Sedumdak met zonnepanelen

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Doordat veel tuinen worden aangelegd met tegels verdwijnt het groen steeds meer. Door te kiezen voor een sedumdak kun je the best of both worlds hebben. Zo’n groen dak kent vele voordelen zoals dat het regenwater absorbeert, voor schonere lucht zorgt door fijnstof te filteren en CO2 om te zetten in zuurstof en het verhoogt de biodiversiteit doordat de sedum planten, kruiden en grassen de leefomgeving van vogels en insecten bevordert. 

Maar kan een sedumdak samengaan met zonnepanelen? Bij Zonneplan leggen we geen panelen op een groen dak gezien de planten dood kunnen gaan door het gebrek aan zon en regen. Daarnaast is het op een sedumdak ook lastiger bevestigen. Wat wel kan is de zonnepanelen te plaatsen en het groen eromheen te leggen. 

Zonneplan levert geen sedumdaken, maar kan wel helpen met het leggen van zonnepanelen. Interesse? Vraag een dakcheck aan.

Voordelen van een groen dak met zonnepanelen

Een groen dak biedt vele voordelen, maar een sedumdak met zonnepanelen is een goede combinatie. We zetten de twee belangrijkste voordelen voor je op een rij:

 • Zonnepanelen op een sedumdak hebben meer rendement
  Naarmate het heet wordt op de daken, gaan de zonnepanelen minder opleveren. Sedumdaken zorgen dat de maximale temperatuur op het dak lager blijft waardoor het rendement van de panelen worden verhoogd. Sommige partijen spreken van een rendementswinst van 6% tot wel 20%.
 • Minder brandgevaar door een groen dak
  Sedumplantjes bevatten relatief veel vocht, ook in droge periodes, waardoor deze minder goed branden. Stel dat er brand ontstaat op je dak met zonnepanelen, dan werkt het brandvertragend.

Subsidie voor een sedumdak

Wanneer je een groen dak wil laten aanleggen kun je gebruik maken van beschikbare subsidies. Veel gemeenten bieden namelijk een subsidieregeling aan waardoor de investering in een sedumdak voordeliger kan uitvallen. Op de website energiesubsidiewijzer.nl kun je zien welke subsidies er actief zijn in jouw gemeente.

Financiële regelingen voor zonnepanelen

Voor het kopen van zonnepanelen zonder spaargeld zijn er meerdere opties zoals de Duurzaamheidslening vanuit gemeentes en/of de Energiebespaarlening. Lees meer over het bekostigen van zonnepanelen zonder spaargeld. Zo kun je zonder een grote portemonnee toch verduurzamen met een groen dak en zonnepanelen.

Tip: laat de zonnepanelen eerst plaatsen

Onze tip is om de zonnepanelen eerst te laten plaatsen en (kort) daarna het groen dak. Zo hebben onze monteurs voldoende ruimte tijdens de installatie en wordt het sedumdak niet vertrapt. 

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vul dan de dakcheck voor een zonnepanelen offerte in.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

 • Waarom zonnepanelen kopen?

  Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

 • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

  Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.