Set van 12 zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen zijn een slimme investering, zeker met de stijgende stroomtarieven. Maar wat kost nou een set van 12 zonnepanelen inclusief montage en wat levert het op?

Een offerte voor 12 zonnepanelen aanvragen?

12 zonnepanelen opbrengst

Een set van 12 zonnepanelen van Zonneplan hebben een gemiddelde opbrengst van €1.481,- per jaar. Hierbij wordt er gerekend met een kWh-prijs van €0,35.

Wat leveren 12 zonnepanelen op?

Zonneplan heeft momenteel zonnepanelen van 410 Wp. Een zonnepanelen pakket van 12 panelen heeft daarmee een maximaal piekvermogen van 4.920 Wp. In Nederland zul je deze cijfers niet behalen gezien er meerdere factoren meespelen.

Hoewel ieder dak en de ligging ervan uniek zijn, denk hierbij aan een plat of schuin dak, de richting, hellingshoek en eventuele schaduwval van objecten, levert een zonnepanelensysteem van Zonneplan met 12 stuks gemiddeld 4.231 kWh op.

Wat kosten 12 zonnepanelen inclusief montage?

Helaas kunnen we enkel van gemiddelden spreken ter indicatie, aangezien elk dak dus uniek is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je dak een bepaalde hoogte heeft waardoor het gebruik van een steiger verplicht is. Of dat er een pijpje van het dak gedemonteerd moet worden. Dit brengt een meerprijs met zich mee. Ook de vraag of je voor 12 panelen met of zonder optimizers gaat is bijvoorbeeld iets wat meespeelt.

Gemiddeld is een zonnepanelensysteem van 12 zonnepanelen inclusief montage rond de €5.259 en €7.259 bij Zonneplan. Meer weten? Bekijk waar de zonnepanelen kosten uit bestaan.

Rendement en terugverdientijd van 12 zonnepanelen

Nu de opbrengst van 12 zonnepanelen bekend is, is het tijd om de terugverdientijd en het rendement te berekenen.

Terugverdientijd voor een zonnepanelen pakket van 12 panelen

Zelf spreken we liever niet van ‘terugverdientijd’, aangezien je woning vanaf dag één meer waard wordt. Eigenlijk verdienen ze zich dus al per direct terug.

Wil je toch graag weten na hoeveel jaar je totale besparing aan stroomkosten gelijk is aan de aanschaf van de zonnepanelen? Ga dan uit van ongeveer 4 jaar, op basis van bovengenoemde gemiddelden.

Rendement 12 zonnepanelen

Het rendement is voor velen een belangrijke pijler in de beslissing om zonnepanelen te nemen (naast het ecologische aspect). Je geld levert meer op met een investering dan dat je rente krijgt van de bank. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om zonnepanelen te financieren zonder eigen investering.

Gemiddeld ligt het rendement op zo’n 23,9%. In onze offerte berekenen we exact het verwachte rendement van jouw installatie over de jaren heen.

Is mijn dak geschikt voor 12 zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn dus een interessante investering en we kunnen ons voorstellen dat je wil weten of 12 zonnepanelen wel passen op jouw dak.

Bij de opbrengst stonden we al even stil bij de factoren die mee kunnen spelen in het bepalen van de geschiktheid. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn om de oppervlakte van 12 zonnepanelen kwijt te kunnen. De oppervlakte van 12 zonnepanelen komt neer op 23,16 m².

Zeker weten dat jouw dak geschikt is? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

12 zonnepanelen met optimizer

Een zonnepanelensysteem met optimizers zorgt ervoor dat elk paneel individueel de maximale opbrengst behaalt. Dit betekent dat als één van de 11 panelen minder presteert door bijvoorbeeld schaduw of verminderde zoninstraling, de andere 10 panelen nog steeds optimaal zullen presteren. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is belangrijk om te weten dat het niet altijd nodig is om optimizers te gebruiken. Onze adviseurs kunnen je uitgebreid informeren over de werking van deze technologie en je adviseren over de beste keuze voor jouw zonnepanelensysteem.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

 • Wat kosten 12 zonnepanelen?

  Een set van 12 zonnepanelen krijg je bij Zonneplan gemiddeld voor tussen de €5.259 en €7.259 , inclusief installatie en omvormer. Om er zeker van te zijn of 12 panelen genoeg zijn en wat in jouw situatie de beste optie is, kijken onze adviseurs graag met je mee. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld of je gaat voor 12 zonnepanelen met optimizers of zonder. Wil je zonnepanelen offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om deze te vergelijken? Lees dan ons artikel over het vergelijken van zonnepanelen (offertes) of aanbieders.

 • Passen er 12 zonnepanelen op mijn dak?

  Voor 12 zonnepanelen op een schuin dak heb je een oppervlakte van zo’n 23,2 m² nodig. Bij een plat dak heb je iets meer ruimte nodig. Er moet dan ook rekening worden gehouden met de afstand tussen de rijen zonnepanelen en een minimale afstand ten opzichte van de dakrand. Een adviseur van Zonneplan voert graag een gratis dakcheck uit om te zien of er 12 panelen op jouw dak passen.

 • Waarom 12 panelen kopen bij Zonneplan?

  Zonneplan heeft al meer dan 125.000 woningen voorzien van zonnepanelen en leidt de branche met een klanttevredenheid van gemiddeld een 9,2. Dit hebben we onder andere bereikt doordat we uitsluitend bij Tier-1 fabrikanten inkopen, onze eigen soft- en hardware ontwikkelen en een 10 jaar lang all-in garantie bieden met het Zonneplan Serviceplan. Zonnepanelen kopen? Dat is zo geregeld bij Zonneplan.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je dak, de ligging van je huis en je energieverbruik. Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan raden we je aan om ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? te lezen. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we met rekenvoorbeelden aan hoeveel panelen er gemiddeld nodig zijn bij welk gebruik.

 • Hoeveel kosten 12 zonnepanelen inclusief montage?

  12 zonnepanelen inclusief montage vind je gemiddeld voor zo’n €5.679 tot €7.679.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: