Zonnepanelen op asbest dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Tot 1994 werd asbest veel toegepast in woningen en het kan zowel binnen als buiten je woning aantreffen. Wanneer je asbest op je dak hebt zitten, dan plaatsen wij geen zonnepanelen. Het asbest moet dan eerst gesaneerd worden alvorens je zonnepanelen kunt kopen.

Wel kunnen we naar alternatieve, asbestvrije, daken kijken voor het plaatsen van zonnepanelen. Heb je bijvoorbeeld een schuur of garage waar geen asbest op zit en ben je benieuwd of je hierop panelen kunt plaatsen? Vraag dan gelijk de dakcheck aan.

Subsidie asbest eraf zonnepanelen erop

Provincies hadden een subsidie om je asbestdak te laten saneren en zonnepanelen te laten leggen. Hiermee sloeg de overheid twee vliegen in één klap: je dak was voor het asbestverbod van 2024 gesaneerd en je draagt bij aan de klimaatdoelstellingen door zelf stroom op te wekken.

Helaas is deze subsidie niet meer actief, wel kunnen er alternatieve subsidies en/of gunstige leningen actief zijn vanuit de gemeente. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar jouw gemeente of provincie voor de actieve tegemoetkomingen.

Zonnepanelen met financieringsvoordelen

Naast het saneren van asbest zijn er provinciaal en/of per gemeente ook stimuleringsleningen om zonnepanelen te laten installeren. Dit zijn vaak gunstige leningen qua rente en looptijd waardoor jij zonnepanelen zonder spaargeld kan financieren. Benieuwd of jij via jouw gemeente aanspraak maakt op deze lening? Lees meer op onze zonnepanelen in Nederland pagina.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op asbest dak

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een asbest dak?

    Wil je zonnepanelen laten installeren door Zonneplan op een asbest dak? Dan dient het asbest eerst verwijderd te worden. We installeren namelijk niet op asbest daken. Dit vanwege de veiligheid van onze monteurs.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op asbest dak?

    Mits het asbest eerst wordt verwijderd, is het mogelijk om een offerte aan te vragen voor zonnepanelen op een (nu nog) asbest dak. Doe in 60 seconden de gratis dakscan en een adviseur neemt contact met je op voor het opstellen van een offerte op maat. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: