Opbrengst zonnepanelen lente

Aid Henic
Door: Aid Henic

De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld 33% opgewekt in de maanden maart, april en mei. Wat betreft de  hoogste opbrengst is het vaak een strijd tussen de lente en de zomer. Maar in het voorjaar is de balans tussen de weersinvloeden het meest optimaal. Meer informatie over factoren die een rol spelen bij zonnepanelen in de lente, lees je in dit artikel.

Beste opbrengst in de lente

Veel mensen denken dat een zonnepaneel bij hoge temperaturen beter presteert. Het omgekeerde is echter waar. Door hitte verliezen de zonnecellen hun vermogen met als gevolg een lagere opbrengst. Eigenlijk houden zonnepanelen dus niet van warmte, maar van licht. Om deze reden vallen de piekmomenten in het voorjaar, wanneer de temperatuur nog wat lager is en er vaker een koele wind staat. In de zomer zijn er logischerwijs meer zonuren en kan de totale maandopbrengst hoger zijn, maar de balans tussen zonuren, instraling en temperatuur is in de lentemaanden het meest optimaal.

Percentage opbrengst zonnepanelen lente

Verdeling percentage opbrengst zonnepanelen per maand. Totaal = 100%. Bron: Milieu Centraal en Siderea.

Zonuren in de lente

Zoals eerder vermeld is het aantal zonuren in de lente minder hoog dan in de zomermaanden. Hieronder zie je de gemeten zonuren in Nederland in maart, april en mei 2023. Omdat het verschil tussen bijvoorbeeld het Noorden en zuiden van Nederland meer dan 30 uur per maand kan zijn, is het lastig om een gemiddelde te geven.

Zonuren in Nederland, maart 2023.

Zonuren in Nederland, maart 2023.

Zonuren in Nederland, april 2023.

Zonuren in Nederland, mei 2023.

Vogelnestjes

Wanneer vogels in het voorjaar weer naar Nederland trekken om hun nest te bouwen, bestaat de kans dat ze jouw dak daarbij als broedplek uitkiezen. De verwachting is dan wellicht dat dit problemen op kan leveren, niet alleen overlast maar ook brandgevaar op het dak of minder opbrengst. Het dak lijkt misschien de ideale plek: warm, in de schaduw en uit de wind. Maar in de praktijk blijkt echter vaak dat – juist vanwege de hoge temperaturen – een nest onder de zonnepanelen niet ideaal is. Daarom gaan vogels al snel op zoek naar een betere broedplek. Het overgebleven materiaal komt meestal vanzelf weer naar beneden door regen en wind. 

Wanneer de vogels hardnekkig blijken en toch een nest bouwen kun je het beste een specialist inschakelen. Zij kunnen het nestmateriaal verwijderen en eventueel preventie plaatsen. Let wel op. Liggen er al eieren in het nest? Dan mag niemand de vogels storen. Het is dan wachten tot de vogeltjes zijn uitgevlogen.

Voorjaarsschoonmaak

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Bij het produceren van de panelen is een vuilafstotende laag aan het product toegevoegd die er standaard al voor zorgt dat er weinig vuil op de panelen blijft liggen. Door de schuine ligging van de panelen spoelen de regenbuien het overige vuil van de installatie af. Hierdoor heb je eigenlijk altijd schone panelen met minimale onderhoudskosten.

Zie je grote hoeveelheid vogelpoep of misschien roet uit je schoorsteen op de zonnepanelen? Of loopt je opbrengst substantieel terug? Dan is schoonmaken eventueel te overwegen. Een glazenwasser kan dit eventueel voor je doen. Het is belangrijk om osmosewater of regenwater te gebruiken. Dit water is vrij van kalk en andere vervuilende stoffen, zodat de vuilafstotende laag niet beschadigt raakt en er geen vlekken of strepen achterblijven. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers.

Hoge netspanning

Op zonnige dagen kan het elektriciteitsnetwerk overbelast raken. Er wordt dan zoveel zonne-energie teruggeleverd aan het net dat de netspanning oploopt. Wordt de spanning te hoog (dat wil zeggen: boven de 250 tot 253 Volt), dan zal de omvormer zichzelf uitschakelen.

Dit valt meestal op tijdens de eerste zonnige lentedagen. Zoals eerder benoemd kan een vol zonnige lentedag met lage temperaturen, dezelfde opbrengst draaien als een goede zomerdag.

De verantwoordelijkheid voor een juiste netspanning ligt bij jouw netbeheerder. Lees hier meer uitgebreide informatie over hoge netspanning. Zelf kun je nog zorgen dat de omvormer minder stroom aan het net kwijt hoeft door de stroom direct in je huis te verbruiken. Zet bijvoorbeeld overdag je wasmachine, droger of vaatwasser aan. 

Zonnepanelen opbrengst verhogen

Wist je dat je met zonnepanelen van Zonneplan nóg meer rendement kunt behalen met onze AI-gedreven aansturingsservice: Powerplay? Met Powerplay voor zonnepanelen wordt jouw omvormer automatisch uitgeschakeld bij negatieve uurprijzen. Daarnaast help je zo nu en dan het stroomnet stabiliseren voor Powerplay Bonus. Zo behaal je maximaal rendement met strategisch terugleveren. Zonneplan Powerplay is uitsluitend te gebruiken met zonnepanelen van Zonneplan in combinatie met Zonneplan Energie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je dak, de ligging van je huis en je energieverbruik. Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan raden we je aan om ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? te lezen. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we met rekenvoorbeelden aan hoeveel panelen er gemiddeld nodig zijn bij welk gebruik.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: