Per seizoen lopen de opbrengsten van zonnepanelen behoorlijk uiteen. Niet gek, gezien de seizoenen in Nederland nogal van elkaar verschillen. Hoe de opbrengsten over het jaar verdeeld zijn en welke factoren per seizoen invloed hebben op de opbrengsten van zonnepanelen leggen we je verder uit.
Een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen van 400 Wattpiek levert 4.000 kWh per jaar op. Rekenen we dit om naar een maandelijkse opbrengst, dan komt dit neer op een opwek van 333 kWh per maand.
In de praktijk zien we echter dat de verdeling van het opwekken van zonnestroom anders verdeeld is. Je kan er dus niet van uitgaan dat je zonnepanelen iedere maand 333 kWh opwekken. De piek van de opbrengsten ligt namelijk in het midden van het jaar, gezien de omstandigheden voor de zonnepanelen dan het meest gunstig zijn.
Opbrengst zonnepanelen per maand.
Bron: Mileu Centraal en Siderea.
Opbrengsten gelijkmatig verdelen over een jaar geeft dus niet het juiste beeld van wanneer je met zonnepanelen de meeste stroom opwekt. Een geschikter alternatief is om de opbrengsten van zonnepanelen per seizoen te bekijken, omdat de weersinvloeden per seizoen behoorlijk verschillen.
De lente begint in Nederland in maart en eindigt in mei. In deze maanden leveren de zonnepanelen gemiddeld zo’n 33% van de totale jaaropbrengst. Rekenen we wederom vanuit een standaard installatie van twaalf 400 Wp zonnepanelen, dan komt dit neer op 1.320 kWh opgewekte zonnestroom in de lente.
De lente wordt opgevolgd door de zomer. Dit seizoen loopt van juni tot en met augustus. De opbrengst van zonnepanelen in de zomer komt uit op ongeveer 37%. Bij een gemiddelde installatie resulteert dit in een opbrengst van 1.480 kWh in de drie zomermaanden.
In de herfstmaanden wordt het weer wisselvalliger, vaak minder zon en veel regen. Ook staat de zon lager ten opzichte van de aarde, wat voor meer schaduw zorgt. Dit is tevens terug te zien in de gemiddelde opbrengst van de panelen in het herfstseizoen. Dit komt met 800 kWh neer op zo’n 20% van de jaarlijkse zonnepanelen opbrengst.
Met 10% van de gehele opbrengst is de winter het seizoen waarin de zonnepanelen het minste opwekken. De eerder genoemde installatie van twaalf 400 Wp zonnepanelen wekt dan ook maar rond de 400 kWh op in deze maanden. Gelukkig wordt dit in het voorjaar en de zomer ruimschoots ingehaald.
Tussen de seizoenen zomer en winter verschilt de opbrengst van zonnepanelen dus behoorlijk. Het is een verschil wat goed te verklaren is. Op vier gebieden verschillen de Nederlandse seizoenen namelijk aanzienlijk: temperatuur, stand van de zon, aantal zonuren en de hoeveelheid bewolking. Allemaal aspecten die een grote invloed hebben op de opbrengsten van zonnepanelen.
Het aantal zonuren per dag verschilt per seizoen. In de zomer, op een dag in juni, kan een dag wel beschikken over 18 zonuren, terwijl dit op een winterdag rond de kerst vaak niet hoger uitvalt dan 8. En logischerwijs: hoe minder zonuren, hoe minder opbrengsten. Dit verklaart het grote verschil in de opbrengst van de zonnepanelen in de seizoenen lente en zomer versus de herfst en de winter.
De hoeveelheid instraling van de zon op het dak, dus de mate waarin de zon goed op de zonnepanelen kan vallen, heeft ook aanzienlijk invloed op de opbrengsten. De stand van de zon verschilt per seizoen. In de zomer staat de zon ongeveer 60 graden boven de evenaar en dus rechter boven de zonnepanelen, waardoor deze in dit seizoen meer opbrengen. In de winter staat de zon op ongeveer 15 graden, wat ervoor zorgt dat de zonnepanelen moeilijker de optimale opbrengst behalen.
Het lijkt tegenstrijdig, maar de lagere temperaturen in de lente zijn gunstig voor de opbrengsten van de zonnepanelen. Zonnepanelen geleiden energie namelijk beter bij kou dan bij warmte. Een hoge omgevingstemperatuur van zonnepanelen, zoals in de zomer, kan dus zelfs een negatieve invloed hebben op de opbrengst. De ideale temperatuur voor zonnepanelen ligt dan ook rond de 25 graden.
Qua opbrengsten gaan de lente en de zomer nek aan nek als het gaat om het beste seizoen voor zonnepanelen. Toch gaat vaak de voorkeur uit naar de lente, met name omdat in dit seizoen de balans tussen zonuren, instraling en temperatuur het meest optimaal is.
Kijken we binnen het seizoen lente vervolgens wat de beste maand is voor zonnepanelen, dan is dit in mei. In deze maand wordt er door een gemiddelde installatie zo’n 520 kWh opgewekt. Deze opbrengst wordt op de voet gevolgd door de maanden juni en juli. Zij leveren op het eerste gezicht gemiddeld hetzelfde op, maar zijn hierin wel vaak afhankelijker van de oplopende temperaturen en hun negatieve invloed op de opbrengsten.