Bifacial zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Bifacial zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen werden in de jaren 70 al uitgevonden en voor het eerst geproduceerd voor ruimtevaarttoepassingen. Bificial betekent tweezijdig. Nu je dit weet kan je vast al raden wat een bifacial zonnepaneel is. Dit zijn dubbelzijdige zonnepanelen en kunnen aan beide zijden van het zonnepaneel licht opnemen. Bifacial zonnepanelen worden gebruikt voor grootschalige projecten zoals een zonneweide in Qatar of een enorm drijvend zonnecentrale in Thailand.

Wat zijn bifacial zonnepanelen?

Deze zonnepanelen kunnen dus aan beide zijden van het zonnepaneel licht omzetten in zonne-energie.  Bij de productie van deze zonnepanelen kan het zijn dat er als het ware twee zonnecellen met de rug op elkaar geplakt. Maar er zijn ook zonnecellen die aan beide kanten zoninstraling kunnen opvangen. De meeste bifacial zonnepanelen zijn gemaakt met monokristallijne zonnecellen, aangezien deze cellen het meest efficiënt zijn ten opzichte van polykristallijne zonnecellen.

Bifacial zonnepanelen hebben een transparante folie aan de achterzijde van het paneel waardoor hier ook zonlicht doorheen komt, terwijl traditionele zonnepanelen met een ondoorzichtige achterwand monofacial zijn en alleen licht aan de voorkant opvangen. Op de achterkant van het zonnepaneel schijnt natuurlijk geen direct zonlicht. Het licht dat de achterkant van een bifacial zonnepaneel opneemt is het indirecte licht dat via je dak reflecteert.

Bifacial zonnepanelen zijn het meest geschikt voor platte daken en andere vlakke ondergronden. Op platte ondergronden kunnen de bifacial zonnepanelen in een optimale hoek tot de zon worden geplaatst en kan er zoveel mogelijk gereflecteerd licht de achterkant bereiken. Daarnaast is het gunstig als de bifacial zonnepanelen op een wit of zilverkleur dak worden geplaatst voor een optimale reflectie van het zonlicht naar de achterkant van het paneel.

Wat zijn de voor- en nadelen van bifacial zonnepanelen

Voordelen

  • Positie: deze zonnepanelen kunnen op allerlei manieren geplaatst worden omdat ze eigenlijk 360 graden zonlicht kunnen opnemen. Schuin op je dak of verticaal als afrastering.
  • Hogere energieopbrengst: deze zonnepanelen kunnen meer licht opnemen door de tweezijdige werking.
  • Duurzamer: deze zonnepanelen zijn over het algemeen sterker en minder gevoelig voor schade die ontstaat door weersomstandigheden.
  • Langere garantie: vaak hebben deze zonnepanelen een langere garantie omdat ze duurzamer zijn.

Nadelen

  • De prijs: bifacial zonnepanelen zijn duurder dan kristallijne zonnepanelen.
  • Niet ideaal op een schuin dak: voor een optimale opbrengst dienen de bifacial zonnepanelen op een platte ondergrond geplaatst te worden, het liefst een witte of zilverkleurige ondergrond. Deze optie heeft natuurlijk niet iedereen.

Wat is de prijs van een bifacial zonnepaneel?

De gemiddelde marktprijs van een bifacial zonnepaneel is zo’n €150 excl. BTW hoger dan een kristallijne zonnepaneel.

Kan ik een bifacial zonnepaneel kopen bij Zonneplan?

Als je kiest voor bifacial zonnepanelen heb je de keuze uit een aantal verschillende uitvoeringen. Zo heb je de keuze voor wel of niet een frame, twee lagen glas (voor en achterkant) of een glasplaat (voor) en een transparante folie (achter).

Bifacial zonnepanelen zijn het meest interessant voor huishoudens met een plat dak, het liefst een wit of zilverkleurig dak. Daarnaast zijn deze zonnepanelen ook interessant als je een weiland hebt waar je de zonnepanelen wilt plaatsen.

Je kunt bifacial zonnepanelen ook op een schuin dak plaatsen, helaas heb je dan wel een minimale extra opbrengst doordat er weinig licht onder de zonnepanelen kan komen. Op een schuin dak weegt het beetje meer opbrengst niet op tegen de meerprijs waardoor het rendement lager zal zijn. Om deze reden kan je bifacial zonnepanelen niet kopen bij Zonneplan.

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Advies over zonnepanelen?

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: