze Nederlandse leverancier heeft twee montage types voor platte daken: een Zuid opstelling en de Oost/West opstelling. Onze adviseurs voorzien je van passend advies in wat het best is voor jouw dak situatie.

Bitumen dak met grind

Wanneer je een plat bitumen dak hebt met grind, dan plaatsen we zonnepanelen enkel als het niet is vastgekoekt. Dit kan namelijk leiden tot schade aan de dakbedekking.

Als het grind los ligt schuiven we dit aan de kant om de stellages met panelen te plaatsen. Daarna plaatsen we het grind terug op de oude plek.

Panelen plaatsen op een schuin bitumen dak

Op schuine daken met bitumen wordt niet geïnstalleerd. Bij het bevestigen van de zonnepanelen dient er dan geboord te worden in het dak. Dit vergroot het risico op lekkages.

Een uitzondering is het plaatsen van zonnepanelen op een licht hellend bitumen dak. Wanneer het dak een maximale hellingshoek tot aan 4 graden heeft, dan kunnen we de panelen wel plaatsen.

Wanneer zonnepanelen laten plaatsen op bitumen dak?

De levensduur van een bitumen dak is niet oneindig. Een bitumen dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Bij PVC-dakbedekking is de levensduur afhankelijk van de foliedikte en kan de duur verschillen van 25 tot wel 35 jaar. EPDM kan minstens wel 40 jaar meegaan. Wanneer je zonnepanelen wil laten plaatsen is het goed om hier rekening mee te houden.

Helemaal overtuigd van zonnepanelen op jouw dak? Lees dan meer over het kopen van zonnepanelen.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op bitumen dak

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een bitumen dak?

    Op schuine bitumen daken installeren wij geen zonnepanelen, omdat dit het risico op lekkages vergroot. Op platte bitumen daken kunnen zonnepanelen wel worden geïnstalleerd. Het is wel goed om rekening te houden met de levensduur van een bitumen dak; dat gaat namelijk zo’n 30 jaar mee, terwijl zonnepanelen zo’n 40 jaar mee kunnen.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op bitumen dak?

    Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of wil je een vrijblijvende offerte aanvragen om jouw opbrengst te berekenen? Doe in 60 seconden de gratis dakscan en een adviseur neemt contact met je op voor het opstellen van een offerte op maat. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Deze pagina is geschreven door Annelies Pierik, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: