Zonnepanelen op schuin dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De energieprijzen worden steeds hoger en nu is de tijd om te investeren in zonnepanelen. Je wilt graag zonnepanelen op jouw schuine dak laten leggen, maar waar begin je? Juist! Bij Zonneplan. Met meer dan 125.000 installaties en een 9+ ervaring weten wij precies wat werkt in jouw situatie.

Onze adviseurs helpen je met een gerichte offerte waarin al je vragen worden beantwoord. Zo kijken ze naar de vermoedelijke opbrengst, prijs, terugverdientijd en het rendement. Meer weten? Vraag eenvoudig een dakcheck aan.

Legplan zonnepanelen op een schuin dak

Om tot een goed legplan te komen voor jouw dak moeten we rekening houden met de ondergrond waarop het geplaatst wordt, de richting en natuurlijk hoeveel panelen je nodig hebt.

schuin dak met symmetrische zonnepanelenset

Materiaal van het dak

We leggen niet op elk schuine dak zonnepanelen, dat komt doordat niet elk materiaal even geschikt is voor het plaatsen ervan. Heb je een schuin dak met dakpannen? Dan is er vaak geen probleem. Maar bijvoorbeeld op een schuin dak met leisteen of zink dan kan Zonneplan helaas niks voor je betekenen.

Bevestiging zonnepanelen op een plat dak

Dat heeft alles met de bevestiging van de pv panelen te maken. Zonneplan werkt met de bevestigingsmaterialen van Solar Construct. Het vaakst wordt er gewerkt met haken en een rail waarop de panelen worden bevestigd. Een verstelbare dakhaak wordt om een pan vast gezet, heb je bijvoorbeeld dakpanplaten dan is er een ander montagemateriaal nodig.

Wij van Zonneplan zijn gespecialiseerd in schuine daken met dakpannen. Heb je dus een schuin dak zonder dakpannen? Dan kijken wij graag mee naar alternatieven zoals het plaatsen op een plat dak van de schuur of garage.

Richting van de panelen

De oriëntatie van je dak is belangrijk voor wat panelen kunnen opleveren. De beste richting is vooral op het Zuiden, maar Oost, West of Oost/West behoren ook tot de opties. Zonnepanelen laten plaatsen op het Noorden is echter niet aan te raden.

Een Oost/West opstelling (bijvoorbeeld voor en achter op het dak) zorgt voor een geleidelijke spreiding in de zonuren. Dit komt doordat de zon opkomt in het Oosten en neergaat in het Westen. Dit is een goed alternatief als je geen schuin dak op het Zuiden hebt en maakt het ook makkelijker om je eigen zonnestroom te gebruiken.

Hellingshoek op een plat dak

De hellingshoek van de zonnepanelen zijn per richting verschillend om het optimale rendement te behalen. In onze dakcheck houden we rekening met de hellingshoek en rekenen we hier mee door om je een reëel beeld van de te verwachten opbrengst te schetsen.

We leggen niet op daken met een te flauwe hellingshoek en/of te steile daken. Onder een te flauwe hellingshoek verstaan we een hoek van onder de 18 graden. Hier loop je namelijk het risico dat er regenwater tussen de dakpannen naar binnen komt. Te steile daken is als de hoek groter dan 60 graden is. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de opbrengst en het zorgt voor onwerkbare situaties voor onze monteurs.

Hoeveel zonnepanelen op mijn schuine dak?

Als je geschikt dak hebt qua richting en veel ruimte erop kwijt kan, dan wil het niet zeggen dat je dit helemaal vol moet leggen met panelen. Het loont namelijk niet om meer zonnepanelen te plaatsen dan dat je zelf verbruikt. Dit staat je rendement en terugverdientijd in de weg. Maar hoeveel panelen moet je dan plaatsen?

Aantal panelen berekenen

Je kunt gemakkelijk berekenen hoeveel zonnepanelen jij minimaal nodig hebt op jouw schuine dak. Dat doe je alsvolgt:

Stel je hebt momenteel een verbruik van 4.000 kWh op jaarbasis. Dan moet je de kilowatturen terugrekenen naar wattpiek om te weten hoeveel pv panelen gewenst zijn. Dit doe je door het aantal kWh’s te delen door 0,88 (dit levert één Wp ongeveer op aan kWh’s). In ons voorbeeld kom je uit op (4.000/0,88 =) 5.454 Wp dat je moet opwekken. Wanneer je dit deelt door 410 Wp wat een zonnepaneel van Zonneplan kan opleveren dan heb je in totaal minstens 13 zonnepanelen nodig.

Afmetingen en afstand

Een zonnepaneel heeft de afmeting van 1,71 x 1,13 m dit komt neer op een oppervlakte van 1,93 m². Stel dat je 12 panelen wil laten leggen, dan heb je al een vrije oppervlakte van 23,18 m² nodig.

Een ander onderdeel om rekening mee te houden is de afstand tot de rand. Wanneer de zonnepanelen zonder een goede afstand worden geplaatst kan er sneller wind onder komen. Daarnaast kun je last hebben van watervallen als het regent indien de panelen te laag geplaatst worden waardoor de regenafvoer het water niet opvangt maar het eroverheen valt.

Zeker weten of je dak groot genoeg is om de gewenste hoeveelheid zonnepanelen te plaatsen? En wil je weten welke opstelling in jouw geval het best aansluit? Vraag vrijblijvend de dakcheck aan.

Kosten panelen op een schuin dak

Naast de opbrengsten van 12 zonnepanelen wil je natuurlijk ook inzicht hebben in de prijs. Hoewel elk dak anders is hebben we indicatie prijzen voor een complete set inclusief installatie op een rij gezet.

Zonnepanelen voor je schuine dak kopen

Nu jij alles weet over zonnepanelen laten plaatsen op jouw schuine dak, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zonnepanelen kopen en laten installeren. Onze adviseurs zitten voor je klaar en helpen je graag verder.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op schuin dak

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een schuin dak?

    Om tot een goed legplan te komen voor jouw dak moeten we voornamelijk rekening houden met de ondergrond waarop de zonnepanelen geplaatst worden, de richting van het dak, eventuele schaduwinval op het dak en natuurlijk hoeveel panelen je nodig hebt.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op schuin dak?

    Onze adviseurs helpen je met een gerichte offerte waarin al je vragen over zonnepanelen op een schuin dak worden beantwoord. Zo kijken ze naar de vermoedelijke opbrengst, prijs, terugverdientijd en het rendement. Meer weten? Vraag eenvoudig een offerte aan. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: