Rode zonnepanelen

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

De naam zegt het al; deze zonnepanelen hebben een rode brons-kleur. Je ziet ze steeds vaker, en dat is niet zo gek. Je kunt deze panelen geheel in dezelfde kleur als jouw dak laten plaatsen. Rode zonnepanelen op een rood dak is immers best een stijlvol gezicht.

Wat zijn rode zonnepanelen?

Rode zonnepanelen zijn eigenlijk gewoon polykristallijne– of monokristallijne zonnepanelen, alleen wordt de tint van de zonnecellen aangepast tijdens het productieproces. Daarnaast wordt ook de tint van de glasplaat bovenop de zonnecellen aangepast wat zorgt voor een rood zonnepaneel. Fabrikanten pakken uit met allerlei verschillende kleuren; van terracottarood tot donkerrood of oranje zonnepanelen.

Bij een rood zonnepaneel is de rode kleur geschakeerd wat ervoor zorgt dat het paneel er iets wat vlekkerig uitziet. Dit zorgt ervoor dat er geen afbreuk wordt gedaan op de omgeving, een egale kleur kan er immers minder natuurlijk uitzien.

 

Verdienen met zonnepanelen?

opbouw van rode zonnepanelen

Verschillende soorten rode zonnepanelen

Als je kiest voor rode zonnepanelen heb je nog de keus tussen de klassieke rode zonnepanelen en de dakpanzonnepanelen in het rood.

Dakpanzonnepanelen in het rood

Dakpanzonnepanelen zijn zonnepanelen die ontworpen zijn om eruit te zien als traditionele dakpannen, zodat ze goed bij de stijl van je woning passen. Dakpanzonnepanelen zijn er in allerlei verschillende kleuren en ze zijn een steeds populairdere keuze voor mensen die zonnepanelen willen installeren zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van hun dak.

De kosten voor zonnedakpannen liggen momenteel nog zo’n 3x hoger en er is ongeveer 25 procent meer dakoppervlak nodig voor hetzelfde vermogen vergeleken met traditionele zonnepanelen.

Oranje zonnepanelen

Oranje zonnepanelen zijn eigenlijk precies hetzelfde als de rode zonnepanelen, alleen wordt de rode kleur van de zonnecellen en de glasplaat oranje gekleurd in plaats van rood.

Wat zijn de voor- en nadelen van rode zonnepanelen

Voordelen

  • Verschillende kleuren rood: rode zonnepanelen zijn in veel verschillende kleuren rood te verkrijgen. Dit zorgt ervoor dat je een rood zonnepaneel kan vinden die precies bij jouw dak past. Van oranje zonnepanelen tot donkerrood of terracotta.
  • Esthetisch: blauwe of zwarte zonnepanelen kunnen behoorlijk vloeken met rode dakpannen. Rode zonnepanelen zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen mooi bij jouw rode dakpannen passen.
  • Grotere kans op vergunning: In sommige gevallen kan het zijn dat je geen vergunning krijgt voor blauwe of zwarte zonnepanelen op een beschermd gebouw. Als rode zonnepanelen beter aansluiten bij de stijl van het gebouw, is de kans op een vergunning groter.

Nadelen

  • Duurder: vanwege de afwijkende kleur ligt de prijs iets hoger dan bij blauwe of zwarte zonnepanelen. Gemiddeld ligt de marktprijs voor rode zonnepanelen zo’n 10% hoger dan voor blauwe of zwarte zonnepanelen.
  • Gemiddeld een lagere opbrengst: de gemiddelde opbrengst van rode zonnepanelen ligt iets lager dan die van blauwe of zwarte zonnepanelen. Dit komt door de gekleurde glas laag bovenop de zonnecellen.

Wat is de prijs voor een rood zonnepaneel?

De prijs voor een rood zonnepaneel is afhankelijk van het formaat en het vermogen van het zonnepaneel. Gemiddeld betaal je voor een rood zonnepaneel zo’n 10% meer dan voor traditionele zonnepanelen. De gemiddelde marktprijs voor één rood zonnepaneel zonder installatie is €550.

Kan ik een rood zonnepaneel kopen bij zonneplan?

Als we de voor- en nadelen tegen elkaar wegstrepen zien we dat de voordelen vooral gaan over de uitstraling van je woning. Daarentegen zijn rode zonnepanelen duurder en hebben een iets lagere opbrengst. Jouw keus voor deze zonnepanelen hangt dus af van jouw belang voor de uitstraling van je woning. Je kan deze zonnepanelen niet kopen bij Zonneplan. Bij 80% van de zonnepanelen installaties in Nederland worden monokristallijne zonnepanelen geplaatst, en dat is niet voor niets!

Twijfel je nog over je keus voor het type zonnepaneel of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: