Weersinvloeden

Joëlle Kreuze
Door: Joëlle Kreuze

Het rendement van jouw zonnepanelen wordt onder meer bepaald door de ligging ten opzichte van het zuiden en de instralingshoek. Maar, wist je dat verschillende seizoenen en hierdoor weersinvloeden ook invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen? Dan hebben we het natuurlijk niet alleen over het feit of de zon wel of niet schijnt, maar over het aantal zonuren, de temperatuur, regen en winterse neerslag.

Zonuren

Het aantal directe zonuren in Nederland verschilt per regio. Op de kaart van het Joint Research Center kun je zien dat er in de kustgebieden gemiddeld meer zonuren zijn dan in overige gebieden. Maar, de opbrengst van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van direct zonlicht. Ook bij diffuus licht door weerkaatsing of wolken werken de zonnepanelen goed. Bij directe instraling door de zon is de opbrengst wel hoger dan bij instraling van diffuus licht.

 

overzicht zonuren nederland landkaart

Temperatuur

Hoe hoger de temperatuur, hoe beter het zonnepaneel werkt? Klinkt logisch, maar toch is dat niet helemaal waar. Zonnepanelen houden namelijk niet van warmte. Als het buiten 30 graden is, kan de temperatuur van de zonnepanelen makkelijk 60 graden zijn. Als een zonnepaneel erg warm wordt, verliest het vermogen en dat resulteert in minder opbrengst. De hoogste opbrengst wordt behaald op het moment dat de zon schijnt, maar het koud is en er een koel windje staat. Dit is ook de reden waarom de opbrengst van zonnepanelen in de maanden april, mei en juni vaak maar een fractie minder is dan in de zomermaanden juli en augustus. De zon-instraling is lager dan in de zomermaanden, maar de lagere temperatuur vergoedt dit ruimschoots. Wilt u meer weten over de precieze werking van zonnepanelen? Lees het hier!

Regen

Tijdens regen leveren de zonnepanelen over het algemeen geen energie op. Het is belangrijk dat er geen plassen regenwater op de zonnepanelen blijven staan. Daarom worden de zonnepanelen altijd met een hellingshoek van rond de 35 graden geplaatst. Regenwater stroomt dan altijd goed weg. Voordeel van regen is wel dat eventueel vuil op het zonnepaneel wordt weggespoeld. En schone zonnepanelen leveren weer meer rendement op.

Winterse neerslag

In principe is winterse neerslag niet schadelijk voor uw zonnepanelen. Mocht er sneeuw blijven liggen op de zonnepanelen, wees dan erg voorzichtig met het verwijderen hiervan. In de meeste gevallen hoeft u niets te doen en smelt de zon vanzelf weg van het zonnepaneel (helemaal als de zon schijnt). Daarbij kent Nederland hooguit een paar dagen met sneeuwval per jaar. Zonnepanelen zijn ook bestemd tegen de meeste hagelbuien. Door middel van de hageltest wordt dit getest. Mocht er toch een keer schade ontstaan door het weer, dan vergoedt de opstalverzekering dit in de meeste gevallen gewoon.

Deel dit artikel: