Indak zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Er zijn steeds meer verschillende soorten zonnepanelen. Zo is het ook mogelijk om te kiezen voor in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Zonneplan biedt geen indak zonnepanelen aan vanwege de nadelen die eraan vastzitten.

Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

In het dak geïntegreerde zonnepanelen, vaak indak zonnepanelen en BIPV zonnepanelen genoemd, hebben een mooi aanzicht gezien de panelen niet op maar in het dak verwerkt zijn.

Wanneer er voor een indak systeem gekozen wordt, dan wordt de bestaande dakbedekking van het dak gehaald. De zonnepanelen worden dan aan de dakconstructie op HDPE-kunstof, vanwege de waterafvoer, gemonteerd.

BIPV zonnepanelen
De term BIPV kun je in de zoektocht naar geïntegreerde zonnepanelen vaker naar voren zien komen. BIPV betekent dan ook: Building Integrated PV Systems. PV systems staat in deze voor PV panelen, oftewel zonnepanelen.

Voor- en nadelen van een indak zonnepanelen systeem

Geïntegreerde zonnepanelen hebben een aantal voordelen, maar ook zeker nadelen die het met zich meebrengt.

Voordelen indak zonnepanelen

De grootste voordelen van een indak systeem zijn; visueel een strak geheel, minder gewicht voor het dak en bij nieuwbouwhuizen zijn er minder dakpannen benodigd wat scheelt in de kosten.

Visueel een strak geheel
Het belangrijkste voordeel van de indak zonnepanelen is het visuele aspect. Doordat de zonnepanelen in het dak worden geplaatst vormt het meer een geheel met de dakpannen van het huis. Wanneer deze dakpannen vrij donker gekleurd zijn, dan vallen de zonnepanelen amper op.

Minder gewicht voor het dak
Een ander voordeel is dat het dak minder belast wordt qua gewicht. Dit komt doordat de zonnepanelen rechtstreeks gemonteerd worden. Hierdoor hoeft het dak niet het gewicht van het zonnepaneel en de dakpan te dragen.

Minder dakpannen benodigd
Bij nieuwbouwhuizen zien we tegenwoordig ook vaker de keuze vallen op geïntegreerde zonnepanelen. Dit brengt namelijk een kostenvoordeel met zich mee: je hoeft minder te investeren in dakpannen.

Nadelen indak zonnepanelen

Zoals eerder beschreven biedt Zonneplan geen in het dak geïntegreerde zonnepanelen aan en dat heeft te maken met de volgende nadelen; hogere aanschafprijs, lagere opbrengsten en indak systemen zijn vaker oorzaak van branden.

Hogere aanschafprijs
Over het algemeen ligt de prijs van een indak zonnepanelen systeem hoger dan dat van een opdak systeem. Doordat de installatie van de panelen complexer is en hier meer tijd in gaat zitten, is dat gelijk merkbaar in de prijs.

Lagere opbrengsten
Bij een opdak zonnepanelen systeem treedt er verkoeling op doordat er ruimte tussen het dak en het pv paneel zit. Hierdoor kan warme beter ontsnappen dan bij in het dak geïntegreerde zonnepanelen.

Wanneer zonnepanelen warm worden, dan gaat er vermogen verloren. Zo kan het zijn dat de warmste dag met zon, niet zorgt voor de hoogste opbrengst. Bij indak zonnepanelen kan de warmte zoals gezegd minder goed ontsnappen waardoor er meer vermogensverlies is wat merkbaar kan zijn op de jaaropbrengst van de zonnepanelen.

Brandgevaar
Uit een onderzoek van TNO gedateerd uit 2019 kwam naar voren dat de indak systemen brand gevoeliger zijn. De oorzaak lag met name aan dat de kabels die de panelen verbinden rechtstreeks in contact waren met het isolatiemateriaal en de folie waardoor er warmte kon ontstaan. In het slechtste geval kon deze warmte ertoe leiden dat er brand ontstond.

Indak zonnepanelen vs. opdak zonnepanelen

De genoemde nadelen werken voor Zonneplan zwaarder dan de voordelen. Wat betreft het aanzicht van de indak zonnepanelen is het net wat strakker dan bij een opdak systeem, maar om dit toch zo mooi mogelijk te laten ogen werken wij met zwarte design panelen. Hierdoor blijft het een strak geheel.

De daken waarop Zonneplan legt moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo leggen wij niet op elke ondergrond waardoor we er zeker van zijn dat het gewicht van een opdak systeem geen probleem oplevert.

Wat wij wel belangrijk vinden zijn met name de financiële aspecten. Doordat de aanschafprijs hoger ligt en de opbrengsten lager uitvallen is het rendement wat je met deze panelen kunt behalen een stuk lager dan bij reguliere opdak zonnepanelen.

Daarnaast worden indak zonnepanelen vaker gelegd door bouwpartijen op nieuwbouwhuizen. Wanneer een bestaand dak moet worden aangepast dan vervalt het voordeel van dat er minder dakpannen benodigd zijn.

Vrijblijvende offerte opdak zonnepanelen

Ben je aan het twijfelen wat voor jou de beste keuze is? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor opdak zonnepanelen. Hiermee kun je de verwachte opbrengst en kosten vergelijken ten opzichte van een indak zonnepanelen systeem. Ook brengen wij het legplan in kaart zodat je weet hoe mooi de panelen op jouw dak liggen.

Vrijblijvende offerte opdak zonnepanelen

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: