Glas-glas zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste innovatie op het gebied van zonne-energie. Deze panelen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele zonnepanelen, waardoor ze steeds populairder worden bij huiseigenaren en bedrijven die investeren in duurzame energie. In dit artikel leg ik je uit wat glas-glas zonnepanelen zijn, hoe ze werken en wat de voordelen zijn van het investeren in deze panelen.

Wat is een glas-glas zonnepaneel?

Misschien dacht je dat ik een fout had gemaakt in de titel, maar nee! Deze zonnepanelen heten echt glas-glas zonnepanelen. Zoals de naam al doet vermoeden bestaan deze zonnepanelen uit twee lagen glas. Een glas-glas zonnepaneel is een type zonnepaneel waarbij er eigenlijk gewoon een extra laag glas is toegevoegd. Een glas-folie zonnepaneel heeft alleen aan de voorkant en een laag glas, terwijl een glas-glas zonnepaneel ook een laag glas aan de achterkant heeft.
Dit maakt het paneel duurzamer en minder gevoelig voor weersomstandigheden. Glas-glas zonnepanelen hebben ook een langere levensduur dan traditionele zonnepanelen en zijn beter bestand tegen degradatie door bijvoorbeeld vocht of temperatuurschommelingen.

Wat is het verschil tussen glas-glas zonnepanelen en glas folie zonnepanelen?

Het belangrijkste verschil tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen is dat er een extra laagje glas wordt gebruikt. Glas-glas panelen hebben aan de voor- en achterzijde glas en hebben meestal monokristallijne zonnecellen, terwijl glas-folie panelen een dunne film van zonnecellen hebben die tussen lagen plastic folie zijn geplaatst. Glas-glas panelen zijn over het algemeen duurzamer en hebben een langere levensduur, terwijl glas-folie panelen over het algemeen goedkoper zijn en beter presteren bij weinig licht.

Wat zijn de voor- en nadelen van glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen hebben enkele voordelen en nadelen ten opzichte van de traditionele glas-folie panelen.

Voordelen

  • Duurzamer: glas op glas zonnepanelen zijn duurzamer en hebben een langere levensduur. Het paneel bestaat uit twee lagen glas (aan de voor- en achterzijde) wat ervoor zorgt dat het paneel beter bestand is tegen weersomstandigheden en een langere levensduur heeft
  • Weersbestendiger: deze zonnepanelen zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en hebben minder snel last van vochtproblemen.

Nadelen

  • De prijs: een nadeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze over het algemeen duurder zijn dan glas-folie panelen.
  • Gewicht: Een glas-folie zonnepaneel weegt ongeveer 18kg, terwijl een glas-glas zonnepaneel al gauw 24kg weegt. Dat is heel wat meer gewicht wat ervoor zorgt dat de installatie moeilijker is. Daarnaast krijgt de constructie van jouw dak meer te verduren.

Wat is de prijs van een glas-glas zonnepaneel?

De gemiddelde marktprijs van een glas-glas zonnepaneel is zo’n 30 á 50 procent hoger dan die van traditionele zonnepanelen. Gemiddeld betaal je €850 per glas-glas zonnepaneel.

Wil je een glas-glas zonnepaneel zonder frame? Dan liggen de prijzen dichtbij de €1000 per zonnepaneel. Deze zonnepanelen kan je los afnemen, maar ook als pakket (incl. montage).

Kan ik een glas-glas zonnepaneel kopen bij Zonneplan?

De opbrengst van een glas-glas zonnepaneel is dus hoger dan de opbrengst van een traditioneel zonnepaneel. Daarentegen zijn glas-glas zonnepanelen zwaarder waardoor de montage lastiger is, en is dit soort zonnepanelen een flink stuk duurder.

Wij hebben deze voor- en nadelen voor je tegen elkaar weggestreept en zijn ervan overtuigd dat dit niet de beste keus is. De veel hogere aanschafkosten wegen niet op tegen het iets hogere rendement. Daarom kan je dit type zonnepaneel niet afnemen bij Zonneplan. Bij 80% van de zonnepanelen installaties worden er monokristallijne zonnepanelen geplaatst, en dat is niet voor niets!

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk zonnepanelen advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: