Zwarte zonnepanelen

Aid Henic
Door: Aid Henic

De meeste zonnepanelen die je op Nederlandse daken ziet liggen, zijn zwarte zonnepanelen. Waarom kiezen zoveel huiseigenaren hiervoor? Waarom zijn ze zwart? En wat is het verschil met blauwe zonnepanelen? Lees meer over full black zonnepanelen.

zwarte zonnepanelen

Wat zijn zwarte zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen en staan bekend om hun egaal zwarte uiterlijk. Waarom ze zwart zijn? Ze zijn gemaakt van één kristalstructuur, wat niet alleen zorgt voor die diepzwarte kleur, maar ook voor een hoger rendement. Dit betekent meer energieopbrengst uit hetzelfde oppervlak. Maar let op: de kleur van de panelen is niet het belangrijkste waar je naar moet kijken bij je keuze voor zonnepanelen. De kwaliteit van de panelen is veel belangrijker.

Voor- en nadelen zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen zijn niet alleen stijlvol, maar ze zijn ook efficiënter dan hun blauwe zonnepanelen. De (zwarte) monokristallijne zonnepanelen zijn erg zuiver en met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte, genereren ze meer energie dan andere zonnepanelen.

Het intensievere productieproces van monokristallijne zonnepanelen en een hoger rendement dat hieruit voortkomt, zorgt er wel voor dat deze zonnepanelen vaak duurder zijn dan blauwe zonnepanelen (met polykristallijne zonnecellen).

Het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen

Zwarte en blauwe zonnepanelen verschillen niet alleen in kleur. Het belangrijkste verschil? Het type silicium. Terwijl zwarte panelen één kristalstructuur hebben (monokristallijn), bestaan blauwe panelen uit meerdere kristallen (polykristallijn). Dit maakt blauwe zonnepanelen vaak goedkoper, maar ze hebben wel een lager rendement dan de zwarte variant.

De efficiëntie van blauwe (polykristallijn) zonnepanelen ligt ongeveer op 15-16%, terwijl die van zwarte (monokristallijn) panelen op 20% ligt. Door het lagere rendement en lagere productiekosten van de zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen vallen deze zonnepanelen goedkoper uit.

polykristallijne en monokristallijne zonnecellen verschil

Kosten zwarte zonnepanelen

De initiële kosten van zwarte zonnepanelen kunnen hoger zijn dan die in panelen van een andere kleur. Maar, gezien hun hogere rendement, kunnen ze op de lange termijn een betere investering zijn. Overleg altijd met een expert voor een offerte op maat.

Om een indicatie van de kosten te krijgen: gemiddeld kosten 10 zwarte panelen, bij Zonneplan, € 5.379 tot € 6.479. Bekijk de zonnepanelen prijs voor meer kosten.

Zwarte zonnepanelen kopen

Wil je weten wat jouw dak kan opbrengen met zwarte zonnepanelen? Doe de zonnepanelen dakcheck. In onze offerte berekenen wij de te verwachten opbrengst in vermogen en in euro’s die jij kunt besparen op de energierekening.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: