Zonnepanelen op bedrijfspand

Danique Reuvers
Door: Danique Reuvers

Zonnepanelen op bedrijfspanden worden steeds populairder vanwege de groeiende vraag naar duurzame energie. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van het installeren van zonnepanelen op een bedrijfspand onderzoeken. Hoewel zonnepanelen ongetwijfeld voordelen bieden, is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen te overwegen voordat je een dergelijke investering doet.
Zonnepanelen van Zonneplan op het dak van Scania. Ruim 22000 panelen Ruim 22.000 zonnepanelen op het dak van Scania geplaatst door Zonneplan

Bekijk ook: Zonneplan realiseert het grootste zonnepanelen dak van Nederland [Video]

Waarom zonnepanelen op een bedrijfspand?

Het gebruik van zonne-energie is een uitstekende oplossing voor bedrijven die hun bedrijf willen verduurzamen. Naast het verminderen van de ecologische impact, kunnen zonnepanelen ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een verbeterd energielabel voor het bedrijfspand.

Voor- en nadelen van zonnepanelen op je bedrijfspand

Nadelen

  1. Hoge initiële kosten: Een van de grootste uitdagingen bij het installeren van zonnepanelen is de initiële investering. Dit kan vooral een belemmering vormen voor kleinere bedrijven met beperkte financiële middelen. Wellicht komt je bedrijf in aanmerking voor een subsidie.

Voordelen

  1. Duurzame energiebron: Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat een hernieuwbare energiebron is. Door gebruik te maken van zonne-energie kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
  2. Kostenbesparing: Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, bieden zonnepanelen op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen. Door hun eigen elektriciteit op te wekken, kunnen bedrijven hun energierekeningen drastisch verminderen. Bovendien zijn er in sommige regio’s subsidies en belastingvoordelen beschikbaar die de kosten verder kunnen verlagen.
  3. Verbetering van het imago: Bedrijven die investeren in zonne-energie laten zien dat ze zich inzetten voor duurzaamheid en het milieu. Dit kan leiden tot een verbeterd imago en vertrouwen bij klanten, partners en stakeholders, wat op zijn beurt kan leiden tot zakelijke kansen en voordelen.

Hoeveel subsidie voor zonnepanelen op bedrijfspand?

Om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor bedrijven, heeft de overheid verschillende subsidies geïntroduceerd. De SDE++ is een exploitatiesubsidie die over een periode van 15 jaar loopt. Daarnaast is er ook de ISDE-subsidie voor de klein zakelijke markt. Lees meer over zonnepanelen subsidies.

Hoe zit het met garanties?

Zonnepanelen, omvormers en optimizers vormen de basis van veel zonnepaneleninstallaties. Bij Zonneplan streven we ernaar om niet alleen producten van hoge kwaliteit te gebruiken, maar ook om ruime garanties te bieden. Dit is gunstig voor jou als klant, omdat je gemoedsrust hebt.

Onze zonnepanelen worden geleverd met een fabrieksgarantie van 12 jaar. Daarnaast hebben ze een lineaire vermogensgarantie van 25 jaar. Dit betekent dat je gedurende deze periode kunt vertrouwen op de prestaties van de panelen. Ook omvormers hebben standaardgaranties. De duur van deze garanties varieert per omvormer, maar is altijd minimaal 10 jaar.

Zonnepanelen van Zonneplan voor je bedrijfspand

Bij Zonneplan kan je zonnepanelen kopen van de beste kwaliteit. Deze worden enkel door Tier 1 fabrikanten geproduceerd. Hierdoor zijn wij qua leveringen niet afhankelijk van één leverancier en kunnen we met onze marktpositie de beste prijs uitonderhandelen.

Door onze grote oplage is onze inkoopprijs scherper dan bij andere partijen in Nederland. Dit geeft Zonneplan de luxe om altijd voor materialen uit het hoogste segment te gaan en qua prijs te kunnen blijven concurreren. Zo profiteer je altijd van de beste prijs voor de beste kwaliteit en service.

Hoeveel zonnepanelen op bedrijfspand?

Het aantal zonnepanelen dat op een bedrijfspand kan worden geplaatst, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aansluitwaarde van het pand, de energiebehoefte van het bedrijf, het beschikbare dakoppervlak en het type zonnepaneel. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een vermogen van 410 wattpiek wat gemiddeld zo’n 361 kWh per jaar oplevert. Als het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het bedrijfspand bijvoorbeeld 40.000 kWh is, zijn er 111 zonnepanelen nodig.

Het belangrijkste is om in eerste instantie naar de aansluitwaarde van het pand te kijken. Bij een verbruik van 40.000 kWh op jaarbasis kun je ervan uitgaan dat de aansluiting ongeveer 3x63A moet zijn. Het is bijvoorbeeld alleen ook mogelijk dat de aansluiting 3x50A is.

Een rekenvoorbeeld:

Bij een jaarlijks verbruik van 40.000 kWh is meestal een aansluiting van 3x63A nodig, hoewel 3x50A ook mogelijk is. Een 3x50A aansluiting kan 34,5 kW vermogen leveren, terwijl een 3x63A aansluiting 43,47 kW kan leveren.

Stel, een stofzuiger gebruikt continu 1 kW. Dan verbruikt deze op jaarbasis 8.760 kWh. Omdat de meeste bedrijfspanden niet constant gebruikmaken van stroom, kan het verbruik hoger zijn dan de statistische waarde van de aansluiting.

Voor het aantal zonnepanelen op een aansluiting kijken we naar de uitgangsstroom van de omvormer. De Zonneplan ONE 10K omvormer heeft een uitgangsstroom van 3 * 16,9A. Op een 3 * 50A aansluiting passen geen 3 van deze omvormers, omdat hun totale stroom te hoog is (50,7A). Op een 3 * 60A aansluiting zou het wel passen.

De maximale input van een 10K omvormer is 15.000 Wp. Met panelen van 440 Wp kunnen ongeveer 37 panelen op een 10K omvormer worden aangesloten.

Daarom is het belangrijk om niet alleen naar het dakpotentieel te kijken, maar ook naar de aansluitwaarde van het pand om te bepalen hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn.

Twijfel je nog over je keus of wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan vandaag nog een dakcheck aan. Een adviseur kijkt dan naar jouw situatie en wensen, behandelt al jouw vragen en stelt een vrijblijvend plan op maat op.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: