Transparante zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Hoewel de ontwikkeling van transparante zonnepanelen nog in de kinderschoenen staat kom je ze steeds vaker tegen. Transparante zonnepanelen zijn doorzichtig en lichtdoorlatend. Dit type zonnepaneel wordt met name als raam geplaatst, maar wordt ook geplaatst op serres, overkappingen en carports. Met doorzichtige zonnepanelen kan je energie opwekken zonder licht in huis te moeten inleveren. Ze zijn dus lichtdoorlatend en minder opvallend.

Wat is een transparant of doorzichtig zonnepaneel?

Een transparant zonnepaneel is een soort zonnepaneel dat licht doorlaat en tegelijkertijd zonne-energie kan opvangen en omzetten in elektriciteit. Dit type zonnepaneel wordt vaak gebruikt in architectonische toepassingen zoals ramen, gevels en luifels, waarbij esthetiek belangrijk is. Over het algemeen hebben doorzichtige zonnepanelen een lagere efficiëntie en zijn ze momenteel duurder dan traditionele zonnepanelen, waardoor transparante zonnepanelen momenteel nog een klein deel van de zonne-energiemarkt uitmaken.

Hoe wordt een doorzichtig zonnepaneel gemaakt?

Er zijn verschillende methoden om doorzichtige zonnepanelen te maken, afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt. Doorzichtige zonnepanelen worden gemaakt met silicium, net als bijvoorbeeld monokristallijne zonnepanelen, alleen dan wordt het geëtst in een fijn patroon van microscopische structuren. Daarnaast wordt Perovskiet gebruikt; dit is een veelbelovend materiaal voor de productie van transparante zonnepanelen vanwege hun hoge efficiëntie en transparantie. Ook worden er doorzichtige geleidende oxiden gebruikt die stroom kunnen geleiden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een transparant zonnepaneel?

Voordelen

Daglicht doorlatend: doorzichtige zonnepanelen zorgen ervoor dat er geen daglicht verloren gaat in je serre of carport.

Minder opvallend: deze zonnepanelen zijn in semi-transparante en bijna volledig transparante uitvoering verkrijgbaar. Bij bijna volledig transparante zonnepanelen komt er veel zonlicht doorheen waardoor het (bijna) niet donkerder zal zijn onder de zonnepanelen, en ze vallen ook nog eens minder op dan traditionele zonnepanelen.

Nadelen

Lagere efficiëntie: Transparante zonnepanelen hebben over het algemeen een lagere efficiëntie dan traditionele zonnepanelen, omdat ze niet alle zonne-energie kunnen opvangen en soms extra lagen nodig hebben om transparant te blijven.

Hogere kosten: Vanwege de extra lagen en materialen die nodig zijn om transparante zonnepanelen te maken, zijn ze vaak duurder dan traditionele zonnepanelen.

Minder duurzaam: Transparante zonnepanelen zijn over het algemeen minder duurzaam dan traditionele zonnepanelen, omdat de extra lagen en materialen die nodig zijn om ze transparant te maken, gevoeliger kunnen zijn voor schade en slijtage.

Kleiner marktaandeel: Transparante zonnepanelen maken momenteel nog een klein deel uit van de zonne-energiemarkt, wat betekent dat er minder onderzoek en ontwikkeling naar dit type zonnepaneel gaat en minder opties beschikbaar zijn voor consumenten.

Wat is de prijs van een transparant of doorzichtig zonnepaneel?

De prijs van een transparant zonnepaneel is hoger dan die van een standaard zonnepaneel vanwege de gebruikte materialen en de technologie die nodig is om het paneel transparant te maken. De prijs varieert afhankelijk van de grootte van het paneel, de dikte van de zonnecellen en het type materiaal dat wordt gebruikt.

Kan ik een transparant of doorzichtig zonnepaneel kopen bij Zonneplan?

Transparante of doorzichtige zonnepanelen hebben dus een lagere opbrengst dan traditionele zonnepanelen, zijn duurder in aanschaf en zijn minder duurzaam. Daar staat tegenover dat deze zonnepanelen lijken op normaal glas en daardoor (bijna) niet opvallen op een carport, serre of als gevelbekleding.

Wij hebben deze voor- en nadelen voor je tegen elkaar weggestreept en zijn ervan overtuigt dat dit niet de beste keus is. De hogere aanschafkosten en de lagere opbrengst zorgen voor een lager rendement en een langere terugverdientijd. Bij 80% van de zonnepanelen installaties worden er monokristallijne zonnepanelen geplaatst, en dat is niet voor niets!

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk zonnepanelen advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Ook zonnepanelen op jouw dak?

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: