Zonnepanelen 410 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Wil je zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen? Dan zijn zonnepanelen met een vermogen van 410 een uitstekende optie. Deze panelen zijn momenteel populair vanwege hun hoge opbrengst en het geschikte formaat.

Bij Zonneplan maken we momenteel gebruik van zonnepanelen met een vermogen van 410 Wp. We leggen graag aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van deze panelen.

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Voordat we dieper ingaan op de zonnepanelen, is het handig om te weten wat Wp eigenlijk betekent. Wp is de afkorting voor wattpiek. Hier wordt het vermogen van een zonnepaneel mee aangeduid. Dit geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken in de meest ideale omstandigheden.

De meest ideale situatie voor zonnepanelen is een opstelling gericht op het zuiden, met maximale zoninstraling en een temperatuur van ongeveer 25 graden. Helaas komt deze ideale situatie in Nederland niet vaak voor, waardoor de panelen van 410 Wp vaak minder stroom opwekken dan ze theoretisch zouden kunnen in de meest ideale omstandigheden.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

In Nederland resulteert 1 wattpiek per jaar in ongeveer 0,88 kWh aan opwekking. Een zonnepaneel met een vermogen van 410 wattpiek levert daarom 0,88 kWh * 410 Wp = 360,8 kWh per jaar op.

Als we kijken naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met elk een vermogen van 410 Wp, kunnen we de volgende berekening maken:

 • 410 Wp * 12 zonnepanelen = 4920 Wp
 • 4920 Wp * 0,88 kWh = 4329,6 kWh

Een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 410 Wp heeft een jaarlijkse opbrengst van 4329,6 kWh.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen of hoeveel wattpiek je nodig hebt om te voorzien in jouw jaarlijkse energiebehoefte? Doe dan een vrijblijvende Zonneplan dakcheck om te ontdekken wat er op jouw dak mogelijk is.

Afmeting zonnepaneel 410 Wp

De zonnepanelen van Zonneplan van 410 Wp zijn ongeveer 1,7 meter hoog, 1,1 meter breed en 3 centimeter dik. Gemiddeld zijn deze panelen groter dan panelen. met lagere (piek)vermogens.

Lengte Breedte Dikte Gewicht
Zonnepaneel 410 Wp 1708 mm 1134 mm 30 mm 20 kg

Hoogste Wp zonnepanelen: de voor- en nadelen

Op dit moment zijn zonnepanelen met het hoogste wattpiek-aanbod 550 Wp. Het is verleidelijk om automatisch te kiezen voor panelen met het hoogste vermogen, waarbij je wellicht denkt dat meer vermogen gelijk staat aan meer opbrengst. Echter is dit niet altijd het geval.

Met panelen met een hoger vermogen heb je minder zonnepanelen nodig om de gewenste opbrengst te realiseren. Desondanks hebben panelen met meer vermogen vaak grotere afmetingen. Als je een klein dak hebt of er verschillende obstakels op het dak aanwezig zijn, zoals luchtpijpjes of ramen, bieden kleinere zonnepanelen juist meer mogelijkheden voor plaatsing. Hierdoor kun je uiteindelijk een hogere opbrengst behalen.

Bovendien zijn kleinere panelen met minder wattpiek vaak voordeliger. Dit komt voornamelijk doordat ze minder materiaal bevatten en in grotere mate op de markt beschikbaar zijn.

Beste deal 410 wp zonnepanelen

Bij Zonneplan hebben we besloten om panelen van 410 wattpiek te gebruiken vanwege de optimale prijs/kwaliteitverhouding. Heb je behoefte aan advies over het ideale aantal zonnepanelen voor jouw energieverbruik? Vraag dan vrijblijvend advies aan om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor jouw dak. Een van onze adviseurs staat klaar om je hierbij te helpen!

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

 • Jouw energieverbruik: Door inzicht te hebben in je jaarlijkse energieconsumptie, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om aan deze behoefte te voldoen. Overweeg ook je toekomstige energiebehoeften, zoals elektrisch rijden, koken of verwarmen. Je kunt ervoor kiezen om meer zonnepanelen te installeren.
 • Opbrengst verdelen: Het kan handig zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen in plaats van op het zuiden. Hierdoor wordt de energieproductie over de dag verdeeld, wat de kans vergroot dat je zelf opgewekte zonne-energie kunt gebruiken.
 • Garanties: Lange fabrieksgaranties zijn niet altijd doorslaggevend, aangezien de meeste kosten vaak verbonden zijn aan de installatie en niet aan het product zelf. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een toegankelijke en betrouwbare leverancier. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan worden geen extra kosten in rekening gebracht voor servicebezoeken.
 • Veilig omgaan met jouw gegevens: Thuisnetwerken lopen risico op aanvallen, waardoor het verstandig is om te kiezen voor een systeem dat 4G gebruikt en je gegevens binnen Europa bewaart, in plaats van ze op te slaan op servers in China.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Als je kiest voor de 410 Wp zonnepanelen van Zonneplan, ben je verzekerd van de beste deal. We betrekken onze zonnepanelen rechtstreeks van een tier-1 fabrikant, waardoor we zowel kwaliteit als de beste prijs op de markt kunnen waarborgen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen via Zonneplan profiteer je automatisch 10 jaar lang van het Zonneplan Serviceplan. Dit betekent dat je gedurende deze periode kunt rekenen op de beste garanties voor zonnepanelen en dat je geen extra kosten hoeft te maken voor voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen

 • Wat kost een paneel van 410 wp?

  Zonneplan werkt uitsluitend met panelen van 410Wp. Gemiddeld kost een zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen inclusief installatie bij Zonneplan tussen de €4.629 – €6.529. Voor een prijs en advies op maat kun je een vrijblijvende dakscan aanvragen. Wil je offertes aanvragen maar heb je moeite met het vergelijken van verschillende zonnepanelen en aanbieders? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wp bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is de eenheid die wordt gebruikt om het vermogen van een zonnepaneel uit te drukken. Het aantal wattpiek is de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel maximaal kan opwekken onder ideale omstandigheden. Hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengsten van je zonnepaneel.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik, de oppervlakte en oriëntatie van het dak en de hoeveelheid zonlicht die op het dakvlak valt. In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je graag uit hoe je hier zelf gemakkelijk een berekening voor kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: