Video

Zonneplan realiseert het grootste zonnepanelen dak van Nederland

4 min lezen.
Mark Schat
Mark Schat
25 april 2019

Het grootste zonnedak van Nederland is gerealiseerd bij Scania Production in Zwolle. De circa 21.000 zonnepanelen moeten gaan zorgen voor een installatie met een vermogen van 6,27 megawattpiek. Als we uitgaan van gemiddeld verbruik, komt dit overeen met het elektriciteitsverbruik van ruim 1800 gezinnen. Naast het leveren en installeren van de zonnepanelen, zorgen wij de komende vijftien jaar ook voor het onderhoud. De zonnepanelen installatie bestaat uit:

  • 21.116 zonnepanelen
  • 107 kilometer kabel
  • 178 omvormers
  • Op een oppervlak van zo’n 55.000 vierkante meter

De uitdaging: 100% energieneutraal

Scania heeft de wens om in 15 jaar tijd, 50% energie op te wekken en voor 50% de energie vraag te verminderen.

Wim de weger geeft aan: “Ik denk dat we nu zo’n beetje op 65 procent van onze eigen energiebehoefte zitten wat we zelf opwekken. Op een mooie dag is er stroom over. Er zijn momenten geweest dat we naast onze eigen energievoorziening zo’n 150 huishoudens van stroom hebben voorzien.”

Bij het grootste zonnepanelendak van Nederland, komen wat uitdagingen naar voren. Zo is er gemonteerd op vier verschillende type daken: staal, bitumen, schuin bitumen en pvc. Verder moet de productie in de fabrieken continu doorgaan. Hijsen mag bijvoorbeeld niet wanneer er in de fabriek gewerkt wordt.

“Met de komst van dit zonnedak is grote vooruitgang op het gebied van duurzame energie geboekt. Wij halen 60-70% van onze energie uit onze zonnepanelen. Scania is blij met de samenwerking tussen alle betrokken partijen.”

Magnus Ivansson – Algemeen Directeur

 

5 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!