Soorten zonnepanelen

De verschillen tussen blauwe en zwarte zonnepanelen op een rijtje

Dorien Hilarius
Door: Dorien Hilarius

In de basis werken alle zonnepanelen op dezelfde manier. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en elke zonnecel bestaat uit verschillende lagen silicium. Schijnt de zon op de zonnepanelen? Dan ontstaat er elektrische spanning tussen de lagen van de zonnecellen en ontstaat er zonne-energie. Toch bestaan er wel degelijk verschillende soorten zonnepanelen, of eigenlijk verschillende soorten zonnecellen: multi- of polykristallijn, monokristallijn en dunne film.

Zonnepaneel van Zonneplan

Monokristallijne zonnepanelen

Zonnepanelen met monokristallijne cellen zijn egaal donkerblauw, ogen soms zelfs bijna zwart en worden zowel met een witte als zwart backsheet geproduceerd. Uniek aan dit type zonnepaneel is dat de individuele kristallen in de zonnecellen na het stollingsproces van de grondstof silicium allen in dezelfde richting gelegd worden. Dit zorgt ervoor dat monokristallijne zonnepanelen erg zuiver zijn en met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte meer energie genereren dan andere zonnepanelen.

Het intensievere productieproces van monokristallijne zonnepanelen en een hoger rendement dat hieruit voortkomt, zorgt er alleen voor dat deze zonnepanelen vaak duurder zijn dan zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met meerdere ongeordende (poly) kristallen. Tijdens de productie bestaan de zonnecellen uit verschillende groottes, die uiteindelijk rechthoekig worden gemaakt. Zij hebben een blauw uiterlijk en nemen een gebroken schervenpatroon aan. Door deze opvallende blauwe kleur worden zonnepanelen met polykristallijn ook vaak ‘blauwe zonnepanelen’ genoemd. De efficiëntie van ‘blauwe zonnepanelen’ ligt ongeveer op 15-16%. Door het lagere rendement en lagere productiekosten van de zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen vallen deze zonnepanelen goedkoper uit.

Dunnefilm panelen (amorfe cellen)

Dunnefilm werd vroeger bijna uitsluitend voor horloges en zakrekenmachines gebruikt. Dankzij de moderne productieprocessen zijn ze nu ook geschikt als materiaal voor zonnepanelen. En ze hebben een groot voordeel: dunnefilm panelen zijn niet duur. De prijzige siliciumlaag is bij de zonnecellen van dit type zonnepaneel namelijk flinterdun. Het gevolg hiervan is wel een lager rendement van 5 tot 10%. Wil jij hetzelfde rendement behalen als bij de andere zonnepanelen? Dan ontkom je er niet aan om meer zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Dit brengt indirect dus ook extra kosten met zich mee.

Zonnepanelen van Zonneplan

Zonneplan werkt met all-black monokristallijne zonnepanelen. Deze panelen worden ook wel design zonnepanelen genoemd. De zonnecellen zijn namelijk bijna egaal zwart en het backsheet is zwart. Hierdoor vormen de zonnepanelen een strak geheel en vallen ze minimaal op op het dak. Daarnaast zorgen monokristallijne zonnepanelen voor een goed rendement.

Deel dit artikel: