Sedumdak met zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Doordat veel tuinen worden aangelegd met tegels verdwijnt het groen steeds meer. Door te kiezen voor een sedumdak kun je the best of both worlds hebben. Zo’n groen dak kent vele voordelen zoals dat het regenwater absorbeert, voor schonere lucht zorgt door fijnstof te filteren en CO2 om te zetten in zuurstof en het verhoogt de biodiversiteit doordat de sedum planten, kruiden en grassen de leefomgeving van vogels en insecten bevordert.

Maar kan een sedumdak samengaan met zonnepanelen? Bij Zonneplan leggen we geen panelen op een groen dak gezien de planten dood kunnen gaan door het gebrek aan zon en regen. Daarnaast is het op een sedumdak ook lastiger bevestigen. Wat wel kan is de zonnepanelen te plaatsen en het groen eromheen te leggen.

Zonneplan levert geen sedumdaken, maar kan wel helpen met het leggen van zonnepanelen. Interesse? Vraag een daktest voor zonnepanelen aan.

Voordelen van een groen dak met zonnepanelen

Een groen dak biedt vele voordelen, maar een sedumdak met zonnepanelen is een goede combinatie. We zetten de twee belangrijkste voordelen voor je op een rij:

  • Zonnepanelen op een sedumdak hebben meer rendement
    Naarmate het heet wordt op de daken, gaan de zonnepanelen minder opleveren. Sedumdaken zorgen dat de maximale temperatuur op het dak lager blijft waardoor het rendement van de panelen worden verhoogd. Sommige partijen spreken van een rendementswinst van 6% tot wel 20%.
  • Minder brandgevaar door een groen dak
    Sedumplantjes bevatten relatief veel vocht, ook in droge periodes, waardoor deze minder goed branden. Stel dat er brand ontstaat op je dak met zonnepanelen, dan werkt het brandvertragend.

Subsidie voor een sedumdak

Wanneer je een groen dak wil laten aanleggen kun je gebruik maken van beschikbare subsidies. Veel gemeenten bieden namelijk een subsidieregeling aan waardoor de investering in een sedumdak voordeliger kan uitvallen. Op de website energiesubsidiewijzer.nl kun je zien welke subsidies er actief zijn in jouw gemeente.

Financiële regelingen voor zonnepanelen

Voor het kopen van zonnepanelen zonder spaargeld zijn er meerdere opties zoals de Duurzaamheidslening vanuit gemeentes en/of de Energiebespaarlening. Lees meer over het bekostigen van zonnepanelen zonder spaargeld. Zo kun je zonder een grote portemonnee toch verduurzamen met een groen dak en zonnepanelen.

Tip: laat de zonnepanelen eerst plaatsen

Onze tip is om de zonnepanelen eerst te laten plaatsen en (kort) daarna het groen dak. Zo hebben onze monteurs voldoende ruimte tijdens de installatie en wordt het sedumdak niet vertrapt.

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vul dan de dakcheck voor een zonnepanelen offerte in.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op sedumdaken

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een sedumdak?

    Doorgaans worden zonnepanelen niet op sedumdaken gelegd omdat de planten hier slecht tegen kunnen door gebrek aan zon en regen. Ook is het bevestigen van de installatie lastiger op een sedumdak. Wel kunnen de zonnepanelen gelegd worden met het groen eromheen. De tip is dus om eerst de zonnepanelen te laten plaatsen. Goed om te weten is dat veel gemeenten een subsidie geven voor het plaatsen van een sedumdak.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op sedumdak?

    Ons advies is om geen zonnepanelen op een sedumdak te installeren, maar het is wel mogelijk om eerst zonnepanelen te installeren en ‘daaromheen’ een sedumdak te plaatsen. Vraag binnen 60 seconden een vrijblijvende offerte en een van onze adviseurs brengt een advies op maat uit dat aansluit op jouw situatie. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: