Ongeveer 80% van alle zonnepaneleninstallaties bestaan uit monokristallijne zonnepanelen. De belangrijkste reden daarvoor is dat monokristallijne zonnepanelen erg zuiver zijn en met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte meer energie genereren dan andere zonnepanelen.
De naam mono zegt het eigenlijk al; dit type zonnepaneel bevat zonnecellen die gemaakt zijn uit één siliciumkristal. Deze cellen bevatten afgeronde hoeken. Je kunt ze dus goed herkennen aan de kleine ruitjes tussen de cellen. Deze zonnepanelen zijn dan ook het beste in staat om zonne-energie te genereren wat resulteert in een hogere opbrengst.
Om te begrijpen wat een monokristallijn zonnepaneel is kunnen we het beste het productieproces toelichten. Deze zonnepanelen worden gemaakt volgens het Czochralski-proces wat er als volgt uitziet: er wordt silicium gesmolten in een oven waar een speciaal stokje in wordt gehangen. Aan dit stokje zit silicium waar de gesmolten silicium zich aan gaat hechten. Dit mengsel gaat een structuur vormen waarna het stokje langzaam draaiend uit het gesmolten silicium wordt getrokken en er een grote ronde staaf ontstaat. Door dit productieproces vormen al deze kristallen een homogeen geheel en staan ze in dezelfde lijn.
De verschillen tussen deze twee typen zonnepanelen zit in de kleur, het design, de prijs en de opbrengst. Zo zijn monokristallijne meestal zwarte zonnepanelen en polypanelen voornamelijk blauw. Daarnaast hebben monokristallijne zonnepanelen ruitvormige vlakken tussen de cellen en polypanelen zien er meer uit als rasters. De cellen van een polykristallijn zonnepaneel hebben namelijk geen afgeronde hoeken. Bij polypanelen zijn de kristalvlakken duidelijk zichtbaar, terwijl de monokristallijne zonnepanelen er meer effen uitzien.
Genoeg over de uiterlijke verschillen; hoe zit het eigenlijk met de prijs en de opbrengst? De polykristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen goedkoper omdat deze sneller gemaakt kunnen worden in grotere partijen. Daarentegen halen de monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement over een kleiner oppervlak en doen ze het beter bij bewolkt weer.
De monokristallijn zonnepanelen doen het beter bij direct licht terwijl polykristallijn zonnepanelen het juist beter doen bij diffuus (indirect) licht.
Binnen de monokristallijne panelen zijn er verschillende technologieën die de opbrengst verbeteren. PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) behandelt de achterkant van de cellen, wat zorgt voor meer lichtopname en omzetting naar elektriciteit, vergelijkbaar met een spiegel die licht terugkaatst. Hierdoor leveren PERC-zonnepanelen meer energie en presteren ze beter bij zwak licht. TopCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) is een nieuwere innovatie die een dunne fosforlaag aanbrengt op de achterkant van de cel. Dit verbetert de efficiëntie van de licht- en elektriciteitsopname en zorgt voor een hogere efficiëntie, minder degradatie en een langere levensduur.
Als je gaat zoeken naar de prijzen van een zonnepaneel kom je waarschijnlijk heel uiteenlopende prijzen tegen. Dit heeft te maken met de verschillen in maten, merken en kwaliteit van de zonnepanelen die worden aangeboden. De gemiddelde marktprijs is zo’n €400 per monokristallijn zonnepaneel.
Bij Zonneplan kan je zonnepanelen kopen van de beste kwaliteit. Deze worden enkel door Tier 1 fabrikanten geproduceerd. Hierdoor zijn wij qua leveringen niet afhankelijk van één leverancier en kunnen we met onze marktpositie de beste prijs uitonderhandelen.
Door onze grote oplage is onze inkoopprijs scherper dan bij andere partijen in Nederland. Dit geeft Zonneplan de luxe om altijd voor materialen uit het hoogste segment te gaan en qua prijs te kunnen blijven concurreren. Zo profiteer je altijd van de beste prijs voor de beste kwaliteit en service!
Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.
Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.
Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.
Opgeleid in de Zonneplan Academy