Zonnepanelen op monumentaal pand

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Je woont in een monumentaal pand en je wil graag verduurzamen en de energierekening laag houden. Kijkend naar initiatieven kom je in je zoektocht bij zonnepanelen uit. Maar mag dat zonnepanelen op een monument? 

In veel gevallen mogen er geen zonnepanelen worden gelegd, maar het is goed om na te gaan bij de gemeente wat jouw opties zijn. Zelf wijken wij liever uit naar daken van bijgebouwen (die niet de monumentale status hebben) of een plat dak. Benieuwd naar de alternatieven in jouw situatie? Vraag een dakcheck aan.

Zonnepanelen op een monument

De gemeente besluit of er zonnepanelen gelegd mogen worden. Valt je dak onder een bijzonder historisch dakenlandschap of heeft het speciale cultuurhistorische waarde? Dan is de kans klein dat je toestemming krijgt.

Vergunning nodig? 

Heb je wel toestemming van de gemeente? Dan hebben we een omgevingsvergunning nodig om zonnepanelen te installeren. Een vergunning is nodig voor de volgende situaties:

  • wanneer er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht
  • wanneer een pand de monumentale status heeft
  • wanneer je het systeem op andere plekken dan het dak wil leggen

Conclusie: kijk naar alternatieven voor een monumentaal pand

Ons advies is om te zoeken naar de genoemde alternatieven zoals het plaatsen op een plat dak of een bijgebouw zonder monumentale status. In dit soort bijzondere gevallen is het goed om eerst met de gemeente te schakelen. Heb je toestemming om zonnepanelen te plaatsen? Vraag dan een zonnepanelen offerte aan.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: