Soorten zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

In de basis werken alle zonnepanelen op dezelfde manier. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en elke zonnecel bestaat uit verschillende lagen silicium. Schijnt de zon op de zonnepanelen? Dan ontstaat er elektrische spanning tussen de lagen van de zonnecellen en ontstaat er zonne-energie. Toch bestaan er wel degelijk verschillende soorten zonnepanelen, of eigenlijk verschillende soorten zonnecellen: multi- of polykristallijn, monokristallijn en dunne film.

3 soorten zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen met monokristallijne cellen zijn egaal donkerblauw, ogen soms zelfs bijna zwart en worden zowel met een witte als zwart backsheet geproduceerd. Uniek aan dit type zonnepaneel is dat de individuele kristallen in de zonnecellen na het stollingsproces van de grondstof silicium allen in dezelfde richting gelegd worden. Dit zorgt ervoor dat monokristallijne zonnepanelen erg zuiver zijn en met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte meer energie genereren dan andere zonnepanelen.

Het intensievere productieproces van monokristallijne zonnepanelen en een hoger rendement dat hieruit voortkomt, zorgt er alleen voor dat deze zonnepanelen vaak duurder zijn dan zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen.

Zonnepaneel van Zonneplan

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met meerdere ongeordende (poly) kristallen. Tijdens de productie bestaan de zonnecellen uit verschillende groottes, die uiteindelijk rechthoekig worden gemaakt. Zij hebben een blauw uiterlijk en nemen een gebroken schervenpatroon aan. Door deze opvallende blauwe kleur worden zonnepanelen met polykristallijn ook vaak ‘blauwe zonnepanelen’ genoemd. De efficiëntie van ‘blauwe zonnepanelen’ ligt ongeveer op 15-16%. Door het lagere rendement en lagere productiekosten van de zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen vallen deze zonnepanelen goedkoper uit.

Dunnefilm panelen (amorfe cellen)

Dunnefilm werd vroeger bijna uitsluitend voor horloges en zakrekenmachines gebruikt. Dankzij de moderne productieprocessen zijn ze nu ook geschikt als materiaal voor zonnepanelen. En ze hebben een groot voordeel: dunnefilm panelen zijn niet duur. De prijzige siliciumlaag is bij de zonnecellen van dit type zonnepaneel namelijk flinterdun. Het gevolg hiervan is wel een lager rendement van 5 tot 10%. Wil jij hetzelfde rendement behalen als bij de andere zonnepanelen? Dan ontkom je er niet aan om meer zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Dit brengt indirect dus ook extra kosten met zich mee.

Indak zonnepanelen

In het dak geïntegreerde zonnepanelen, vaak indak zonnepanelen of BIPV zonnepanelen genoemd, hebben een mooi aanzicht gezien de panelen niet op maar in het dak verwerkt zijn. Naast het visuele voordeel zorgt dit ook voor minder gewicht voor het dak en scheelt het (bij nieuwbouwwoningen) in de kosten, omdat er minder dakpannen nodig zijn.

Nadelen van indak panelen zijn de hoge aanschafprijs en lagere opbrengsten. Ook blijkt uit een onderzoek uit 2019 dat indak zonnepanelen gevoeliger zijn voor brand.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen: een van de nieuwste innovaties op het gebied van zonne-energie. Deze panelen worden steeds populairder bij huiseigenaren en bedrijven die investeren in duurzame energie. Lees verder over glas-glas zonnepanelen: we leggen je uit hoe ze werken, wat ze kosten en wat de voordelen zijn van het investeren in deze panelen.

Hybride zonnepanelen

Een relatief nieuw type zonnepaneel: hybride zonnepanelen – ook wel PVY panelen genoemd. Dit is een zonnepaneel en zonneboiler in één, waardoor je hetzelfde dakvlak tegelijkertijd voor twee verschillende functies kunt gebruiken. Lees meer over de werking, kosten, voor- en nadelen en de soorten hybride zonnepanelen.

Bifacial zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen zijn dubbelzijdige panelen en kunnen aan beide zijden van het zonnepaneel licht opnemen. Deze zonnepanelen kunnen op allerlei manier geplaatst worden en hebben een hogere energieopbrengst dan eenzijdige zonnepanelen. Dit type zonnepaneel bestaat al sinds de jaren 70 en werd in eerste instantie gemaakt voor de  ruimtevaart.

Transparante zonnepanelen

Transparante zonnepanelen zijn doorzichtig en lichtdoorlatend. Dit type zonnepaneel wordt met name als raam geplaatst, maar wordt ook geplaatst op serres, overkappingen en carports. Met doorzichtige zonnepanelen kan je energie opwekken zonder licht in huis te moeten inleveren. Ze zijn dus lichtdoorlatend en minder opvallend.

Zonnepanelen van Zonneplan

Zonneplan werkt met all-black monokristallijne zonnepanelen. Deze panelen worden ook wel design zonnepanelen genoemd. De zonnecellen zijn namelijk bijna egaal zwart en het backsheet is zwart. Hierdoor vormen de zonnepanelen een strak geheel en vallen ze minimaal op op het dak. Daarnaast zorgen monokristallijne zonnepanelen voor een goed rendement.

Veelgestelde vragen over soorten zonnepanelen

  • Wat is het verschil tussen polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen?

    Polykristallijn zonnepanelen hebben vaak een blauwe kleur, zijn iets goedkoper en wekken meer op bij diffuus (indirect) licht. Mono panelen daarentegen hebben een strakke, zwarte kleur, zijn iets duurder en doen het beter bij direct zonlicht. Lees op deze pagina meer over de verschillen tussen mono- en poly zonnepanelen én waarom Zonneplan voor monokristallijn zonnepanelen kiest.

  • Wat is het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen?

    Dat zonnepanelen zwart of blauw zijn, heeft vooral te maken met het productieproces van de panelen: monokristallijn (zwart) of polykristallijn (blauw). We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van beide soorten.

Deel dit artikel: