Zonnepanelen op monumentaal pand

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Je woont in een monumentaal pand en je wil graag verduurzamen en de energierekening laag houden. Kijkend naar initiatieven kom je in je zoektocht bij zonnepanelen uit. Maar mag dat zonnepanelen op een monument?

In veel gevallen mogen er geen zonnepanelen worden gelegd, maar het is goed om na te gaan bij de gemeente wat jouw opties zijn. Zelf wijken wij liever uit naar daken van bijgebouwen (die niet de monumentale status hebben) of een plat dak. Benieuwd naar de alternatieven in jouw situatie? Vraag een dakcheck aan.

Zonnepanelen op een monument

De gemeente besluit of er zonnepanelen gelegd mogen worden. Valt je dak onder een bijzonder historisch dakenlandschap of heeft het speciale cultuurhistorische waarde? Dan is de kans klein dat je toestemming krijgt.

Vergunning nodig?

Heb je wel toestemming van de gemeente? Dan hebben we een omgevingsvergunning nodig om zonnepanelen te installeren. Een vergunning is nodig voor de volgende situaties:

  • wanneer er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht
  • wanneer een pand de monumentale status heeft
  • wanneer je het systeem op andere plekken dan het dak wil leggen

Conclusie: kijk naar alternatieven voor een monumentaal pand

Ons advies is om te zoeken naar de genoemde alternatieven zoals het plaatsen op een plat dak of een bijgebouw zonder monumentale status. In dit soort bijzondere gevallen is het goed om eerst met de gemeente te schakelen. Heb je toestemming om zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan een zonnepanelen offerte aan.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op monumentaal pand

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een monumentaal pand?

    In veel gevallen mogen er geen zonnepanelen op een monument worden gelegd, maar het is goed om na te gaan bij de gemeente wat jouw opties zijn. Soms mag het namelijk wel, zolang de panelen uit het zicht liggen. Het is natuurlijk ook mogelijk om uit te wijken naar daken van bijgebouwen die niet de monumentale status hebben.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op een monument?

    Ook al is het ingewikkeld als het gaat om zonnepanelen installeren op een monumentaal pand, toch kijken we graag met je mee om te zien of er alternatieven mogelijk zijn in jouw situatie. Vraag binnen 60 seconden een offerte aan. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Deze pagina is geschreven door Annelies Pierik, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: