Zonnepanelen op plat dak

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonneplan heeft al meer dan 125.000 zonnepanelen geplaatst op daken in heel Nederland. Hoewel het merendeel op schuine daken werd gelegd, hebben we inmiddels een heus track record als het gaat op platte daken.

Wanneer je zonnepanelen op een plat dak wil laten leggen loop je tegen een aantal opties en vragen aan. In welke richting moeten de panelen geplaatst worden, van welk materiaal is je dak en hoeveel zonnepanelen passen er op jouw platte dak? Vraag snel de dakcheck aan en kom jouw mogelijkheden te weten.

Zonnepanelen worden geïnstalleerd op een plat dak

Legplan zonnepanelen op een plat dak

Om tot een goed zonnepanelen legplan te komen voor jouw dak moeten we rekening houden met de ondergrond waarop het geplaatst wordt, de richting en natuurlijk hoeveel panelen je nodig hebt.

Materiaal van het dak

Platte daken zijn vaak van bitumen, EPDM of PVC gemaakt en komen zowel met als zonder grind voor. Zonneplan kan in vrijwel alle gevallen op dit soort daken zonnepanelen leggen, echter is het wel belangrijk om rekening te houden met het gewicht dat je dak kan dragen (vuistregel; als je op jouw dak kan lopen, dan is het geschikt) en dat het dak niet binnen enkele jaren vervangen moet worden.

Bevestiging zonnepanelen op een plat dak

De pv panelen worden op een plat dak gemonteerd met de bevestigingsmaterialen van Solar Construct. Deze Nederlandse leverancier heeft twee montageframes voor platte daken: een zuid opstelling en de oost/west opstelling.

Richting van de panelen

Een Zuid of Oost/West opstelling heeft te maken met de richting waarin de zonnepanelen komen te liggen. De panelen leveren namelijk het meest op wanneer ze op het Zuiden worden gelegd, maar door gebruik te maken van een Oost/West opstelling kun je geleidelijker dag stroom opwekken. Een bijkomend voordeel is dat deze opstelling minder ruimte nodig heeft waardoor je meer panelen kunt plaatsen.

Hellingshoek op een plat dak

Met de hellingshoek van de zonnepanelen hoef je zelf geen rekening mee te houden. Het montageframe van Solar Construct zorgt ervoor dat de panelen in een goede hoek liggen. Dit noemen we ook wel een schansopstelling. Met een schansopstelling zorgen we ervoor dat de zonnepanelen een optimale hellingshoek krijgen.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Ruimte op je dak is natuurlijk erg belangrijk om zonnepanelen te leggen, maar hoeveel panelen heb jij nodig om je verbruik te dekken?

Aantal panelen berekenen

Je kunt gemakkelijk berekenen hoeveel zonnepanelen jij minimaal nodig hebt op jouw platte dak. Dat doe je als volgt:

Stel je hebt momenteel een verbruik van 4.000 kWh op jaarbasis. Dan moet je de kilowatturen terugrekenen naar wattpiek om te weten hoeveel pv panelen gewenst zijn. Dit doe je door het aantal kWh’s te delen door 0,88 (dit levert één Wp ongeveer op aan kWh’s). In ons voorbeeld kom je uit op (4.000/0,88 =) 5.454 Wp dat je moet opwekken. Wanneer je dit deelt door 410 Wp wat een zonnepaneel van Zonneplan kan opleveren dan heb je in totaal minstens 13 panelen nodig.

Afmetingen en afstand

Een zonnepaneel heeft de afmeting van 1,71 x 1,13 m dit komt neer op een oppervlakte van 1,93 m². Stel dat je 12 panelen wil laten leggen, dan heb je al een vrije oppervlakte van 23,16 m² nodig.

Echter, ben je er dan nog niet. Op een plat dak dien je voldoende randafstand hebben. Deze afstand verschilt per verdieping. Op de eerste verdieping moet de afstand tot de rand 30 centimeter zijn, op de tweede verdieping 50 centimeter en op de derde verdieping zelfs 70 centimeter. Dit zorgt ervoor dat de wind niet onder het systeem komt en de zonnepanelen veilig op jouw dak liggen, maar neemt wel veel ruimte weg om panelen te leggen.

Daarnaast is de afstand tussen de zonnepanelen op een plat dak ook belangrijk. Je wilt namelijk niet dat de panelen elkaar in de weg liggen en de zonnepanelen schaduwval voor elkaar veroorzaken. De beste afstand tussen de rijen zonnepanelen op een plat dak is ook afhankelijk van de opstelling. Er is namelijk een verschil tussen de zuid- en de oost/west-opstelling. De laatste opstelling kan dichter op elkaar worden gelegd doordat er minder last is van de zonnepanelen die ervoor worden geplaatst.

Zeker weten of jouw platte dak groot genoeg is om de gewenste hoeveelheid zonnepanelen te plaatsen? En wil je weten welke opstelling in jouw geval het best aansluit? Vraag vrijblijvend de dakcheck aan.

Kosten panelen op een plat dak

Naast de opbrengsten van 12 zonnepanelen wil je natuurlijk ook inzicht hebben in de prijs. Hoewel elk dak anders is hebben we indicatie prijzen voor een compleet zonnepanelen pakket voor een plat dak (inclusief installatie) op een rij gezet.

Zonnepanelen voor je platte dak kopen

Nu jij alles weet over zonnepanelen laten plaatsen op jouw platte dak, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zonnepanelen kopen en laten installeren. Onze adviseurs zitten voor je klaar.

Misschien ook interessant:

In ons kenniscentrum vind je meer artikelen over daken die wel/niet geschikt zijn voor zonnepanelen, zoals:

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op plat dak

  • Waar op letten bij zonnepanelen op een plat dak?

    Bij het laten installeren van zonnepanelen op een plat dak, moet je rekening houden met het materiaal (ondergrond) van het dak, de richting die de panelen op komen te liggen, de hellingshoek van het dak en eventuele schaduwinval. Pas wanneer je met al deze factoren rekening houdt, kun je een goede inschatting maken van de opbrengst.

  • Offerte aanvragen voor zonnepanelen op plat dak?

    Heb je liever dat een adviseur meekijkt naar jouw situatie? Vraag binnen 60 seconden een offerte aan bij Zonneplan en een adviseur kijkt op afstand mee naar jouw situatie. Op basis van een kort gesprek en satellietbeelden, wordt er tijdens de zonnepanelen dakcheck een offerte op maat opgesteld voor een compleet zonnepanelen pakket voor op jouw platte dak. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: