Monokristallijn zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Ongeveer 80% van alle zonnepaneleninstallaties bestaan uit monokristallijne zonnepanelen. De belangrijkste reden daarvoor is dat monokristallijne zonnepanelen erg zuiver zijn en met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte meer energie genereren dan andere zonnepanelen.

Wat is een monokristallijn zonnepaneel?

De naam mono zegt het eigenlijk al; dit type zonnepaneel bevat zonnecellen die gemaakt zijn uit één siliciumkristal. Deze cellen bevatten afgeronde hoeken. Je kunt ze dus goed herkennen aan de kleine ruitjes tussen de cellen. Deze zonnepanelen zijn dan ook het beste in staat om zonne-energie te genereren wat resulteert in een hogere opbrengst.

polykristallijne en monokristallijne zonnecellen verschil

Hoe wordt een monokristallijne zonnepaneel gemaakt?

Om te begrijpen wat een monokristallijn zonnepaneel is kunnen we het beste het productieproces toelichten. Deze zonnepanelen worden gemaakt volgens het Czochralski-proces wat er als volgt uitziet: er wordt silicium gesmolten in een oven waar een speciaal stokje in wordt gehangen. Aan dit stokje zit silicium waar de gesmolten silicium zich aan gaat hechten. Dit mengsel gaat een structuur vormen waarna het stokje langzaam draaiend uit het gesmolten silicium wordt getrokken en er een grote ronde staaf ontstaat. Door dit productieproces vormen al deze kristallen een homogeen geheel en staan ze in dezelfde lijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een monokristallijn zonnepaneel?

Voordelen

  • Esthetisch: veel mensen vinden het uiterlijk van een monokristallijn zonnepaneel vaak mooier dan die van andere types omdat deze een zwart zijn en effen structuur hebben. Wanneer we van een zwart monokristallijne zonnepaneel spreken zijn zowel de cellen als de ruitjes en de achtergrond folie zwart.
  • Gevoeliger voor licht: deze zonnepanelen zijn gevoeliger voor licht en kunnen met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte meer energie genereren dan andere typen zonnepanelen.
  • Hoger rendement: omdat monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal per zonnecel zijn ze dus efficiënter. De zonnepanelen kunnen zo een hoger rendement halen op een kleiner oppervlak dan andere typen zonnepanelen.
  • Lagere temperatuurcoëfficiënt: Bij zonnepanelen hebben we te maken met stroom. Warmte en stroom gaan helaas niet goed samen, want dit zorgt voor weerstand. Dit is ook de reden dat de absolute piekmomenten in het jaar niét in de zomer, maar in de lente plaatsvinden. Op die dagen is de temperatuur lager en staat er vaak meer wind (extra koeling). In de zomer zijn er logischerwijs wel meer zonuren en kan de totale maandopbrengst ook hoger zijn, maar de piekmomenten zijn op een lentedag vaak weer hoger dan in de zomer. De monokristallijn zonnepenalen verliezen minder rendement bij warme temperaturen dan andere typen zonnepanelen.

Nadelen

  • Hogere aankoopprijs: het enige nadeel dat de monokristallijne zonnepaneel kent, is de prijs. Omdat het productieproces meer tijd kost is de aanschrijfprijs hoger. Echter is het verschil in zonnepanelen prijs in de praktijk tegen elkaar weg te strepen door het hogere opbrengst van deze zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen een polykristallijn- en monokristallijne zonnepaneel?

De verschillen tussen deze twee typen zonnepanelen zit in de kleur, het design, de prijs en de opbrengst. Zo zijn monokristallijne meestal zwarte zonnepanelen en polypanelen voornamelijk blauw. Daarnaast hebben monokristallijne zonnepanelen ruitvormige vlakken tussen de cellen en polypanelen zien er meer uit als rasters. De cellen van een polykristallijn zonnepaneel hebben namelijk geen afgeronde hoeken. Bij polypanelen zijn de kristalvlakken duidelijk zichtbaar, terwijl de monokristallijne zonnepanelen er meer effen uitzien.

Genoeg over de uiterlijke verschillen; hoe zit het eigenlijk met de prijs en de opbrengst? De polykristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper omdat deze sneller gemaakt kunnen worden in grotere partijen. Daarentegen halen de monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement over een kleiner oppervlak en doen ze het beter bij bewolkt weer.

De monokristallijn zonnepanelen doen het beter bij direct licht terwijl polykristallijn zonnepanelen het juist beter doen bij diffuus (indirect) licht.

Soorten monokristallijn: PERC en TopCon

Binnen de monokristallijne panelen zijn er verschillende technologieën die de opbrengst verbeteren. PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) behandelt de achterkant van de cellen, wat zorgt voor meer lichtopname en omzetting naar elektriciteit, vergelijkbaar met een spiegel die licht terugkaatst. Hierdoor leveren PERC-zonnepanelen meer energie en presteren ze beter bij zwak licht. TopCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) is een nieuwere innovatie die een dunne fosforlaag aanbrengt op de achterkant van de cel. Dit verbetert de efficiëntie van de licht- en elektriciteitsopname en zorgt voor een hogere efficiëntie, minder degradatie en een langere levensduur.

Wat is de prijs van een monokristallijne zonnepaneel?

Als je gaat zoeken naar de prijzen van een zonnepaneel kom je waarschijnlijk heel uiteenlopende prijzen tegen. Dit heeft te maken met de verschillen in maten, merken en kwaliteit van de zonnepanelen die worden aangeboden. De gemiddelde marktprijs is zo’n €400 per monokristallijn zonnepaneel.

Kan ik een monokristallijne zonnepaneel kopen bij Zonneplan?

Bij Zonneplan kan je zonnepanelen kopen van de beste kwaliteit. Deze worden enkel door Tier 1 fabrikanten geproduceerd. Hierdoor zijn wij qua leveringen niet afhankelijk van één leverancier en kunnen we met onze marktpositie de beste prijs uitonderhandelen.

Door onze grote oplage is onze inkoopprijs scherper dan bij andere partijen in Nederland. Dit geeft Zonneplan de luxe om altijd voor materialen uit het hoogste segment te gaan en qua prijs te kunnen blijven concurreren. Zo profiteer je altijd van de beste prijs voor de beste kwaliteit en service!

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: