Rendement zonnepanelen

Veel mensen kiezen ervoor om hun spaargeld te investeren in de installatie van zonnepanelen op hun dak. Momenteel is het rendement op je spaarrekening niet hoog, terwijl het rendement op zonnepanelen de laatste jaren juist toeneemt. Investeren in zonnepanelen is daarom zeker een verstandige keuze. Meer weten over de opbrengsten van zonnepanelen en hoe dit samenhangt met de kosten van zonnepanelen? Lees dan verder.

Invloeden op rendement zonnepanelen

Milde winters, milde zomers en het hele jaar neerslag; dit zijn de gemiddelde weersomstandigheden in Nederland. Dit lijken niet direct de meest ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen. Toch valt de invloed van het Nederlandse weer op de opbrengst van zonnepanelen mee. Dit komt doordat er een aantal andere aspecten zijn die ook van grote invloed zijn op het rendement van zonnepanelen: ligging van het dak, instraling van de zon, het aantal zonuren en de temperatuur.

Ligging van het dak

De ligging van het dak speelt een rol in het rendement van zonnepanelen. Ligt een dak pal op het zuiden? Dan is dit gunstiger voor de opbrengsten dan een dak op het noorden. Waarom? De zon valt dan het beste op het dak, waardoor de instraling op de zonnepanelen optimaal is. Toch kan een dak op het noorden, met zonnepanelen die op een juiste hellingshoek liggen, ook een goede besparing geven.

Instraling

Naast de ligging van het dak is instraling ook noodzakelijk voor een optimale rendement. Met instraling bedoelen we de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak, of in dit geval het zonnepaneel, bereikt. Zonnepanelen worden altijd onder een bepaalde hoek geplaatst. De meest gunstige hellingshoek voor daken op het zuiden ligt tussen de 35 en 38 graden. Hoe meer de oriëntatie afwijkt van het zuiden, hoe lager de hellingshoek moet zijn voor een goede instraling.

Naast de invloed op de opbrengsten van de zonnepanelen heeft de hellingshoek ook een ander positief effect. De helling zorgt er namelijk meteen voor dat bij een goede regenbui het regenwater het vuil goed van de zonnepanelen kan spoelen.

Zonuren

De opbrengst, en daarmee het rendement van jouw zonnepanelen, is ook afhankelijk van het aantal zonuren in jouw plaats of gemeente. Het aantal directe zonuren verschilt per locatie. Het Joint Research Center laat zien dat er in de kustgebieden gemiddeld meer zonuren zijn dan in andere gebieden. Naast direct zonlicht kan diffuus licht, door weerkaatsing of door de wolken heen, ook opbrengsten opleveren. Deze opbrengsten zullen alleen iets lager uitvallen dan bij direct zonlicht.

Temperatuur

Tot slot is de temperatuur waarbij zonnepanelen moeten functioneren belangrijk. Een warmer klimaat betekent namelijk niet automatisch meer opbrengsten voor een zonnepaneel. Het kan raar klinken, maar zonnepanelen houden niet van warmte. Als het buiten 30 graden is, kan de temperatuur van de zonnepanelen makkelijk 60 graden worden. Door deze warmte verliest het paneel vermogen en dat resulteert in een lagere opbrengst. De hoogste opbrengst wordt behaald op het moment dat de zon schijnt, maar het niet te warm is en er een koele wind staat.

Grafiek van het rendement van zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand.
Bron: Mileu Centraal en Siderea.

Opbrengsten per seizoen

Het aantal zonuren en de temperatuur zijn dan ook de redenen waarom opbrengsten van zonnepanelen in de maanden april, mei en juni vaak maar een fractie minder zijn dan in de zomermaanden juli en augustus. De zonuren zijn lager dan in de zomermaanden, maar de lagere temperatuur compenseert dit ruimschoots. Wil jij meer weten over de precieze werking van zonnepanelen? Lees meer over de werking van zonnepanelen of over de invloed van seizoenen op de prestaties van zonnepanelen!

Rendement zonnepanelen van Zonneplan

Voordat we ingaan op het rendement van een investering in zonnepanelen, is het eerst belangrijk om te weten wat de gemiddeld opbrengsten zijn bij zonnepanelen van Zonneplan. Dit vormt immers de basis voor de berekening van het rendement van de investering.

Bij Zonneplan spreken wij bij de opbrengsten van zonnepanelen altijd van het nominale vermogen (Wp) en de verwachte opbrengst (kWh). De zonnepanelen van Zonneplan hebben tegenwoordig een vermogen van 410 Wp. Daarmee wek je in een jaar ongeveer 361 kWh per paneel op. Met een gemiddelde installatie van 12 panelen wek je dan ongeveer 4.231 kWh per jaar op.

Wil je meer weten over het kopen van zonnepanelen in jouw situatie? Vraag een dakcheck aan of neem contact met ons op.

Rendement verhogen

Wist je dat je met zonnepanelen van Zonneplan nóg meer rendement kunt behalen met onze AI-gedreven aansturingsservice: Powerplay? Met Powerplay voor zonnepanelen wordt jouw omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Daarnaast help je zo nu en dan het stroomnet stabiliseren voor Powerplay Bonus. Zo behaal je maximaal rendement met strategisch terugleveren. Zonneplan Powerplay is uitsluitend te gebruiken met zonnepanelen van Zonneplan in combinatie met Zonneplan Energie.

Vrijblijvende offerte voor zonnepanelen

Lees meer...