Dakpannen met zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen is de eerste stap in de energietransitie en veel daken zijn inmiddels al voorzien van panelen. Zonneplan heeft met meer dan 125.000+ installaties een groot aandeel in het leggen hiervan. Het merendeel van deze panelen is gelegd op schuine daken met dakpannen. 

Als je dak met dakpannen een gunstige ligging heeft en vrijwel geen schaduwval, dan is die vaak geschikt voor zonnepanelen. Wil je weten of jouw dak geschikt is? Vraag dan de dakcheck aan.

Is mijn dak met dakpannen geschikt?

Er spelen meerdere factoren om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo moet je dak in goede staat zijn en dient er een dakbeschot met panlatten aanwezig te zijn. Daarnaast zijn er wat bijzondere situaties waarmee we rekening moeten houden.

Geschroefd of gemetselde dakpannen

Wanneer een dak volledig geschroefd is, dus de dakpannen vast zijn geschroefd, dan kunnen wij niet installeren. Wil je dan toch zonnepanelen op je dak? Dan kom je uit bij een dakdekker/aannemer die dit kan uitvoeren.

Soms komt het voor dat de nok van het dak gemetseld is. Hierdoor kunnen we als Zonneplan zijnde niet op de eerste twee rijen van de dakpannen de panelen leggen. Als we direct onder de eerste rij de zonnepanelen leggen is er een kans dat ze zullen hellen aan de dakhaken waardoor de kans op microcracks groter wordt.

Daken met asbest

Bij oudere huizen, schuren en boerderijen kan het zijn dat er asbest in het dakbeschot zit. Wij kunnen dan niet installeren uit veiligheid voor onze installateurs. Het kan gevaarlijk zijn als de asbest vrijkomt en ingeademd kan worden. Om deze reden dient het dan gesaneerd te worden door een gespecialiseerd bedrijf.

Hellingshoek van het dak

De hellingshoek van jouw dak is belangrijk om een goede opbrengst te kunnen genereren, het veilig te houden voor de monteurs en om lekkages te voorkomen.

Flauwe hellingshoeken

Daken die een hellingshoek onder de 18 graden hebben worden geen zonnepanelen op geplaatst. Daken met een flauwe hellingshoek hebben namelijk een verhoogde kans op lekkages.

Steile daken met dakpannen

Ook mag je schuine dak niet te steil zijn. Vanaf een hellingshoek van 55 graden kunnen de panelen enkel in portrait geplaatst worden en daken die steiler zijn dan 60 graden plaatsen wij niet. Dit heeft namelijk een te negatieve invloed op de opbrengst en is voor de monteurs een onwerkbare situatie.

Wil je zeker weten dat jouw dak geschikt is? Vraag een zonnepanelen offerte aan. Onze adviseur bekijkt jouw dak en maakt er, geheel vrijblijvend, een passende offerte voor.

Zonnepanelen in dakpannen

Goed om te weten is dat Zonneplan geen dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen verkoopt. In dit type zijn de zonnecellen in de dakpannen verwerkt. Dit heeft twee redenen; de prijs en de manier van installeren.

Solar dakpannen zijn twee à drie keer duurder dan de reguliere zonnepanelen die op de dakpannen worden gelegd. Daarnaast zijn wij niet gespecialiseerd in het leggen van de zonnepanelen met geïntegreerde zonnecellen. Dit komt doordat de huidige dakpannen vervangen dienen te worden.

Dak met dakpannen laten schouwen

Twijfel je of jouw dak geschikt is doordat deze verouderd of erg lastig bereikbaar is? Dan kan ervoor gekozen worden om naast een online dakcheck ook een fysieke schouw plaats te laten vinden. Bespreek je twijfel gerust met een van onze adviseurs tijdens een adviesgesprek. Meer weten? Lees alles over zonnepanelen kopen.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op dakpannen

  • Waar op letten bij zonnepanelen op dakpannen?

    In principe is een dak met dakpannen altijd geschikt voor Zonnepanelen, behalve als er gebruik is gemaakt van volledig geschroefde dakpannen. Ook moet je dak in een goede staat zijn en dient er een dakbeschot met panlatten aanwezig te zijn. Verder moet er rekening worden gehouden met eventuele schaduwval en ligging, om er zeker van te zijn dat zonnepanelen voor jou ook gunstig zijn.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op dakpannen?

    Twijfel je of jouw dak geschikt is doordat deze verouderd of erg lastig bereikbaar is? Dan kan ervoor gekozen worden om naast een online dakcheck ook een fysieke schouw plaats te laten vinden. Bespreek je twijfel gerust met een van onze adviseurs tijdens een adviesgesprek. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: