Zonnepanelen op rieten dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen, natuurlijk vanwege het ecologische aspect maar ook zeker vanwege de mooie opbrengsten die je ermee kunt behalen. Door de steeds groter wordende vraag naar pv panelen krijgen wij ook verzoeken om zonnepanelen te plaatsen op rieten daken.

Bij Zonneplan leggen we niet op rieten daken vanwege het brandgevaar dat er schuilt en doordat er geen op dak bevestiging mogelijk is. Wij kiezen vaker voor alternatieven zoals het leggen van zonnepanelen op een plat dak zonder riet, schuur of garage. Benieuwd of dit bij jou mogelijk is? Vraag de zonnepanelen dakscan aan.

Zonnepanelen geïntegreerd in rieten dak

Zoals gezegd worden de panelen niet op het dak gemonteerd, maar er juist in. Wanneer je toch zonnepanelen wil laten leggen op rieten dak dan raden wij je aan om dat te doen wanneer het riet vervangen wordt.

Zo kun je de pv panelen beter verwerken in het riet door een uitsparing te realiseren. Belangrijk is dat deze uitsparing waterdicht wordt gemaakt zoals ook bij indak zonnepanelen het geval is. Dit is de beste optie wanneer je toch gaat voor zonnepanelen op een rieten dak. Wel is dit een vrij dure optie gezien het meerwerk dat bij het plaatsen komt kijken.

Panelen plaatsen op een rieten dak

Het kan zo zijn dat bij bestaande rieten daken ervoor gekozen wordt om de zonnepanelen daadwerkelijk op het riet te leggen. Wij raden dit af vanwege het brandgevaar en doordat het riet onder de panelen snel achteruit kan gaan qua kwaliteit. Dit komt doordat het riet onder de panelen nat kan worden maar lastiger droogt door het gebrek van wind en zon.

Conclusie: kijk naar alternatieven voor rieten daken

Ons advies is om te zoeken naar de genoemde alternatieven zoals het plaatsen op een plat dak zonder riet, een schuur of garage. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor de installatie, kent minder nadelen en het ziet er esthetisch gezien beter uit. Geïnteresseerd? Lees meer over het kopen van zonnepanelen.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op rieten dak

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een rieten dak?

    Op een rieten dak installeren wij geen zonnepanelen. We zouden dit zelf ook nooit adviseren vanwege het brandgevaar dat hierdoor aanwezig is. Ook is er op rieten daken geen goede bevestiging van de panelen mogelijk en gaat het riet onder de panelen er sneller op achteruit.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op rieten dak?

    Ons advies is om geen zonnepanelen op een rieten dak te installeren, maar om naar alternatieven te kijken zoals het plaatsen van panelen op een garage of ander (plat) dak. Vraag binnen 60 seconden een vrijblijvende offerte aan een van onze adviseurs brengt een advies op maat uit dat aansluit op jouw situatie. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Deel dit artikel: