Dunne film zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Er zijn steeds meer en meer verschillende soorten zonnepanelen. Ik kan mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en help je daarom graag op weg met wat meer informatie over de dunne film zonnepanelen (ook wel amorf of thin film genoemd). Dunne film zonnepanelen worden immers regelmatig aangeprezen met de belofte van een hoger rendement.

Wat is een dunne film zonnepaneel?

De dunne film zonnepanelen vallen bijna niet op bovenop het dakoppervlak. Ze worden gemaakt van een dun fotovoltaïsch materiaal waar een dun laagje glas op wordt geplaatst. De zonnecellen van een dunne film zonnepaneel bevatten geen kristallen zoals monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen, maar poeder. Hierdoor zijn de dunne film zonnepanelen buigzaam en kunnen ze op gebogen oppervlaktes worden geplaatst. Deze zonnepanelen zijn dus erg flexibel en veelzijdig.

Dunne film zonnepanelen worden ook wel amorfe zonnepanelen of thin film zonnepanelen genoemd. Ze hebben niet het hoogste rendement, vermogen of de hoogste opbrengst in vergelijking met andere typen zonnepanelen, maar voor zo’n dun zonnepaneel levert het aardig wat energie op.

dunne film zonnepanelen

Wat is het verschil tussen kristallijne en dunne film zonnepanelen?

De kristallijn (mono en poly) zonnepanelen zijn het bekendst, daarom gebruiken we deze types om een vergelijking te maken met de dunne film zonnepanelen. Het grote verschil tussen deze twee soorten zit in het materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van de zonnepanelen. Zo wordt het welbekende kristallijne zonnepaneel gemaakt van silicium (mineraal uit kwartszand), en de dunne film zonnepaneel wordt gemaakt van indium (hoofdgroepmetaal) en selenide (chemische verbinding) waar maar één laagje glas op wordt geplaatst.

Daarnaast is er nog een verschil te onderkennen. De kristallijne zonnepanelen bestaan uit allemaal kleine individuele zonnecellen die met een stroomdraad aan elkaar zijn verbonden. Daarentegen bestaan dunne film zonnepanelen uit een meer egale laag waar stroomdraden doorheen lopen.

Wat is de levensduur van een dunne film zonnepaneel?

De exacte levensduur van een dunne film zonnepaneel hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het paneel en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen wordt aangenomen dat dunne film zonnepanelen een levensduur hebben van 10 tot 25 jaar. Een dunne film zonnepaneel gaat dus minder lang mee als een kristallijne zonnepaneel waarvan de levensduur wordt geschat op 30 jaar.

Wat zijn de voor- en nadelen van een dunne film zonnepaneel?

Voordelen

  • Esthetisch: deze zonnepanelen zijn egaal zwart met een zwarte omlijsting wat veel mensen mooi vinden. Daarnaast zijn ze heel dun waardoor ze bijna niet opvallen op je dak.
  • Milieuvriendelijker: het productieproces van deze zonnepanelen kost ongeveer 70% minder energie dan het productieproces van kristallijne zonnepanelen. bovendien zijn de grondstoffen die worden gebruikt bij dunne film zonnepanelen minder schaars.
  • Minder gevoelig voor warmte: de meeste kristallijn zonnepanelen werken minder effectief bij hele hoge temperaturen, met een dunne film zonnepaneel heb je daar minder last van. Dunne film zonnepanelen werken juist het meest effectief op het moment dat de temperatuur hoog is en de hoeveelheid zonlicht lager.
  • Prijs: de marktprijs voor een dunne film zonnepaneel ligt lager dan de marktprijs voor een poly- of monokristallijn zonnepaneel.

Nadelen

  • Formaat: deze zonnepanelen zijn kleiner (1,25 meter x 1 meter) dan kristallijne (mono of poly) zonnepanelen. Om hetzelfde rendement te halen als kristallijne zonnepanelen moeten er meer zonnepanelen worden geplaatst op je dak.
  • Levensduur: de levensduur van een dunne film zonnepaneel is korter dan die van een kristallijne zonnepaneel.

Wat kost een dunne film zonnepaneel?

De marktprijs voor een dunne film zonnepaneel ligt een stuk lager dan voor kristallijne zonnepanelen. Zo variëren de prijzen voor een dunne film zonnepaneel gemiddeld tussen de €175 en €300, afhankelijk van het formaat, het merk en de kwaliteit.

Kan ik dunne film zonnepanelen kopen bij Zonneplan?

Een goede reden om dunne film zonnepanelen aan te schaffen is vanwege het esthetische uiterlijk of de lagere aanschafprijs. Daarentegen werken dunne film zonnepanelen juist het meest effectief op het moment dat de temperatuur hoog is en de hoeveelheid zonlicht wat lager; dit is niet gunstig in Nederland. Ook hebben dunne film zonnepanelen een kortere levensduur en een kleiner formaat. Door het kleinere formaat heb je meer zonnepanelen nodig om hetzelfde rendement te behalen.

Je kunt dunne film zonnepanelen niet afnemen bij Zonneplan. De hierboven genoemde nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Het rendement is een stuk lager dan bij kristallijne zonnepanelen, en dus de terugverdientijd langer.

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: