Opbrengst zonnepanelen herfst

Aid Henic
Door: Aid Henic

De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld 20% opgewekt in september, oktober en november. Wanneer de temperatuur in de herfst wat lager wordt, en er af en toe nog een laagstaand waterig zonnetje schijnt, zetten de panelen nog steeds zonnestroom om naar elektriciteit, zelfs bij bewolking. Meer informatie over factoren die een rol spelen bij je zonnepanelen in de herfst, lees je in dit artikel.

Opbrengsten herfst

Ook in de bewolkte en regenachtige herfstmaanden wekken de zonnepanelen stroom op. Er is minder fel zonlicht, maar ook bij (lichte) bewolking zetten de panelen zonlicht om in stroom. Doordat de temperaturen in het najaar lager zijn worden de panelen niet te heet en geleidt de stroom beter. De opbrengst is lager dan in de maanden met meer zonuren, maar de panelen blijven ook zeker in het najaar stroom opwekken. 

Percentage opbrengst zonnepanelen herfst

Verdeling percentage opbrengst zonnepanelen per maand. Totaal = 100%.
Bron: Milieu Centraal en Siderea

Aantal zonuren in de herfst

Hieronder zie je het aantal zonuren in september, oktober en november 2023.

Zonuren in Nederland, september 2023.

Zonuren in Nederland, september 2023.

Zonuren in Nederland, oktober 2023.

Zonuren in Nederland, oktober 2023.

Zonuren in Nederland, november 2023.

Zonuren in Nederland, november 2023.

Schaduw

Richting de wintermaanden komt de zon steeds lager aan de hemel te staan. Deze laagstaande zon kan veel schaduw veroorzaken, waardoor de opbrengst van de panelen lager is. Ook kunnen de rijen met zonnepanelen op platte daken schaduw op elkaar geven waardoor ze in de winter voor minder opbrengst zorgen. Gelukkig wordt de opwek in de zonnige maanden ruimschoots ingehaald!

Opstartspanning van de omvormer

Vanaf het najaar wordt het eerder donker, waardoor de omvormer steeds eerder uitschakelt. In de zomer schakelt de omvormer misschien pas rond 22 uur uit. In de herfst wordt dit steeds iets eerder en in de winter kan dit zelfs al rond 16 uur zijn.
Is er te weinig instraling van de zon voor de omvormer om in productie te gaan dan schakelt hij automatisch uit. Het in- en uitschakelen kan soms gepaard gaan met een tikkend of zoemend geluid. Ook knipperen de lampjes. Is het volledig donker? Dan gaat de omvormer in nachtmodus of alle lampjes gaan volledig uit. Dit verschilt per omvormer.  

 

Herfstbladeren op de zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Bij het produceren van de panelen is een vuilafstotende laag aan het product toegevoegd die er standaard al voor zorgt dat er weinig vuil op de panelen blijft liggen. Door de schuine ligging van de panelen spoelen de Nederlandse regenbuien het overige vuil van de installatie af. Bladeren die op de panelen zijn blijven liggen worden vanzelf weggeblazen door de wind. Zo heb je dus eigenlijk altijd schone panelen zonder onderhoudskosten. 

Loopt je opbrengst substantieel terug of zie je vuil op de panelen liggen dat niet wordt weggespoeld door het weer? Dan is het schoonmaken van de panelen te overwegen. Een glazenwasser kan dit eventueel voor je doen. Het is belangrijk om osmosewater of regenwater te gebruiken. Dit water is vrij van kalk en andere vervuilende stoffen, zodat de vuilafstotende laag niet beschadigt raakt en er geen vlekken of strepen achterblijven. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers.

 

Verhoog de opbrengst met Powerplay

Wist je dat je met zonnepanelen van Zonneplan nóg meer rendement kunt behalen met onze AI-gedreven aansturingsservice: Powerplay? Met Powerplay voor zonnepanelen wordt jouw omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Daarnaast help je zo nu en dan het stroomnet stabiliseren voor Powerplay Bonus. Zo behaal je maximaal rendement met strategisch terugleveren. Zonneplan Powerplay is uitsluitend te gebruiken met zonnepanelen van Zonneplan in combinatie met Zonneplan Energie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je dak, de ligging van je huis en je energieverbruik. Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan raden we je aan om ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? te lezen. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we met rekenvoorbeelden aan hoeveel panelen er gemiddeld nodig zijn bij welk gebruik.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: