Zonnepanelen op rieten dak

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen, natuurlijk vanwege het ecologische aspect maar ook zeker vanwege de mooie opbrengsten die je ermee kunt behalen. Door de steeds groter wordende vraag naar pv panelen krijgen wij ook verzoeken om zonnepanelen te plaatsen op rieten daken.

Bij Zonneplan leggen we niet op rieten daken vanwege het brandgevaar dat er schuilt en doordat er geen op dak bevestiging mogelijk is. Wij kiezen vaker voor alternatieven zoals het leggen van zonnepanelen op een plat dak zonder riet, schuur of garage. Benieuwd of dit bij jou mogelijk is? Vraag de dakcheck aan.

Zonnepanelen geïntegreerd in rieten dak

Zoals gezegd worden de panelen niet op het dak gemonteerd, maar er juist in. Wanneer je toch zonnepanelen wil laten leggen op rieten dak dan raden wij je aan om dat te doen wanneer het riet vervangen wordt. 

Zo kun je de pv panelen beter verwerken in het riet door een uitsparing te realiseren. Belangrijk is dat deze uitsparing waterdicht wordt gemaakt zoals ook bij indak zonnepanelen het geval is. Dit is de beste optie wanneer je toch gaat voor zonnepanelen op een rieten dak. Wel is dit een vrij dure optie gezien het meerwerk dat bij het plaatsen komt kijken. 

Panelen plaatsen op een rieten dak

Het kan zo zijn dat bij bestaande rieten daken ervoor gekozen wordt om de zonnepanelen daadwerkelijk op het riet te leggen. Wij raden dit af vanwege het brandgevaar en doordat het riet onder de panelen snel achteruit kan gaan qua kwaliteit. Dit komt doordat het riet onder de panelen nat kan worden maar lastiger droogt door het gebrek van wind en zon.

Conclusie: kijk naar alternatieven voor rieten daken

Ons advies is om te zoeken naar de genoemde alternatieven zoals het plaatsen op een plat dak zonder riet, een schuur of garage. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor de installatie, kent minder nadelen en het ziet er esthetisch gezien beter uit. Geïnteresseerd? Lees meer over het kopen van zonnepanelen.  

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Waarom zonnepanelen kopen?

    Zonnepanelen kopen heeft voordelen. Zowel op korte als lange termijn. Jij zal het direct merken aan je lager wordende energielasten en het verbeterde energielabel wordt beter. En verkoop jij je woning in de toekomst? Dan is jouw woning door de zonnepanelen gemiddeld 5000 euro meer waard.

  • Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

    Zonneplan koopt zonnepanelen rechtstreeks in bij een tier-1 fabrikant. Zo kunnen wij de beste prijs en kwaliteit garanderen. Daarnaast ontwikkelen wij onze eigen soft- en hardware en bieden wij onze klanten 10 jaar lang de beste service met het Zonneplan Serviceplan. Het enige wat overblijft is zorgeloos genieten van de zonnepanelen.

Deel dit artikel: